Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ, μετά την παραίτηση δύο βουλευτών του κόμματος και την ανακοίνωση της Βάσως Παπανδρέου για άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα για σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στις 4.30 το απόγευμα ενώ είναι αβέβαιο αν θα ανακοινωθεί σήμερα ο ανασχηματισμός. Με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή συναντήθηκε ο πρωθυπουργός στο γραφείο του στη Βουλή, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσέλευση του στο Κοινοβούλιο ο κ. Παπουτσής δήλωσε: 'Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε από τα τεκταινόμενα. Είμαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έχω πλήρη συνείδηση της τιμής, της ευθύνης και της εντολής των πολιτών'. Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί, πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και με τους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο (ο οποίος έφθασε στη Βουλή, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους), Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Σκανδαλίδη, κ.ά.

Εν τω μεταξύ το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσπαθεί να αναβάλει για την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Οι πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα το θέμα του ανασχηματισμού, της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης και η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, θέματα με τα οποία ασχολείται ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αυτές τις ώρες, επιβάλουν την αναβολή της επίσκεψης.

Σενάρια 'αποστασίας' καταγγέλλουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ

'Όλοι αυτοί που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο 1965, πρέπει να αντιληφθούν ότι η χώρα έχει εκλεγμένο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου', δήλωσε προσεχρχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν από τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ ευθέα αναφορά στην 'αποστασία' του 1965 έκαναν και βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος (Ηλείας).

'Η πατρίδα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι και όποιος επιχειρεί να το παρακάμψει, διαπράττει ύβρη απέναντι στην δημοκρατία και τους πολίτες', δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσερχόμενος στην Βουλή. 'Έχουμε υποχρέωση να διαχειριστούμε την λαϊκή εντολή και να διασφαλίσουμε την συνοχή της κοινωνίας μας, έχουμε υποχρέωση από την λαϊκή εντολή να αναστυλώσουμε την οικονομία μας, και τέλος έχουμε την υποχρέωση να αποτρέψουμε το χάος στην ελληνική κοινωνία και τη χώρα', κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ερωτηθείς -κατά την προσέλευσή του στην Βουλή- 'αν υπάρχει συνωμοσία κατά του Γ. Παπανδρέου' είπε ότι 'η πορεία μου είναι διαυγής και σαφής. Δίνω μάχη καθημερινά με τη δύσκολη δουλειά που έχει αυτή η κυβέρνηση και έτσι θα συνεχίσω. Παρακαλώ όχι σε εμένα αυτά τα ερωτήματα'.

Παραίτηση Φλωρίδη - Νασιώκα

Την παραίτησή του από βουλευτής υπέβαλε στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Γιώργος Φλωρίδης, βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ.

«Τιμώ το Κίνημά μας και τους αγώνες του, αλλά στη συγκεκριμένη, οριακή για τη χώρα, στιγμή, το Εθνικό Χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από βουλευτής» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Φλωρίδης.

Παραιτούμενος ο βουλευτής Κιλκίς, καταλογίζει σε όλα τα κόμματα, αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κορυφούμενης εθνικής κρίσης, καθώς, όπως λέει, «οι μονοκομματικού χαρακτήρα προσπάθειες, έστω και με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη δύσκολη σημερινή αποστολή» και οι εκλογές, «παρότι αποτελούν πάγια και αναντικατάστατη δημοκρατική διέξοδο, στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε, εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας».

Λίγη ώρα αργότερα την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής και ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Εκτορας Νασιώκας.

'Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο στο πολιτικό σύστημα', επικρίνοντας τις ηγεσίες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων που συνεχίζουν, όπως είπε, 'με γνώμονα το λαϊκισμό'.

Προανήγγειλε συγκέντρωση στη Λάρισα για να παραδώσει, όπως είπε, την έδρα στους ψηφοφόρους του.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός σήμερα θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. 'Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, τον δρόμο του καθήκοντος', υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι χειρίστηκε την υπόθεση της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης με επικοινωνιακούς όρους.

«Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, τόνισε, με ανακοίνωση του, πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. και το κόμμα του απέδειξαν ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η αντίληψη της εθνικής ευθύνης, περνάει μόνο μέσα από το κομματικό τους συμφέρον και επεσήμανε ότι τέτοιες συμπεριφορές αποβαίνουν σίγουρα σε βάρος της ίδιας της χώρας.

Η επιστολή παραίτησης του Έκτορα Νασιώκα

Την επιστολή της παραίτησής του από το βουλευτικό αξίωμα απέστειλε ο Έκτωρ Νασιώκας προς τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου.

Όπως τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό σύστημα χθες αυτογελοιποιήθηκε για άλλη μια φορά. Ενώ η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους και το μέλλον των παιδιών μας είναι αβέβαιο, οι πολιτικές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων συνεχίζουν να πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα.

«Η παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα είναι το ελάχιστο που μπορών να κάνω, σε μια προσπάθεια ανατροπής της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης στο πολιτικό σύστημα για τη σωτηρία της χώρας», τονίζει ο κ. Νασιώκας.

Ευχαριστώντας τους συμπολίτες του στη Λάρισα που τον τίμησαν με την ψήφο τους πολλές φορές, δηλώνει ότι πάντα πορεύτηκε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και αγωνίστηκε με ειλικρίνεια και εντιμότητα για το καλό όλων των πολιτών.

«Με την παραίτησή μου θέλησα να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα, τη δική μου αλλά και όλων αυτών, που με ψήφισαν και τους εκπροσωπούσα για περισσότερα από δέκα χρόνια. Παράλληλα, θέλησα να τεθεί ένα ανάχωμα στην πορεία παρακμής της χώρας και του πολιτικού συστήματος», καταλήγει ο παραιτηθείς βουλευτής.


Απόστολος Κακλαμάνης: 'Δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες'

«Δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες. Την υπηρετούμε από εδώ, που μας έστειλε ο λαός», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, με παρέμβασή του στη Βουλή, αμέσως μετά τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Έκτορα Νασιώκα, ότι παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα.

«Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στον λαό μέχρι τις προσεχείς εκλογές να εκτελούμε τις εντολές του», τόνισε με έμφαση ο κ. Κακλαμάνης.


Ανδρέας Λοβέρδος: 'Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε όρθιοι'

'Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε όρθιοι. Η χώρα θα βρει το δρόμο της. Δεν θα υπάρξει το παραμικρό κενό'.

Με τα λόγια αυτά σχολίασε την παραίτηση του βουλευτή Λάρισας Έκτορα Νασιώκα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που ζήτησε και έλαβε το λόγο, αμέσως μόλις κατήλθε από το βήμα της Βουλής ο κ. Νασιώκας.




'Κενό διακυβέρνησης' διαπιστώνει ο Δημήτρης Λιντζέρης

Για 'κενό διακυβέρνησης', έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο βουλευτής Β΄Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος ζήτησε από τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Λυντζέρης έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συλλογής υπογραφής σε κείμενο με αίτημα για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.


Α. Διαμαντοπούλου: 'Μπορούμε να δώσουμε πολλά, να σώσουμε τη χώρα'


Πρέπει να σεβόμαστε τον άλλον όταν μιλά, να έχουμε επιχειρήματα τα οποία θα προβάλουμε στο φως και δεν θα κρυβόμαστε στο σκοτάδι, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του σχολείου 'Ελληνογερμανική Αγωγή' με θέμα τη Δημοκρατία.

Τόνισε ότι αυτή είναι η μεγάλη ανάγκη της εποχής μας, σ΄αυτή τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους νέους, οι οποίοι, όπως είπε, δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τις μάζες, αλλά να έχουν καθαρή άποψη την οποία θα προβάλουν στο φως.

“ Μπορούμε να δώσουμε πολλά, να σώσουμε τη χώρα”, είπε η υπουργός και κατέληξε αναφερόμενη στην πρώτη πτώχευση της χώρας το 1893 'που αποδείξαμε ότι μπορούμε να “σηκωθούμε”'.

Δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις παραιτήσεις συναδέλφων τους
'Τα πρόσωπα που μπορούν να αναλάβουν ευθύνες πρέπει να είναι παρόντα και όχι απόντα', δήλωσε ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των συναδέλφων του Γιώργο Φλωρίδη και Έκτορα Νασιώκα.

Επίσης ο βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Μιχελογιαννάκης σε δήλωσή του επεσήμανε ότι η όποια αμφισβήτηση πρέπει να γίνεται με κριτήριο την σωτηρία της χώρας και στηλιτεύοντας εμμέσως τις κινήσεις συναδέλφων του χρησιμοποίησε παραλλαγμένη τη ρήση 'δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται'.

O Π. Κουρουμπλής για τις πολιτικές εξελίξεις

«Να υπάρξει μέτρο από όλες τις πλευρές της αίθουσας. Δεν πρέπει να ανεβαίνουν οι τόνοι στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και να έρχονται εκπρόσωποι κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν και να διασπείρουν φήμες ότι έφυγε ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό. Το ζητούμενο σήμερα είναι η πατρίδα και πάνω από το κεφάλι μας και από το προσωπικό συμφέρον, είναι η κοινωνία», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Πρόσθεσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία και διερωτήθηκε:«Πώς θα την ανατρέψουμε;».

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στην πλειοψηφούσα παράταξη μέσα από δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες που ορίζει και το Σύνταγμα και το καταστατικό, να βρει τη λύση και όχι να ορίσετε εσείς απ'Α έξω τις εξελίξεις.

«Όταν θα πάμε να ζητήσουμε την ψήφο του λαού - και την ευθύνη την έχουμε εμείς - τότε βεβαίως θα οριστεί το κόμμα ή τα κόμματα που κυβερνήσουν. Ως τότε, ας κάνουμε υπομονή και μέτρο» τόνισε.
Ανησυχία εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης

Την ανησυχία και την απογοήτευσή του για την αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εξέφρασε σήμερα από τη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

«Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης, θυμίζοντας τη συνάντηση που είχαν οι Περιφερειάρχες της χώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο ζητούσαν να παρέμβει ουσιαστικά ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να βρουν μια κοινή συνισταμένη για να βγει η χώρα από την κρίση.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «είναι το κράτος των Αθηνών που χρεοκόπησε και μαζί με αυτό η Ελλάδα», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του, να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο αναποτελεσματικό κράτος και την περιφέρεια.

Κατά την αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ο Γιάννης Μαχαιρίδης θα θέσει υπόψη των συναδέλφων του κείμενο - παρέμβαση της ΕΝΠΕ, που θα έχει τον χαρακτήρα έκκλησης για συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παρασύρης καταγγέλει σενάρια

«Οι στιγμές που ζούμε έχουν ιστορικό φόρτο. Κάποιοι εκ των βουλευτών επιχείρησαν τη σύγκλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και εγώ για να συζητηθούν οι εξελίξεις. Κάποιοι βιαστικοί και ενδεχομένως πονηροί προσπάθησαν να καπηλευτούν υπογραφές συναδέλφων, προκειμένου να δημιουργήσουν άλλα σενάρια τα οποία απεργάζονται εδώ και καιρό. Οι βουλευτές υπογράψαμε για να φέρουμε τάξη και ηρεμία στο κοινοβούλιο και όχι για να πυροδοτήσουμε το χάος. Μακριά από εμάς οι κανιβαλισμοί» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φρ. Παρασύρης λαμβάνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΗΓΗ
"