Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣ ΔΕΞΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΒΑΔΙΖΕΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Με το βλέμμα στην οικονομία και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν την ευρωδιάσωση, ψηφίζουν την Κυριακή οι Πορτογάλοι
. Οι Σοσιαλιστές του Ζοζέ Σόκρατες φαίνεται πως θα είναι το τελευταίο πολιτικό θύμα της οικονομικής κρίσης που συγκλονίζει...
την Ευρώπη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Πορτογαλία βαδίζει προς έναν δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πέδρο Πάσους Κοέλιου.Το 36% που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το 11% που συγκεντρώνει το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κέντρο του Πάμπλο Πόρτας είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία. Οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες λαμβάνουν 31% και τα δύο κόμματα της Αριστεράς, οι κομμουνιστές και ο Συνασπισμός της Αριστεράς, δεν κατορθώνουν να συγκεντρώσουν μαζί το 15%.


Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν απίθανος ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλιστών και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει διατυπωθεί ποτέ σοβαρά από την εποχή της επανάστασης του Απριλίου του 1974. «Τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά των Σοσιαλιστών δεν συνεργάζονται ποτέ μαζί τους, γιατί απαιτούν ως προϋπόθεση την εφαρμογή του δικού τους προγράμματος» επισημαίνει ο αναλυτής Αντρέ Φρέιρε.


Η Δεξιά δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και κανείς στην Πορτογαλία δεν αμφιβάλλει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κέντρο θα συνεργαστούν αν οι αριθμοί «βγάζουν» κυβέρνηση, όπως σημειώνει η ισπανική El Pais.


Πιο δύσκολη θα είναι η συγκρότηση ενός τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού που θα περιλαμβάνει και τους Σοσιαλιστές. Οι τελευταίοι, παρόλο που βρίσκονταν στην εξουσία τους 14 από τους 16 τελευταίους μήνες, διατηρούν ποσοστά άνω του 30%.


Όσο για ένα «μεγάλο συνασπισμό», στα πρότυπα του συνασπισμού που είχε κυβερνήσει τη Γερμανία πριν τις τελευταίες εκλογές, αυτός καθίσταται αδύνατος λόγω των «εχθροπραξιών» ανάμεσα στους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης την απαισιοδοξία των Πορτογάλων για το μέλλον και το πρόγραμμα λιτότητας που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Το 61% πιστεύει ότι σ΄ένα χρόνο η κατάσταση θα είναι χειρότερη, ενώ το αντίθετο το πιστεύει μόλις το 14,4%. Οι πιο απαισιόδοξοι είναι οι άνω των 54 ετών. Ένα εκατομμύριο Πορτογάλοι άνω των 70 ετών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Η νέα κυβέρνηση θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή των δύσκολων κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για τη στήριξη των 78 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην Πορτογαλία όλα τα κόμματα, με την εξαίρεση αυτά της παραδοσιακής Αριστεράς που κινδυνεύει να υποστεί σημαντικές απώλειες, έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν αυστηρά τους όρους του σχεδίου διάσωσης.


ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE