Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Συρία: Σαράντα οι νεκροί από τις σφαίρες των Ισραηλινών

http://www.newscode.gr/photos/images/sized/articles/GOLAN1-458x315.jpgΟ επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…

ανακοίνωσε σήμερα ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε διάφορες πόλεις της Συρίας, οι 35 από τους οποίους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Τριάντα πέντε άνθρωποι -27 πολίτες και 8 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας- σκοτώθηκαν στην Τζισρ αλ Σούγουρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, και στα γειτονικά χωριά όπου από το Σάββατο πραγματοποιούνται επιχειρήσεις του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, διευκρίνισε ο Ράμι Αμπντελραχμάν.

Πιο βόρεια, στην πόλη Ιντλέμπ, οι δυνάμεις της τάξης διέλυσαν το βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 1.500 διαδηλωτών. Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης χθες το βράδυ στην παραλιακή πόλη Ζαμπλέ, προσέθεσε ο Αμπντελραχμάν. Αυτοί έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες πυροβολούσαν για να διαλύσουν διαδήλωση που γινόταν στην πόλη.

Στο Ντέιρ Εζόρ, στην κεντροανατολική Συρία, οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πορεία μπροστά από κτίριο του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, σκοτώνοντας τρεις από αυτούς, σύμφωνα με τον ίδιο.

Εξάλλου οι δυνάμεις της τάξης παρέδωσαν χθες το βράδυ στους γονείς του στη Ντούμα, στην περιφέρεια της Δαμασκού, τη σορό ενός άνδρα που είχε τεθεί υπό κράτηση πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 10.000 συλληφθεί στη Συρία από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος.

Ο ΓΓ Μπαν Κι-Μουν ζητεί τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ενώ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» μετά τη ρίψη χθες ισραηλινών πυρών στα υψίπεδα του Γκολάν, όπου 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 350 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό των συριακών αρχών.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει τη λύπη του για τις ζωές που χάθηκαν καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Καταδικάζει τη χρήση βίας και όλες τις ενέργειες που οδηγούν στη βία. Καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ζητεί την αυστηρή επιτήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί τα γεγονότα «με βαθιά ανησυχία». «Τα σημερινά γεγονότα και αυτά της 15 Μαΐου στα υψίπεδα του Γκολάν θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία», δήλωσε αργά χθες Κυριακή ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα. Και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους καλώντας όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στο Γκολάν.

Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, αμφισβήτησε το συριακό απολογισμό των θυμάτων δηλώνοντας ότι έχει λάβει γνώση για «10 νεκρούς και άτομα που τραυματίστηκαν από εμπρηστικές βόμβες που έριξαν ταραξίες στην περιοχή Κουνέιτρα».



newscode

"