Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

ΠΑΤΡΑ: "Στο σφυρί" το σπίτι του Κωστή Παλαμά

Ενώ εδώ και πολλά χρόνια οι Αρχές το άφησαν να ερημώνει, καθώς ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε η Πολιτεία ανέλαβε να το διασώσει ως μνημείο πνευματικής κληρονομιάς, πλέον μεσιτικό γραφείο ανέλαβε να βρει νέους αγοραστές-ιδιοκτήτες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κόσμου», παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, το τίμημα ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ!

Στο σπίτι αυτό γεννιέται, στις 7 Μαρτίου του 1856, η Ιταλίδα πεζογράφος Mατίλντε Σεράο. Η πόλη μας, ευτύχησε να είναι ο τόπος που γεννήθηκε το 1859, ο μεγάλος μας Εθνικός Ποιητής Κωστής Παλαμάς. Και το μόνο που θυμίζει το ιστορικό αυτό γεγονός, είναι μια εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή στο σπίτι που γεννήθηκε, πολύ πιθανόν σε ένα σπίτι που σύντομα θα πουληθεί σε ιδιώτες.


Εκκλήσεις να γίνει μουσείο
Χιλιάδες εκκλήσεις να σπίτι γίνει μουσείο Κώστα Παλαμά σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αλλά καμία ενέργεια δεν πραγματοποιείται. «Γεννήθηκα στην Πάτρα στα 1859. Πέμπτη, απομεσήμερο, στις δύο η ώρα, δεκατρείς του Γενάρη», γράφει στις σημειώσεις του ο Παλαμάς και τιμά την γενέθλια πόλη του με ένα σονέττο: «Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό είναι και μα προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει / Το σπίτι που γεννήθηκα, ίδιο στην ίδια στράτα / Στα μάτια μου όλο υψώνεται, όλα και μ' του τα νιάτα / Το σπίτι ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα / Κι ανόθευτο κι αχάλαστο και με προσμένει ακόμα / Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό και σαν απάτητο, με ζει και με προσμένει»...


Σώθηκε προσωρινά το σπίτι του στην Αθήνα
Στις αρχές του 2011 στο σφυρί βγήκε και το άλλο σπίτι το οποίο συνδέεται με τον Εθνικό μας ποιητή, στην καρδιά της Πλάκας, στην οδό Περιάνδρου. Στο σπίτι αυτό στην Πλάκα έζησε ο ποιητής τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του (1935-1943), μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά. Σε αυτό το σπίτι πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
Το κτίριο εμβαδού περίπου 700 τ.μ, ανήκε και ανήκει σε ιδιώτη, αλλά ανακηρύχθηκε διατηρητέο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό από τράπεζα, στις 12 Ιανουαρίου 2011, με πρώτη τιμή προσφοράς είχε οριστεί το ποσό των 1.066.000 ευρώ. Στο τέλος, ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε...

dete.gr

"