Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Τρόφιμα σύμμαχος και όχι εχθρός

Οι πολλοί θάνατοι που τα τελευταία χρόνια έχουν προκληθεί σε ασθενείς με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και ...


αιμορραγική διάρροια συνδεόμενη με λοίμωξη από E. coli, που παράγει Shiga τοξίνη (STEC), σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προβληματίζουν πολίτες και ειδικούς.



Η νόσος από STEC συγκαταλέγεται στις ζωονόσους και μεταδίδεται απευθείας από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο, μέσω της εντεροστοματικής οδού, ή έμμεσα μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, ή νερού. Ακόμη, μπορεί να μεταδοθεί απευθείας μέσω επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο.



Η πηγή προέλευσης της λοίμωξης, από τη μέχρι τώρα διερεύνηση που έχει πραγματοποιηθεί, πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι τα ωμά λαχανικά, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής τόπος προέλευσής τους, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).



Ποια όμως είναι τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν οι πολίτες απέναντι σε αυτήν, αλλά και άλλες παρόμοιες λοιμώξεις και πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου που μόλις άρχισε;



Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τόνισε ότι «αν και το E. Coli είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η συγκεκριμένη λοίμωξη προήλθε από καινούριο στέλεχος του ιού που έχει υποστεί μετάλλαξη, ενώ δεν ξέρουμε ακόμα από ποιο τρόφιμο τελικά έγινε η προσβολή όσων έχουν ασθενήσει».



Αναφορικά με τους κινδύνους, αλλά και τα μέτρα πρόληψης, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, δηλώνει ότι οι λοιμώξεις με την μεγαλύτερη έξαρση το καλοκαίρι είναι οι γαστρεντερικές που προκαλούνται από την κατανάλωση φαγητών και ποτών.



Η κ. Λινού τονίζει ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη σωστή συντήρηση φαγητών και ποτών (να μην μένουν εκτός ψύξεως παγωτά και τρόφιμα), αλλά και να μην αφήνουν μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο, αφού τα βακτηρίδια και οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται.



Υπογραμμίζει, επίσης, πως μείζονα ρόλο στην αντιμετώπιση βακτηρίων και μικροοργανισμών παίζει η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, τα χωριστά σκεύη στην κουζίνα για νωπά και μαγειρεμένα φαγητά, το καλό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό όλων των φρούτων και των λαχανικών, καθώς και το καλό μαγείρεμα στο κοτόπουλο, ενώ σημαντικό είναι και το να μην χειρίζεται φαγητό κάποιος που πάσχει από γαστρεντερική λοίμωξη, αφού μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια και σε άλλους μέσω αυτού.



Επιπλέον, λέει ότι, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με στάσιμα νερά, όπως αυτά που βρίσκονται στα σιντριβάνια -και ειδικά από μικρά παιδιά- αφού εκεί βρίσκονται κολοβακτηρίδια και σαλμονέλα, καθώς και η επαφή με το στόμα με το ακροφύσσιο, σε ψύκτες νερού (που γενικά είναι επικίνδυνοι στην χρήση τους), αφού αν κάποιος με κάποια λοίμωξη έχει ακουμπήσει πριν μπορεί η λοίμωξη να μεταδοθεί μέσω και του νερού.



Συστήνει δε, στις κοινωνικές συναναστροφές που εμπεριέχουν χειραψίες, να αποφεύγουν οι πολίτες την επαφή των χεριών τους με το στόμα, μετά από κάποια χειραψία, αν δεν τα πλύνουν πρώτα ή δεν χρησιμοποιήσουν ειδικά απολυμαντικά μαντιλάκια ή ειδικό υγρό για απολύμανση, αφού έτσι τα μικρόβια μπορούν να μπουν στην τροφική αλυσίδα.



Προσοχή λοιπόν χρειάζεται στην τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, για ένα ασφαλές καλοκαίρι, χωρίς γαστρεντερικές λοιμώξεις και ανεπιθύμητες ασθένειες και διαταραχές.