Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

(Συγχαρητήρια) στον κόσμο που ήτανε παρόν στο γεγονός και δεν αντέδρασε...

Πηγή adespoto.gr Υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, ακινητοποίησαν αδέσποτο σκυλί με πολύ βάναυσο τρόπο, με αποτέλεσμα το ζώο να αιμοραγεί επί μισή ώρα μέχρι να βρεθεί κλουβί για τη μεταφορά του.
Πηγή adespoto.gr Το περιστατικό συνέβει την Παρασκευή 6 μαϊου στο Μοναστηράκι. Ο σκύλος ακινητοποιήθηκε για περισσσότερη απο μισή ωρα με τη βοήθεια ενός κόμπου ασφαλείας, μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών και τουριστών οι οποίοι αποδοκίμαζαν τον υπαλλήλο.
Ο υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων, έκρινε ότι το ζώο ήταν επιθετικό επειδή γαύγισε σε κάποιον που λίγο πριν το είχε κλωτσήσει. Το ζώο σύμφωνα με το Δήμο, οδηγήθηκε σε κτηνίατρο και είναι πλέον καλά στην υγεία του, χωρίς ωστόσο, να δίνει στη δημοσιότηατα τα στοιχεία του κτηνιάτρου, σύμφωνα με όσα καταγγέλουν φιλόζωοι που προσπάθησαν να το δουν. Πολλά φιλοζωικά σωματεία έχουν τονίσει πολλές φορές ότι οι υπάλληλοι που έχει ο Δήμος Αθηναίων για την περισυλλογή των αδέσποτων κάθε άλλο παρά εκπαιδευμένοι, όπως ορίζει ο νόμος, είναι.
Φιλόζωοι που διαμαρτυρήθηκαν στο Δήμο Αθηναίων για το γεγονός έλαβαν την παρακάτω απάντηση από τον αντιδήμαρχο Άγγελο Αντωνόπουλο:
"Οι εργαζόμενοι στην περισυλλογή αδεσπότων του Δήμου είναι εκπαιδευμένοι πώς να πραγματοποιούν την περισυλλογή ενός ζώου και πώς να αποφεύγουν τη χρήση βίας. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές η περισυλλογή δεν καθίσταται δυνατή όταν ειδικά πρόκειται για υπερκινητικά ή επιθετικά ζώα που ανθίστανται.

Σε τέτοια ζώα και όταν δεν βοηθούν φιλόζωοι που τα γνωρίζουν, χρησιμοποιείται αναγκαστικά, μη υπαρχούσης άλλης λύσης, το σύστημα με βρόγχο. Στην προκείμενη περίπτωση, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θεωρείται αρκετά έμπειρος και ιδιαίτερα φιλόζωος, φαίνεται ότι η προσέγγιση ήταν περισσότερο δυναμική της δέουσας. Γι’ αυτό το λόγο του συνεστήθη περισσότερη προσοχή και ευαισθησία. Παράλληλα η Υπηρεσία θα φροντίσει να γίνει νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί ένας νέος κύκλος εκπαίδευσης στους εργαζόμενους για ψυχραιμότερη προσέγγιση και περισυλλογή στα αδέσποτα, ούτως ώστε να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τους φιλόζωους ότι το αίμα που φαίνεται στη φωτογραφία είναι επειδή το ζώο δάγκωνε το βρόγχο σύλληψης για να διαφύγει. Αυτή τη στιγμή το ζώο φιλοξενείται σε συνεργάτη κτηνίατρο και είναι πολύ καλά στην υγεία του.

Τέλος, να τους ενημερώσω ότι η ευαισθησία της νέας Δημοτικής Αρχής είναι δεδομένη και ότι σε λίγες μέρες θα υπάρξει νέος διαγωνισμός ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα φροντίδας των αδέσποτων ζώων ακόμη και κατά τη νύκτα για επείγοντα περιστατικά, ούτως ώστε κανένα ζώο να μην υποφέρει αβοήθητο οποιοδήποτε μέρα και ώρα."
