Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Συμβουλές για προστασία από τον ήλιο

Ενόψει του καλοκαιριού η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προειδοποιεί τους καταναλωτές... για τη σημασία της προστασίας τους από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες με τη χρήση των κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων και των άλλων προφυλάξεων, που απαιτούνται.

Με βάσει τη σύσταση:- Απαγορεύεται η αναγραφή στα αντηλιακά προϊόντα του ισχυρισμού sun block ή ολικής προστασίας, διότι κανένα αντηλιακό δε μπορεί να προσφέρει 100% προστασία (sun block).
- Οι περιγραφές χαμηλή, μεσαία, υψηλή προστασία πρέπει να αντιστοιχούν στους αναγραφόμενους δείκτες ηλιακής προστασίας (SPF-sun protection factor).
- Τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να αναγράφουν στις ετικέτες τους τις επισημάνσεις UV-A UV-B, που δηλώνουν προστασία και από τα δύο είδη ακτινοβολίας, που είναι επικίνδυνοι παράγοντες για τον άνθρωπο.
Εκτός από τη χρήση των αντηλιακών προϊόντων οι καταναλωτές πρέπει, επίσης:
- Να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 11πμ έως 3μμ.
- Να καλύπτονται με καπέλο και γυαλιά ηλίου
- Να αποφεύγουν την έκθεση των μωρών και των παιδιών στον ήλιο.
- Να χρησιμοποιούν τα αντηλιακά προϊόντα σε επαρκή ποσότητα και σε συχνά διαστήματα, ιδιαίτερα πριν και μετά το κολύμπι.


Επίσης να θυμούνται ότι:- Το 90% της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να διαπερνά τα σύννεφα
- Το νερό προσφέρει μικρή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
- Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει σωρευτικό αποτέλεσμα.
Τέλος και γενικά και παρά τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε, καλό είναι να μην εκθέτουμε πολύ τους εαυτούς μας στον ήλιο.

"