Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ξεκινά η δίκη της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτυχημένη επιχείρηση στα Ζωνιανά

"http://www.newscode.gr/photos/images/sized/articles/5581zoniana-458x315.jpgΣήμερα ξεκινά η δίκη για την αποτυχημένη επιχείρηση στα Ζωνιανά που είχε ως συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό...
του Ειδικού Φρουρού Στάθη Λαζαρίδη στις 5 Νοεμβρίου 2007. Η Έδρα θα αποφασίσει αν οι τρεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που θα βρεθούν στο εδώλιο φέρουν ευθύνες για την αποτυχία της επιχείρησης, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μία επιχείρηση χωρίς τον απαιτούμενο προγραμματισμό, οργάνωση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Αντώνης Βιτωράκης καθώς και δύο Ρεθυμνιώτες απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι είχαν την ευθύνη της επιχείρησης.

Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διαταχθεί υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι, υπήρξαν ενέργειες με βεβιασμένο και ερασιτεχνικό τρόπο στον σχεδιασμό και την οργάνωσή της, με συνέπεια πέρα του Στάθη Λαζαρίδη να τραυματιστούν ακόμη δύο Ειδικοί Φρουροί. Ακόμα αναφέρεται ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε χωρίς να προβλεφθεί κάλυψη της αστυνομικής ομάδας των 49 αστυνομικών στα επίκαιρα σημεία της περιοχής ούτε από ξηράς ούτε από αέρος, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει δεν προέβλεπε συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης.

Θυμίζουμε ότι οι δεκάδες αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ρεθύμνου - Ηρακλείου και των ΤΑΕ που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, ενημερώθηκαν εκείνη την ημέρα περίπου 10 λεπτά πριν ξεκινήσει η επιχείρηση ότι μεταβαίνουν στα Ζωνιανά για κατ΄ οίκον έρευνα σε καταζητούμενο. Παράλληλα είχαν τη σιγουριά -που τους είχε μεταφερθεί από τη διοίκηση- πως είχε υπάρξει προσωπική επαφή και συνεννόηση της οικογένειας του καταζητούμενου με ανώτατο αξιωματικό.

Όμως, το μέγεθος της αστυνομικής δύναμης θεωρήθηκε από κάποιους κατοίκους υπερβολικό για μια κατ΄ οίκον έρευνα και φοβούμενοι ότι μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση θα μπορούσε να αποκαλύψει παρανομίες που έχουν σχέση με ναρκωτικά και όπλα, αποφάσισαν να την σταματήσουν. Άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών με τραγική συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του Στάθη Λαζαρίδη ο οποίος ακόμα και σήμερα βρίσκεται καθηλωμένος με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο τότε αστυνομικός διευθυντής κ.Βιτωράκης ήταν αυτός σύμφωνα με την ΕΔΕ, που έλαβε την απόφαση της επιχείρησης, την οργάνωσε και τη σχεδίασε δίνοντας εντολή στους άλλους δύο αξιωματικούς που κατηγορούνται να την εκτελέσουν. Το πόρισμα αναφέρει πως: «οι τρεις επιτελικοί της επιχείρησης δεν έλαβαν όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται για την προστασία της ζωής των αστυνομικών, έτσι ώστε τα λάθη και οι παραλείψεις τους, εξέθεσαν σε κίνδυνο την ομάδα την οποία οδήγησαν στα Ζωνιανά».

newscode.gr
"