Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η γιορτή του πατέρα!

Η γιορτή της μητέρας είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, αντίθετα η γιορτή του πατέρα δεν είναι τόσο γνωστή, όμως
είναι εξίσου σημαντική. Η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στον πατέρα από το 1910, όταν γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α.



Η γιορτή του πατέρα ήταν ιδέα της Αμερικανίδας Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που στις 19 Ιουνίου του 1910, εμπνευσμένη από τη γιορτή της μητέρας, θέλησε να τιμήσει τον πατέρα της που εκείνη την ημέρα είχε τα γενέθλιά του. Ο κύριος Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου, ανέθρεψε με ιδιαίτερη αυταπάρνηση τα 6 παιδιά της οικογένειας, καθώς η σύζυγός του πέθανε στη γέννηση του τελευταίου παιδιού τους.

Μόνος του τα μεγάλωσε σε μια φάρμα ανατολικά της Ουάσιγκτον και η κόρη του θέλοντας να τον τιμήσει για όσα πρόσφερε απλόχερα στην οικογένειά του, ξεκίνησε αυτή τη γιορτή. Η γιορτή του πατέρα χρόνο με το χρόνο άρχισε να εξαπλώνεται στην Αμερική, ενώ θερμός υποστηρικτής της ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ.

Ο πρόεδρος, όμως, που υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα βάσει του οποίου καθιερώθηκε η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα, ήταν ο Λίντον Τζόνσον το 1966. Πολλές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών με εξαίρεση την Αυστραλία, όπου η μέρα του πατέρα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.
Ως σύμβολο της ημέρας επικράτησε το τριαντάφυλλο. Το άσπρο για του ζωντανούς και το κόκκινο για τους νεκρούς πατέρες.

Οι μπαμπάδες όλου του κόσμου έχουν πλέον και αυτοί τη γιορτή τους και οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο 'ευχαριστώ' σε αυτούς, που μας μεγάλωσαν με τόσο κόπο και θυσίες. Άλλωστε, ο πατέρας είναι ένα πρόσωπο που άλλαξε σημαντικά το ρόλο του μέσα στο χρόνο. Σήμερα, στο πλευρό μιας εργαζόμενης μητέρας, βοηθά όσο και εκείνη στην ανατροφή και τη φροντίδα των παιδιών.
Η γιορτή του πατέρα έχει την ίδια συμβολική αξία με εκείνη της μητέρας. Βέβαια, μια ημέρα δεν αρκεί για να ανταποδώσουμε στον πατέρα, όλα όσα έχει κάνει για εμάς. Είναι, όμως, μία ευκαιρία να του δείξουμε, ότι αναγνωρίζουμε τις θυσίες του, σεβόμαστε τους κόπους του και τον αγαπάμε. Ας τιμήσουμε, λοιπόν, τον πατέρα γεννήτορα, τροφό και παιδαγωγό που δίνει όλα τα εφόδια στο παιδί του για να μεγαλώσει σωστά.

Γιορτινές εκπλήξεις!

Μπορεί να έχει τύχει κάποια στιγμή να ακούσετε από τα χείλη ενός πατέρα το παράπονο, ότι όλοι μιλούν μόνο για τη γιορτή της μητέρας. Τώρα, είναι ευκαιρία όχι μόνο να τους επισημάνετε πως όλοι στέκονται με σεβασμό απέναντι στο ρόλο και την προσφορά του πατέρα, αλλά και να τους εκπλήξετε ευχάριστα.

Επιστρατεύστε, λοιπόν, τη φαντασία σας και ξαφνιάστε τους! Όλοι οι μπαμπάδες χαίρονται με τις μικρές γιορτινές εκπλήξεις! Κι επειδή πλέον το μοντέλο του σύγχρονου μπαμπά δεν έχει σχέση με εκείνους τους πατεράδες που ήταν λίγο άφαντοι από το σπίτι (λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της καθημερινότητας) ή λίγο απόμακροι μέσα στο σπίτι, ενημερώστε τα παιδιά (αν δεν το γνωρίζουν ήδη) για τη γιορτή του πατέρα και συζητήστε μαζί τους για το τι θα ετοιμάσετε.

Σκεφτείτε μαζί για την έκπληξη που θα του κάνετε, για κάποιο μικρό, χειροποίητο δώρο που θα του προσφέρετε και στρωθείτε στη δουλειά. Σήμερα που οι μπαμπάδες και τα παιδιά έχουν στενή σχέση μεταξύ τους και μοιράζονται τόσα πράγματα, βρίσκονται πολύ κοντά συναισθηματικά και θα χαρούν αυτή τη γιορτή.

Ευχές γεμάτες αγάπη!

Τα λουλούδια είναι κλασική επιλογή. Αν ξέρετε ποια είναι τα αγαπημένα του, φτιάξτε του ένα μπουκέτο μόνο από αυτά. Αν του αρέσει η κηπουρική, χαρίστε του και ένα φακελάκι με σπόρους από το αγαπημένο του φυτό, για να τα απολαμβάνει σε μια γλάστρα ή στον κήπο σας.

Φτιάξτε μια χειροποίητη κάρτα. Επιστρατεύστε τη φαντασία τη δική σας και των παιδιών, για να ζωγραφίσετε μια κάρτα που θα έχει μια ιδιαίτερη αφιέρωση για εκείνον.

Αν τα παιδιά σας είναι σε ηλικία που μπορούν να σας βοηθήσουν στην κουζίνα, βρείτε τα πιο νόστιμα… και εύκολα στην παρασκευή γλυκάκια και στρωθείτε στη δουλειά.

Ωραία ιδέα είναι να ετοιμάσετε, πάντα με τη βοήθεια των παιδιών, το γεύμα. Ακόμη και κάτι απλό και εύκολο από τα χεράκια των παιδιών θα λειτουργήσει ως το ιδανικό περιβάλλον, για να μαζευτείτε όλοι μαζί και να κάνετε μια πρόποση στην υγεία του μπαμπά.

Τέλος, τώρα που οι μέρες είναι υπέροχες, μια κοντινή εκδρομή για πικ νικ - έκπληξη είναι μια υπέροχη ιδέα. Επιλέξτε κοντινά πάρκα και παραλίες, πάρτε όλα τα απαραίτητα για το γεύμα και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί και αρκετά παιχνίδια. Εννοείται, πως το φινάλε πρέπει να έχει και το γλυκό για τη γιορτή του μπαμπά!


Ιστορικό

Το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα.

Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μετά την τελική επισημοποίηση του γιορτής από τον Νίξον, και ενώ υπήρχε η εντύπωση η πρώτη Γιορτή του Πατέρα είχε διοργανωθεί το 1910 από την Ντόντ, κάποιος παρευρισκόμενος στην εκδήλωση της Κλέιτον του 1908, κατόρθωσε να αποδείξει πως η γιορτή είχε ξαναγίνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Στην Ευρώπη, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του ΣΥΓΑΠΑ από τον Ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξ' αιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.

Έτσι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, γιορτάζουν κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιούνη όταν μάλιστα τα σχολεία είναι ακόμα ανοικτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι το ρόλο και τις αξίες του πατέρα στην οικογένεια.

Φέτος είναι τη Κυριακή 19 Ιουνίου 2011.


Χρόνια πολλά!


yeskid.gr
Αδέσποτες Κουβέντες


"