Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Κόσσοβο: Απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες για το εμπόριο οργάνων

" Κατηγορίες σε βάρος δύο υπόπτων για εμπλοκή στην υπόθεση παράνομου εμπορίου...
ανθρώπινων οργάνων «Medikus», απήγγειλε ο εισαγγελέας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσσοβο.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν στην ιδιωτική κλινική «Medikus» της Πρίστινας απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Τούρκου χειρουργού Γιουσούφ Ερτσίν Σονμέζ και του Ισραηλινού Μοσέ Χαρέλ για παράνομη διακίνηση ανθρώπων, παράνομη ιατρική δραστηριότητα και συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα.

«Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν από το δικαστήριο της Πρίστινας. Επίσης εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης από την Ιντερπόλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Eulex, Μπλερίμ Κρασνίτσι.
Η αστυνομία του Κοσσόβου θεωρεί ότι ο Χάρελ ήταν εκείνος που εντόπιζε ανθρώπους που είχαν ανάγκη από μεταμόσχευση νεφρών και οδηγούσε δωρητές, από φτωχές χώρες στην κλινική της Πρίστινας προσφέροντάς τους μεγάλα χρηματικά ποσά.
Άλλα επτά άτομα, όλοι υπήκοοι Κοσσόβου συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της κλινικής Λούφτι Ντερβίσι κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση και αναμένουν να αρχίσει η δίκη τους.
Σύμφωνα με την εισαγγελία δωρητές από το Μόλδοβα, το Καζακστάν, τη Ρωσία και την Τουρκία λάμβαναν 15.000 ευρώ, ενώ οι ασθενείς κατέβαλαν 80.000-100.000 ευρώ για τη μεταμόσχευση οργάνων.
newsbomb
"