Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τέλος στην κατανάλωση ρεύματος από συσκευές εν αναμονή

Τέλος στη σπατάλη του ηλεκτρικού ρεύματος, ετοιμάζονται να βάλουν Ιάπωνες ερευνητές…

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τοχόκου, τονίζουν πως θα είναι σύντομα σε θέση να δώσουν στην αγορά μια νέα τεχνολογία ημιαγωγών, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η νέα αυτή τεχνολογία, θα είναι σε θέση να σταματά την κατανάλωση ρεύματος, όταν οι ηλεκτρικές συσκευές βρίσκονται στο Standby (κατάσταση αναμονής).
Με τον τρόπο αυτό, μπαίνει ένα “stop” στην σπατάλη του ρεύματος και αποτελεί μια πρακτικότατη λύση για συσκευές που δεν κλείνουν, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, λαμβάνοντας συνεχώς ρεύμα.

Το σύστημα βασίζεται στη λεγόμενη «σπιντρονική», η οποία εκμεταλλεύεται την εγγενή ιδιοστροφορμή των ηλεκτρονίων και το σχετικό μαγνητισμό. Τα ηλεκτρόνια δρουν ως μαγνήτες, που είναι σε θέση να διαβάσουν και να εγγράψουν δεδομένα, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν ακόμα κι όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διακοπεί τελείως.

Η NEC η οποία συνεργάστηκε με την ομάδα ερευνητών για την υλοποίηση του project, ανακοίνωσε πως πορεί να μειώσει μέχρι και 25% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα μεγάλα κέντρα διαχείρισης δεδομένων, που διαθέτουν πολλούς υπολογιστές.
Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΤ
Sourta-ferta
"