Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

"Πολλές αβεβαιότητες" παρουσιάζει η Ελλάδα

Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει 'αλλάξει υπερβολικά' από χθες Τετάρτη και παρουσιάζει πλέον 'πολλές αβεβαιότητες', αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσφέρει τη στήριξή του, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ζου Μιν. 'Είμαι ανήσυχος', δήλωσε στη διάρκεια ενός συνεδρίου. 'Η κατάσταση άλλαξε υπερβολικά στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών', 'υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες', πρόσθεσε. Διαβεβαιώνοντας ότι 'καταλαβαίνει τις ανησυχίες των ιδιωτικών αγορών', ο Κινέζος Ζου Μιν υπογράμμισε πάντως ότι το ΔΝΤ εργάζεται 'πολύ σκληρά στο θέμα αυτό'. 'Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας', υπενθύμισε. 'Είναι ένα απολύτως σημαντικό ζήτημα σήμερα για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για όλη την παγκόσμια οικονομία', δήλωσε ο Ζου Μιν.


Το ΔΝΤ αναμένεται ότι θα καταβάλει το μερίδιό του
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται ότι θα καταβάλει το μερίδιό του στην επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα σύντομα, ώστε να δώσει στην ΕΕ περισσότερο χρόνο για να οριστικοποιήσει ένα πακέτο που θα στηρίξει την Ελλάδα το 2012 και πέραν αυτού, δήλωσαν σήμερα πηγές.

'Η κατάσταση είναι σαφής: αν υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση από τους Ευρωπαίους πως θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα πληρώσει τα χρήματα. Και μπορώ να σας πω ότι θα υπάρξει μια τέτοια δέσμευση', δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς μια ανώτερη πηγή της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως η καταβολή περισσότερων χρημάτων εξαρτάται από την οριστικοποίηση ενός σχεδίου για την εγγύηση των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας την επόμενη χρονιά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την Κυριακή και τη Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα διεξαχθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

'Αν με ρωτήσετε αν θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα με ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν σας πω ότι αυτό δεν είναι το πιθανότερο', δήλωσε η πηγή. 'Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα πολιτικά ζητήματα, η επεξεργασία των οποίων γίνεται στο υψηλότερο επίπεδο και έχουμε επίσης να αντιμετωπίσουμε τεχνικά ζητήματα, πράγμα που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο'.

Μια άλλη πηγή δήλωσε πως η πληρωμή από το ΔΝΤ μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.
"