Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ηλιοθεραπεία για… γερά κόκαλα,

Λίγα λεπτά στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία ενισχύουν τα οστά
, εκτιμούν βρετανοί γιατροί,


20 λεπτά χωρίς αντηλιακή προστασία ενισχύουν τα οστά,

Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο για διάστημα 20 λεπτών χωρίς αντηλιακή προστασία είναι ικανή να τονώσει τα αποθέματα βιταμίνης D του οργανισμού και να ενισχύσει τα οστά.

Αμφιλεγόμενες συμβουλές

Οι αμφιλεγόμενες αυτές συμβουλές προέρχονται από μια έκθεση βρετανών γιατρών και αντικρούουν τις γενικές οδηγίες και τις καμπάνιες δημόσιας υγείας, οι οποίες καλούν τον κόσμο να αποφεύγει τον ήλιο κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας και να εφαρμόζει πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Στη Βρετανία βεβαίως η ηλιακή ακτινοβολία είναι περιορισμένη σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι και οι Ελληνες εμφανίζουν συχνά έλλειψη βιταμίνης D.

Σύμφωνα με την ανατρεπτική έκθεση των ειδικών, οι πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας - τα οποία πολλές φορές παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D -, καλό θα ήταν να βγαίνουν στον ήλιο για 10 λεπτά μία ή δύο φορές την ημέρα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.

Αλλες καθημερινές συνήθειες που βοηθούν

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των οστών καλό θα ήταν να ακολουθείται και ένα 20λεπτο πρόγραμμα ήπιας άσκησης με βαράκια τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Προσοχή πρέπει να δίδεται και στη διατροφή, η οποία κατά τους ειδικούς οφείλει να είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσημα στοιχεία κατατάσσουν την Βρετανία ως τη χώρα με τις περισσότερες περιπτώσεις καταγμάτων ισχίου στην Ευρώπη, καθώς αγγίζουν τις 75.000 ετησίως.

«Θα πρέπει να γίνουν πολλά προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι το κοινό έχει καταλάβει τι χρειάζεται για τη διατήρηση γερών οστών» σχολιάζει ο Τζέιμς Κούπερ από την Βρετανική Εταιρεία Οστεοπόρωσης.

Αναδημοσιευση Απο Βημα

ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