Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ζεστή αγκαλιά για ανάπηρα ζώα

«Είναι γατούλα, σχεδόν 5 μηνών, με προβληματικά τα πίσω πόδια. Το δεξί πόδι λείπει από τον αστράγαλο και κάτω ενώ το αριστερό από το μέσο της κνήμης και κάτω (...). Παρ΄ όλ΄ αυτά είναι υγιέστατη και μετακινείται χωρίς να σέρνει το πίσω μέρος του σώματός της. Χοροπηδάει στο πίσω δεξί πόδι που είναι λίγο μακρύτερο από το αριστερό. Θα δοθεί εντός Αθηνών, με συμβόλαιο υιοθεσίας...».
Η γατούλα της παραπάνω ανακοίνωσης, η οποία είχε αναρτηθεί σε αρκετά ζωοφιλικά sites στάθηκε τυχερή. Μέσα σε ένα 15ήμερο μία οικογένεια ευαισθητοποιήθηκε και την υιοθέτησε. Πολλά κατοικίδια με αναπηρίες όμως δεν έχουν την ίδια τύχη και πεθαίνουν αβοήθητα στον δρόμο. «Αν ένα γατάκι, ένα σκυλάκι έχει αναπηρία και παραμείνει στον δρόμο χωρίς φροντίδα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Ή θα πεθάνει μαρτυρικά ή εάν το βρει κάποιος είναι πιθανόν να το δώσει για ευθανασία», λέει στα «ΝΕΑ» η ψυχολόγος- ψυχαναλύτρια Ασημίνα Κουλουκούρη από τη Θεσσαλονίκη.

Προσθέτει πως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα ζώα μπορεί να επιζήσουν με την κατάλληλη βοήθεια και να αποτελέσουν καλή συντροφιά για μία οικογένεια. Το θέμα είναι να ενημερωθεί ο κόσμος ότι είναι αρκετά τα ζώς που ζητούν φιλοξενία, αναφέρει. Πώς θα το μάθει; Η ψυχολόγος με συμπαραστάτες άλλους 30 πολίτες από τις ομάδες «psychanimal» και Γατοομάδα Θεσσαλονίκης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του Ίντερνετ και του facebook προκειμένου να βρουν ένα σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερα γατάκια και σκυλάκια με αναπηρία. Έτσι έφτιαξαν το γκρουπάκι Ζώα με Ειδικές Ανάγκες- Φυσικοθεραπεία Κτηνιατρική και Εναλλακτικές Θεραπείες που ήδη αριθμεί 421 μέλη. Πρόκειται για τους... σωτήρες των ζώων με αναπηρίες. Εθελοντικά φροντίζουν και φιλοξενούν γατάκια και σκυλάκια έως ότου βρεθεί κάποιος να τα υιοθετήσει και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες. «Σκοπός είναι η προώθηση της εκπαίδευσης των ανθρώπων στην υιοθεσία ανάπηρου ζώου αλλά και η βοήθεια σε ιδιοκτήτες των οποίων το ζώο έπαθε ατύχημα», λέει. Το γκρουπάκι παρέχει πληροφορίες για φυσικοθεραπευτές ζώων για εξειδικευμένους κτηνιάτρους. «Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα και φυσικοθεραπευτές για τα ζώα με αναπηρίες ή ειδικά καρότσια για ζώα». Επιπλέον στο γκρουπάκι μπορεί κανείς να αναρτήσει ανακοινώσεις και φωτογραφίες κατοικίδιων που είναι σε κακή κατάσταση και ζητούν υιοθεσία. Ήδη υπάρχουν 10 φωτογραφίες ζώων που ζητούν υιοθεσία. Αγάπη πέρα από την ομορφιά
«Για εμάς τα ανάπηρα ζωάκια και ιδίως τα ανάπηρα γατάκια, τυφλά, τριποδάκια ή χωρίς πόδια μπροστά ή πίσω ή ανάπηρα από τη μέση και κάτω είναι κάτι μοναδικό. Κι αυτό διότι διδάσκουν όρεξη για τη ζωή. Την αγάπη πέρα από την ομορφιά. Δένονται μοναδικά και συνεργάζονται εξαιρετικά με τον φροντιστή τους αναπτύσσοντας τρυφερό δεσμό, πολύ πλούσιο σε συναισθήματα». Η εμπειρία της Γατοομάδας Θεσσαλονίκης έχει δείξει ότι υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες που επιθυμούν να φροντίσουν ένα ζωάκι με αναπηρία. Στον ενάμιση χρόνο που λειτουργεί η ομάδα «βρήκε μόνιμο σπίτι σε περίπου 15 γατάκια με αναπηρία», τονίζει η κ. Κουλουκούρη. Η ψυχολόγος συμπληρώνει επίσης ότι αυτά τα ζώα μπορεί να αργούν να βρουν οικογένεια για υιοθεσία «αλλά η οικογένεια που θα βρουν είναι η καλύτερη. Κι αυτό διότι είναι συνειδητοποιημέ- νοι ζωόφιλοι».

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
«Αν ένα γατάκι με αναπηρία παραμείνει στον δρόμο δεν θα μπορέσει να επιβιώσει», λέει η Ασημίνα Κουλουκούρη

Το Ίντερνετ βρίσκει σπίτι σε εγκαταλελειμμένα ζώα

ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ που προσφέρει το Ίντερνετ στα εγκαταλελειμμένα ζώα και ειδικά σε αυτά που έχουν αναπηρίες επιβεβαιώνουν και οι κτηνίατροι. Ο κτηνίατρος Αθανάσιος Μιχόπουλος είχε εντοπίσει δύο γατάκια με αναπηρίες- το ένα τυφλό και το άλλο με πρόβλημα στα πίσω πόδια. Όσο διάστημα τα φιλοξενούσε, είχε αναρτήσει ανακοινώσεις σε διάφορα ζωοφιλικά sites. «Σίγουρα το Ίντερνετ βοηθάει. Μάλιστα το γατάκι με το πρόβλημα στα πόδια υιοθετήθηκε πολύ γρήγορα, σε 15-20 ημέρες. Και απ΄ όσο θυμάμαι, αυτός που το υιοθέτησε διάβασε την ανακοίνωση στο Ίντερνετ» λέει.
πηγή τα νεα
"