Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Κίνδυνος να κλείσουν φοιτητικές εστίες στην Κρήτη

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα, σημαντικό ποσοστό από αυτούς και στην Κρήτη μετά από το «λουκέτο» που αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.



Η είδηση της διακοπής της λειτουργίας του ΕΙΝ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα ενοικίασης σπιτιού για το παιδί τους, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους.



Αξίζει να σημειώσουμε πως τα κριτήρια για να γίνει δεκτός ένας φοιτητής σε εστία είναι κυρίως κοινωνικοοικονομικά, έτσι είναι εύκολα αντιληπτό ότι στις εστίες μένουν παιδιά οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν και ένα δεύτερο σπίτι και όλα τα επιπλέον έξοδα που χρειάζεται ένας νέος άνθρωπος μακριά από το σπίτι του.



Τώρα τα όνειρα χιλιάδων παιδιών αλλά και των εργαζομένων στο Εθνικό ίδρυμα σβήνουν με την κυβερνητική απόφαση που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και αφορά συγχώνευση ή κατάργηση 75 φορέων μεταξύ αυτών και το ΕΙΝ.



Με βάση την απόφαση αυτή, η φοιτητική εστία στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο και η εστία στο Ηράκλειο υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς προσωπικό αφού τις διαχειρίζεται το ΕΙΝ με δικό του προσωπικό.



Στο Ρέθυμνο συγκεκριμένα, μετά το κλείσιμο της εστίας του ΕΙΝ στον Τίμιο Σταυρό πριν μερικά χρόνια, αποφασίστηκε σε συνεργασία Πανεπιστημίου και ΕΙΝ, να αναλάβει το δεύτερο τη διαχείριση της τότε νέας εστίας του Πανεπιστημίου στου Γάλλου, και να απασχοληθούν εκεί οι εργαζόμενοι προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους.



Ωστόσο με το «λουκέτο» στο Εθνικό ίδρυμα κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλειά και οι φοιτητές κατ’ επέκταση χωρίς στέγη εφόσον διαχειριστής είναι το ΕΙΝ.



Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπρύτανη υποδομών και Φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης Τάσο Φιλαλήθη μας είπε ότι το τοπίο με το μέλλον των εστιών είναι ακόμα «θολό». Ωστόσο τόνισε πως το Πανεπιστήμιο «πάση θυσία» θα πρέπει να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να διατηρήσει τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών.



Μια σκέψη μπορεί να είναι, είπε ο ίδιος, να μεταταχθούν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο, αφού η πρόσληψη νέων εργαζομένων από το πανεπιστήμιο είναι απαγορευτική λόγω των μεγάλων περικοπών στις επιχορηγήσεις, ωστόσο ακόμη η κατάσταση είναι πολύ ρευστή.





http://heraklion1.blogspot.com/2011/06/blog-post_534.html