Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Σπάνιο είδος πεταλούδας στο όρος Γκόλιγια


Ερευνητές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σάλτζμπουργκ ανακάλυψαν ενδημικά φυτά και σπάνιο είδος πεταλούδας στο όρος Γκόλιγια στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο.


Μέλος της αυστριακής αποστολής δήλωσε ότι εντόπισε έναν τύπο πεταλούδας πολύ κοντά στην εξαφάνιση που θεωρείται «ο δεινόσαυρος των πεταλούδων», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βιέστι» της Ποντγκόριτσας.

Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα είδη πεταλούδας που υπάρχουν μόνο στο Μαυροβούνιο.

«Είναι αρχαϊκό είδος, το οποίο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο ζει, οπότε θα ήταν έγκλημα κατά της επιστήμης πιθανή οικολογική μόλυνση», τόνισε ο Αυστριακός επιστήμονας.

Οι ερευνητές μέσα σε τέσσερις ημέρες παραμονής στην ορεινή περιοχή κοντά στο δήμο Νίκσιτς εντόπισαν και κατέγραψαν ενδιαφέροντα είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου.

Ο στρατός του Μαυροβουνίου το 2010 κατέστρεψε στο όρος Γκόλιγια μεγάλες ποσότητες πλεονάζοντος οπλισμού, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και ακτιβιστών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μικροβιολόγος, ο οποίος ήταν μέλος επιστημονικής αποστολής που επισκέφθηκε πέρσι την περιοχή ανέφερε ότι το όρος Γκόλιγια πρέπει να προστατευθεί και απηύθυνε έκκληση στους αρμόδιους να διαφυλάξουν το περιβάλλον και τα σπάνια είδη φυτών και ζώων.

Ανέφερε επίσης ότι ενθουσιάστηκε από την πρωτοβουλία των κατοίκων, οι οποίοι συνέλεξαν πόρους και ανέθεσαν στο Ινστιτούτο Πυρηνικών Μελετών «Βίντσα» του Βελιγραδίου να εξετάσει τις συνέπειες στο περιβάλλον από την καταστροφή του οπλισμού.
Real.gr
Sourta-ferta
"