Τα φιλοζωικά σωματεία απάντησαν στην επιστολή του αντιδημάρχου με τα παρακάτω:
''Ολοι οι Δημότες Αθηνών και όχι μόνο, διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε το αίσχος του Δήμου Αθηναίων και του προγράμματος για την προστασία αδέσποτων ζώων. Οι εργαζόμενοι στο τμήμα Αστικής Πανίδας δεν είναι μόνιμοι σε αυτό το τμήμα. Είναι πάντα προσωρινοί και εναλλάσσονται. Είναι με εσωτερική μετάταξη από άλλα τμήματα, όπως Πρασίνου, Καθαριότητας, Μεταναστών, Βρεφονηπιακών Σταθμών κα. Κυρίως όμως από τα τμήματα Καθαριότητας/Αποκομιδής και Πρασίνου. Μάλιστα η μετάταξη γίνεται πάντα με συναίνεση τους και επειδή πιστεύουν ότι η δουλειά εκεί θα είναι πιο εύκολη και ελαφριά. Εξ' άλλου τα αδέσποτα δεν έχουν μιλιά για να διαμαρτυρηθούν για την κακή μεταχείριση τους. Άρα η εκπαίδευση τους είναι ταχύρυθμη και αφορά μόνο τη δική τους προστασία από τους «κόπρους» που έχουν γίνει «βάσανο», «πονοκέφαλος» και «βάρος» στο Δήμο σας. Οι περισσότεροι δε σιχαίνονται ή φοβούνται τα ζώα. Ούτε ένα κουτάβι δεν ακουμπούν για να μην μολυνθούν και πλένουν αμέσως τα χέρια τους με οινόπνευμα για να τα απολυμάνουν! Μην τολμήσετε να μας διαψεύσετε! (...)
Τι εννοείτε με τον όρο υπερκινητικά ζώα, κύριε Αντωνόπουλε; Κύριε κτηνίατρε, είναι νέος όρος αυτός που προσπαθείτε να εισαγάγετε στην περιγραφή της συμπεριφοράς ενός ζώου; Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε μόνο υπερκινητικά παιδιά. Και η διαπίστωση αυτή γίνεται μόνο από ειδικούς και όχι από τους δασκάλους. Πως ένας υπάλληλος στο γραφείο της Αστικής Πανίδας που δέχεται καταγγελία για ένα «επιθετικό» ζώο το κρίνει εξ αποστάσεως «υπερκινητικό»; Πως ένας υπάλληλος περισυλλογής έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να διαπιστώσει «υπερκινητική» συμπεριφορά ενός ζώου;
Ψεύδεστε, κύριε Αντιδήμαρχε όταν λέτε πως: «Σε τέτοια ζώα και όταν δεν βοηθούν φιλόζωοι που τα γνωρίζουν, χρησιμοποιείται αναγκαστικά, μη υπαρχούσης άλλης λύσης, το σύστημα με βρόγχο» Πως τολμάτε και το δηλώνετε δημόσια αυτό; Πότε ειδοποίησε ο Δήμος το μέλος της τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης του Προγράμματος ή άλλο σωματείο για να παραβρεθεί σε περισυλλογή; Ποτέ, πέρα από ελάχιστες φορές και μόνο συγκεκριμένα άτομα. Σήμερα ποιο σωματείο ή φιλόζωο είχατε ειδοποιήσει, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψη του ζώου με το λάσο; Κανέναν! Η σύλληψη ενός ζώου πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό ανώδυνο τρόπο. Τι κάνατε σήμερα, κύριε Αντιδήμαρχε που τυγχάνει να είστε και κτηνίατρος; Κρεμάσατε ένα ζώο σε μία θηλιά – πνίχτη που του έσφιγγε την καρωτίδα και δεν μπορούσε να πάρει αναπνοή, το αφήσατε εκεί κρεμασμένο, πεσμένο στο έδαφος μέχρι να βρεθεί κλουβί, μέχρι να έρθει το αυτοκίνητο. Το ζώο σφάδαζε και αντιδρούσε, δάγκωνε την λαβή στη προσπάθειά του να απελευθερωθεί και το στόμα του μάτωνε. Και αυτά όλα μπροστά στα μάτια των έκπληκτων δημοτών σας που πολλοί από αυτούς δυστυχώς σας τίμησαν με την ψήφο τους και στα μάτια των έκπληκτων τουριστών που μαγνητοσκοπούσαν την φρίκη που διαδραματιζόταν μπροστά τους. Αντί να δουν τα μνημεία της πόλης είδαν την Αθήνα να μεταβάλλεται σε Άγρια Δύση που οι «φιλόζωοι» και «άρτια εκπαιδευμένοι» υπάλληλοι συλλάμβαναν τον τετράποδο «εγκληματία» με τον πιο ειδεχθή τρόπο! (...)
Με ποια καταγγελία συλλάβατε τον σκύλο; Αν και εφόσον έκανε «επίθεση» σε πολίτη, πως γνωρίζετε ότι ήταν απρόκλητη όπως ορίζει ο Νόμος; Το γαύγισμα δεν χαρακτηρίζει ένα ζώο «επιθετικό». Και θα έπρεπε να το γνωρίζετε ως κτηνίατρος που είστε. Τα ζώα γαυγίζουν, δεν μιλούν! (...)
