Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Σήμερα η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων»

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των συγκεντρωμένων τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης
.

Για σήμερα, Κυριακή, είναι προγραμματισμένη η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, κατά την οποία οι «Αγανακτισμένοι» εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τους 100.000 πολίτες.


Ο αριθμός των σκηνών στο Σύνταγμα πολλαπλασιάζεται ενόψει του σημερινού «ραντεβού» στις πλατείες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι διαδηλώσεις οργανώνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του Ίντερνετ, ενώ μέλη της κίνησης επισκέπτονται γειτονιές της Αθήνας, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους κατοίκους.

Η συγκέντρωση της Κυριακής θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Διαδικτύου στην Ισπανία.

Το βράδυ του Σαββάτου, στο επάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, επί της λεωφόρου Αμαλίας, πολίτες όλων των ηλικιών διαμαρτύρονταν, κρατώντας ελληνικές σημαίες, κατά των πολιτικών, του μνημονίου, των τραπεζών και της τρόικας.

Στην κάτω πλευρά της πλατείας, ομάδες αυτοοργάνωσης επεξεργάζονταν προτάσεις με αμεσοδημοκρατικές -όπως τις χαρακτηρίζουν- διαδικασίες.

Στη θεματολογία τους έχουν προστεθεί και αντιδράσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που αναμένεται να ψηφιστεί από την κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, ενώ έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος έχει αποφασιστεί να γίνονται «από τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, συγκεντρώσεις σε όλες τις πλατείες, με αφίσες που θα εξηγούν τους όρους του μεσοπρόθεσμου μνημονίου» καθώς και «πορείες που θα παρακινούν τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν, με κατάληξη την πλατεία Συντάγματος, με σκοπό την κατάληψη της πλατείας και τον αποκλεισμό του κοινοβουλίου» όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι διαδηλωτές.

Με προγραμματισμένα συσσίτια και ειδικούς χώρους φύλαξης παιδιών οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα κάνουν καθημερινά πράξη την αλληλεγγύη και δείχνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες και την πολυήμερη παραμονή τους στο κέντρο της Αθήνας.

Τις προηγούμενες ημέρες, η αστυνομική παρουσία γύρω από το Κοινοβούλιο έχει ενισχυθεί μετά τον «αποκλεισμό» των βουλευτών αλλά και τα περιστατικά προπηλακισμού βουλευτών στην Κέρκυρα και το ΚΑΠΗ Αργυρούπολης.

Σε μία ένδειξη συμπαράστασης στους Αγανακτισμένους, οι εργαζόμενοι στο μετρό ανακοίνωσαν ότι μετατρέπουν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για τη Δευτέρα σε στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 16:00) «ώστε να εξυπηρετηθεί και να διευκολυνθεί η ειρηνική συγκέντρωση της σύγχρονης 'Εκκλησίας του Δήμου».

Ιδιαίτερο τόνο στην πλατεία έδωσε το Σάββατο το «Athens Pride», με τους χιλιάδες συμμετέχοντες, στην καθιερωμένη παρέλαση, να κρατούν πολύχρωμα μπαλόνια και σημαίες και να δηλώνουν και αυτοί «αγανακτισμένοι» για το γεγονός ότι δεν έχουν κατοχυρωθεί ακόμα πλήρη δικαιώματα για τους ίδιους στην Ελλάδα, διεκδικώντας σύμφωνο συμβίωσης και δυνατότητα πολιτικού γάμο.

Στην Αθήνα αναμένεται να φθάσουν Αγανακτισμένοι από άλλες χώρες αλλά και από άλλες ελληνικές πόλεις για το πανευρωπαϊκό ραντεβού της Κυριακής, οπότε και θα κορυφωθούν οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται ως αντίδοτο στην κρίση.

Τα Νέα

"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE