Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Τα πρώτα "τέλεια" μωρά στην Ελλάδα!

Αυτό που φάνταζε απίστευτο πριν από λίγα χρόνια είναι πλέον γεγονός.
Η γέννηση των «τέλειων» μωρών είχε προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων και αντιδράσεις επί αντιδράσεων ακόμη και ανάμεσα σε κορυφαίους επιστήμονες. Ομως η...
επανάσταση έγινε, και όχι μόνο αυτό, αλλά έφτασε και στη γειτονιά μας, αφού τα πρώτα «τέλεια» μωρά γεννήθηκαν και στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα συγκεκριμένα παιδιά είναι υγιή και δεν πρόκειται να παρουσιάσουν σύνδρομα και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.



Τα πρώτα «τέλεια» μωρά στην Ελλάδα ήρθαν στον κόσμο τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η Αλεξάνδρα Πέππα έγινε μητέρα στα 31 της χρόνια και έχει την απόλυτη ευτυχία στην αγκαλιά της. Δύο πανέμορφα μωρά, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι, που πριν ακόμα γεννηθούν η επιστήμη τούς είχε εξασφαλίσει ότι θα είναι καθ' όλα υγιή. Η Αλεξάνδρα δεν πέρασε και λίγα μέχρι να φτάσει στο σημείο να κρατά στην αγκαλιά της τα μωρά της. Ταλαιπωρήθηκε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια με αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.



Οταν πληροφορήθηκε για την προεμφυτευτική διάγνωση, αποφάσισε να κάνει το συγκεκριμένο βήμα. Η οικογένειά της δεν είχε κάποιο πρόβλημα, όμως η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για γυναίκες που έχουν κάνει πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν καταλήγουν πάντα σε αποτυχία ή σε αποβολές.



Επίσης, αφορά γυναίκες άνω των 40 ετών, που έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταλλάξεις στα χρωμοσώματά τους.



Η «Espresso» βρήκε στο μαιευτήριο την πανευτυχή μαμά, η οποία μάς άνοιξε την καρδιά της και μίλησε για τη μεγάλη απόφασή της αλλά και για τα «τέλεια» μωρά που κρατά πλέον στην αγκαλιά της. «Είχαμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και όταν ο γιατρός μας μας μίλησε για την προεμφυτευτική διάγνωση, αποφασίσαμε ναα προχωρήσουμε σε αυτή τη νέα και ελπιδοφόρα διαδικασία. Μετά τον έλεγχο δώδεκα γονιμοποιημένων ωαρίων βρέθηκαν τρία ικανά και καθ’ όλα υγιή και έγινε η εμφύτευση. Από αυτά, τα δύο συνέχισαν κι έτσι μετά από λίγες ημέρες έμαθα ότι έχω δίδυμα στην κοιλιά μου» λέει η νεαρή μητέρα, που δεν κρύβει τη συγκίνησή της και τα δάκρυά της.



Παρά το γεγονός ότι η Αλεξάνδρα ήξερε ότι θα γεννήσει δύο υγιή παιδιά, δεν σταμάτησε στιγμή να έχει αγωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. «Είναι πάντα τόσο έντονο το συναίσθημα για να πάνε όλα καλά, όσο είσαι έγκυος, που πραγματικά σε κυριεύει. Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά θα είναι καλά, γιατί εμπιστεύομαι απόλυτα τον γιατρό μου, τον κ. Πάντο, αλλά η αγωνία μέχρι να φέρεις στον κόσμο το παιδί σου δεν σταματάει ποτέ, παρά μόνο με τη γέννησή του» επισήμανε η πανευτυχής μητέρα.





Επαναστατική μέθοδος



Η προεμφυτευτική διάγνωση είναι μια πρωτοποριακή και επαναστατική μέθοδος στον χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και η Αλεξάνδρα Πέππα ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που την τόλμησε.



Οπως εξήγησε στην «Εspresso» ο γυναικολόγος και ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση Κώστας Πάντος, «μέχρι τώρα μπορούσαμε να ελέγξουμε μόνο εννέα ζεύγη χρωμοσωμάτων, αλλά από το 2010 αρχίσαμε να εφαρμόζουμε την προεμφυτευτική διάγνωση, όπου ελέγχονται όλα τα χρωμοσώματα, δηλαδή και τα είκοσι τρία ζευγάρια χρωμοσωμάτων που έχουμε. Αυτό μας διασφαλίζει ότι τα παιδιά αυτά δεν θα έχουν διάφορα σύνδρομα και τρισωμίες, τα οποία βλέπει κανείς μετά τη γέννηση ενός παιδιού».





Καμία σχέση με την ευγονική



Η μέθοδος της προεμφυτευτικής διάγνωσης δεν έχει καμία σχέση με την ευγονική. «Δεν διαλέγουμε χρώμα ματιών, μαλλιών και φύλο ή ό,τι άλλο καθορίζουν τα γονίδια. Δεν κάνουμε ανάλυση γονιδίων για να φτιάξουμε ανθρώπους με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτό που θέλουμε είναι υγιή έμβρυα και μόνο» επισημαίνει ο κ. Πάντος.



«Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από το 2009 στην Αγγλία. Το πρώτο “τέλειο” παιδί από άποψη ελέγχου χρωμοσωμάτων που γεννήθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος ήταν ο Ολιβερ, ο οποίος ήρθε στον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2009» λέει η εμβρυολόγος του κέντρου «Γένεσις» κ. Κόκκαλη. Σε λιγότερο από ένα χρόνο η μέθοδος αυτή άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εφαρμόζουν τη μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης είναι η Ιταλία. Σχεδόν ταυτόχρονα άρχισε να γίνεται πράξη και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.



Η ερευνήτρια-εμβρυολόγος Γκέιλ Τζόουνς από το Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης συνεργάζεται με τον κ. Πάντο στη διαδικασία του ελέγχου των χρωμοσωμάτων και ταξιδεύει πολύ συχνά από την Αυστραλία στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσουν και σε νέες εμφυτεύσεις εμβρύων που δεν πάσχουν από χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αυτή τη στιγμή περίπου είκοσι γυναίκες κυοφορούν μωρά που έχουν περάσει από τον συγκεκριμένο έλεγχο πριν εμφυτευτούν στη μήτρα της μητέρας. Η Αλεξάνδρα Πέππα, όμως, είναι η πρώτη που είδε το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα.



Στη δική της περίπτωση, όπως και των άλλων εγκύων που κυοφορούν «τέλεια» μωρά, η ευχή «να είναι γερά παιδιά, μόνο αυτό έχει σημασία» ήταν διασφαλισμένα από πριν καν ξεκινήσει η εγκυμοσύνη


kritinea.gr