Αν και εφόσον έκανε «επίθεση» σε πολίτη και γνωρίζατε ότι επρόκειτο εκ των προτέρων για ιδιάζουσα περίπτωση –κατά δική σας δήλωση- ζώου, γιατί δεν φροντίσατε να στείλετε έναν κτηνίατρο μαζί, ώστε να κάνει στο ζώο αμέσως μια ηρεμιστική ένεση μόλις το έπιανε ο «εκπαιδευμένος», «φιλόζωος» υπάλληλος με την θηλιά; Έτσι δεν θα ήταν αναγκαίο να κρέμεται το δύστυχο ζώο σφαδάζοντας στην θηλιά. Αυτό απαιτεί η κοινή λογική και η ευαισθησία που όλοι θα περιμέναμε από έναν κτηνίατρο που κατέχει την θέση του Αντιδημάρχου αρμόδιου για τα αδέσποτα. (..)
Δεν έχετε το παραμικρό πολιτικό ήθος, ώστε να αναλάβετε τις ευθύνες της σημερινής αποτυχίας και τις επιρρίπτετε στον υπάλληλο σας; Αυτός εκτελούσε διαταγές σας. Δεν φέρει καμία ευθύνη. Την ευθύνη την φέρετε αποκλειστικά εσείς και η προϊσταμένη της Αστικής Πανίδας που είναι επίσης κτηνίατρος. Τι εννοείτε, το αίμα είναι από το στόμα του σκύλου; Το τονίζετε σαν να μην έχει σημασία. Το αίμα είναι αίμα, άρα η επιχείρηση δεν ήταν αναίμακτη ως όφειλε. Νέος διαγωνισμός; Ώστε να μπορούν να συλλαμβάνονται τα ζώα και τη νύκτα; Τότε που οι πολίτες κοιμούνται και δεν θα ελέγχουν ούτε πόσα ζώα θα συλλαμβάνει ο Δήμος ούτε με ποιο τρόπο. Τα ζώα θα εξαφανίζονται το βράδυ και το πρωί θα τα αναζητούν εναγωνιωδώς οι φιλόζωοι που τα προστατεύουν και φροντίζουν. Την νύκτα κυκλοφορούν και συλλαμβάνονται κακοποιά στοιχεία. Σε αυτά εντάσσετε τα αδέσποτα και θέλετε να εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα; Για να μην μπορεί να υπάρχει αντίδραση για την σύλληψη και εξαφάνιση τους; Και ποιος ιδιώτης μπόγιας θα αναλάβει αυτό το «θεάρεστο», «φιλοζωικό» έργο πάλι; Μήπως κάποιος που είναι μεγαλοεισαγωγέας καθαρόαιμων σκύλων; Αυτός που όποιο αδέσποτο έπεφτε στα χέρια του το χαρακτήριζε «επιθετικό»; Κουτόχορτο δεν τρώμε, κύριε Αντιδήμαρχε!
Ο Δήμος δεν έχει κονδύλια για το Πρόγραμμα της ημέρας, που θα βρει κονδύλια για το νυκτερινό Πρόγραμμα; Απλά τα ζώα θα εξαφανιστούν στο πέπλο της νύκτας και ο Δήμος θα δηλώνει άγνοια το πρωί! (...) Σε ποιον συνεργάτη κτηνίατρο βρίσκετε το ζώο; Γιατί δεν μας ανακοινώνετε δημόσια το όνομά του; Φοβάστε κάτι; Εμείς, οι πολίτες τον πληρώνουμε και οφείλουμε να γνωρίζουμε. Και τι σκοπεύετε να κάνετε με το ζώο; Ο Δήμος δήλωσε ότι δεν έχει κονδύλια για στειρώσεις. Θα βάλετε τους δημότες να κάνουν έρανο για να στειρωθεί; Όπως πλήρωσαν από την τσέπη τους για το τραυματισμένο στο Κάραβελ και την έγκυο σκύλα από την Ομόνοια;
Το Πρόγραμμα σας «μπάζει νερά», δεν έχει διαφάνεια. Όχι, μόνο δεν ενημερώνετε τους φιλόζωους πολίτες σχετικά με τα αδέσποτα, αλλά δυσκολεύετε και την πρόσβαση στις πληροφορίες. (...) Να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα 6/05/11, το ίδιο συνεργείο επιχείρησε λίγο νωρίτερα στις 11:00 πμ. να περισυλλέξει άλλα δύο αδέσποτα στειρωμένα ζώα με τα ονόματα Νταϊάνα και Μάριο όπου δέχτηκαν την επίθεση και την οργή ζωόφιλων κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής όπου και τα φροντίζουν τελικά η επιχείρηση σκούπα για τα δύο ζώα απέβη ανεπιτυχής και έτσι προχώρησαν προς το Μοναστηράκι για την σύλληψη των επόμενων αδέσποτων όπου και συνέβη αυτό το αίσχος.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ Ο ''ΑΡΓΟΣ'', ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, Ευμορφία Ευαγγελίδου, μέλος της τριμελούς επιτροπής ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΦΙΛΟΖΩΗ ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΘΗΝΑ
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE