Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ανάσα ανακούφισης για εκατομμύρια ασθματικούς

Ανάσα ανακούφισης για εκατομμύρια ασθματικούς προσφέρει επαναστατική θεραπεία κατά της νόσου, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται και στην Ευρώπη
. Γιατροί του νοσοκομείου Γουάιδενσοουϊ εφάρμοσαν με επιτυχία την τεχνική της «βρογχικής θερμοπλαστικής» σε γυναίκα ασθενή, μέσης ηλικίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την οριστική αντιμετώπιση της νόσου, χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Η θεραπεία εφαρμόζεται με τη χρησιμοποίηση υψηλής θερμοκρασίας, με στόχο να δημιουργήσει «έγκαυμα» στο σημείο του πνευμονικού ιστού που μπλοκάρει τους αεραγωγούς, προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα τείνουν να έχουν πιο μαλακούς μυς γύρω από τους αεραγωγούς τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, καθώς επίσης και κάποιου είδους φλεγμονή. Οι αεραγωγοί στενεύουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης, μπλοκάροντας εντελώς την αναπνοή του ασθενούς. Οι παραδοσιακές φαρμακευτικές αγωγές στοχεύουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, ωστόσο δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τους μυς. Η νέα αυτή επεμβατική μέθοδος ωστόσο, στοχεύει απευθείας εκεί.


Η μέθοδος περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός καθετήρα, μέσω της στοματικής κοιλότητας και των βρόγχων, στους πνεύμονες. Στην άκρη του διαθέτει μια σειρά ηλεκτροδίων, τα οποία έρχονται σε επαφή με τους αεραγωγούς, διοχετεύοντάς τους μια ικανοποιητική ποσότητα ραδιοκυμάτων ανά δέκα δευτερόλεπτα, ώστε να θερμανθούν οι μυς. Η θερμότητα μειώνει έως και κατά 1/3 τους μαλακούς μυς των πνευμόνων, γι’ αυτό και απαιτούντα άλλες δύο συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας.


Η νέα αυτή μέθοδος πραγματοποιείται χωρίς τομή, έχει διάρκεια μόλις μία ώρα και απαιτεί την ελαφριά νάρκωση του ασθενούς. Πρόκειται ωστόσο για την πρώτη μη φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση του άσθματος, που έχει εφαρμοστεί ποτέ με επιτυχία, καθώς όπως φάνηκε μέσα από τις κλινικές δοκιμές που έγιναν, έπειτα από αυτήν οι κρίσεις άσθματος μειώνονται σημαντικά και βελτιώνεται αισθητά η ποιότητα ζωής του ασθενούς.



ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ για την Espresso