Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΜΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Ομάλα, σε γενικές γραμμές, και μόνο με μικρής κλίμακας επεισόδια ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στην ΠΓΔΜ έπειτα από το βαρύ προεκλογικό κλίμα με αντεγκλήσεις για εκβιασμό ψηφοφόρων. Οι καταγγελίες για νοθεία και εκφοβισμό ψηφοφόρων ενώ οι κάλπες ήταν...
ανοικτές ήταν περιορισμένες, ενώ περίπου 480 ξένοι παρατηρητές, κυρίως από τον ΟΑΣΕ, παρακολούθησαν την διαδικασία.

H συμμετοχή στη διαδικασία, μεγαλύτερη της προηγούμενης αναμέτρησης, δίνει ενισχύει τις ελπίδες της αντιπολίτευσης ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα.

Την ψήφο των πολιτών διεκδικεί ο συνασπισμός της δεξιάς, με 24 κόμματα που συνασπίζονται γύρω από το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού (19,4% της πρόθεσης ψήφου) και η συμμαχία της Αριστεράς, με μεγαλύτερο κόμμα την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι που συγκέντρωνε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 15,1%.

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, το ποσοστό συμμετοχής, δύο ώρες πριν να κλείσουν οι κάλπες, κυμάνθηκε στο 53,86% δηλαδή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των προηγούμενων εκλογών, που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008.

Βάσει κάποιων προεκλογικών αναλύσεων, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής θα επηρεάσει υπέρ της το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Βουλής που θα έχει 123 βουλευτές, αφού στους 120 που υπήρχαν έως σήμερα προστίθενται ακόμη τρεις που θα εκλεγούν από τους ομογενείς, σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, ευελπιστεί ότι αν ο Ν.Γκρούεφσκι βγει πραγματικά αποδυναμωμένος, ίσως αντιληφθεί πλέον πως ο δρόμος της μη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας δεν οδηγεί πουθενά και ίσως εμφανιστεί διαλλακτικότερος για να τονώσει την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.


ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE