Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Νέες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα για επενδύσεις στον χώρο των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε από τη ΔΕΗ -Ανανεώσιμες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δέσμη αιτήσεων για αιολικά πάρκα στην Κρήτη και σε ακόμη δύο νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Συνολικά τα σχέδια της ΔΕΗ για αιολικά φτάνουν τα 1300 MW με το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων που θα απαιτηθούν προκειμένου να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια στο διασυνδεδεμένο ηπειρωτικό σύστημα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόσφατα και η ΤΕΡΝΑ –Ενεργειακή προχώρησε σε αδειοδότηση για 954 MW αιολικών στην Κρήτη που θα προστεθούν στα 1,645 MW αιολικών τα οποία ήδη κατέχει. Πρόκειται για ένα έργο που επίσης προβλέπει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα και αποτελείται από συνολικά 27 επιμέρους πάρκα με ισχύ που ξεκινά από τα 21 και φτάνει έως τα 48MW το καθένα. Τα πάρκα εκτείνονται στους νομούς Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Παράλληλα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ, οι προσφορές θα κατατεθούν στις 13 Οκτωβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Αυξήθηκε η ζήτηση ηλεκτρισμού

Μικρή αύξηση παρουσίασε το Μάιο, η ζήτηση ηλεκτρισμού από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ωστόσο παρέμεινε σε αρνητικό πρόσημο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η ζήτηση ηλεκτρισμού κατέγραψε συνολική πτώση 5,59% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και έφτασε στο διασυνδεδεμένο σύστημα τις 3,852 εκατ. μεγαβατώρες από 4,080 εκατ. μεγαβατώρες το Μάιο του 2010. Σε σχέση με τον Απρίλιο καταγράφεται μικρή βελτίωση καθώς η ζήτηση είχε διαμορφωθεί σε 3,743 εκατ. μεγαβατώρες.
ΠΗΓΗ: econews.gr
Sourta-ferta
"