Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΣΥΡΙΑ: «ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Δεν έπεισε με την σημερινή ομιλία του και τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους της χώρας
. «Δεν κάνουμε διάλογο με δολοφόνους» φώναζαν οι πολίτες στο προάστιο Ιρμπίν...

της Δαμασκού.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού ο Άσαντ τόνισε ότι θ'αρχίσει σύντομα εθνικός διάλογος για το ενδεχόμενο θέσπισης νέας νομοθεσίας και αλλαγής του συντάγματος.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Συρίας, υπάρχουν ιδέες για την υιοθέτηση νόμων για βουλευτικές εκλογές, τα μέσα ενημέρωσης καθώς και για την δημιουργία πολιτικών κομμάτων, εκτός του δικού του Μπάαθ. Ο ίδιος τόνισε ότι την ευθύνη για την αναταραχή στη χώρα του τη φέρουν σαμποτέρ. Ο Άσαντ πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η Συρία είναι «η αδυναμία ή η κατάρρευση της οικονομίας» και ζήτησε από τους πολίτες να βοηθήσουν ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

«Το καθεστώς δεν έχει καταλάβει ότι το κίνημα μαζικών διαδηλώσεων απαιτεί ελευθερία και αξιοπρέπεια» δήλωσε ο Ουαλίντ αλ Μπούνι, από την αντιπολίτευση.

«Ο Άσαντ δεν είπε τίποτα για να ικανοποιήσει τις οικογένειες των 1.400 μαρτύρων ή τους πολίτες που ζητούν η χώρα τους να γίνει δημοκρατική».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο της Συρίας και σε άλλους αξιωματούχους της χώρας. Μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν αποφασισμένοι να διευρύνουν τις κυρώσεις.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ουάσιγκτον επισήμανε ότι θέλει να δει «πράξεις και όχι λόγια» από τον πρόεδρο της Συρίας, όσον αφορά τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες του Άσαντ ότι ευθύνονται δολιοφθορείς για την εξέγερση και τις βιαιότητες στη χώρα του.