Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μου λες την αλήθεια;

http://www.queen.gr/media/k2/items/cache/27d34330a345327892838ee15ebc46ad_M.jpg?t=1308133233Μικροί ή μεγάλοι ψεύτες και πώς να τους αναγνωρίσεις…





Όσο καιρό υπάρχει η αλήθεια άλλον τόσο υπάρχουν και τα ψέματα. Από μικρά της καθημερινότητας μας μέχρι τεράστια και καταστροφικά που παραπλανούν λαούς και εγείρουν πολέμους. Καμιά φορά κάτι στο ένστικτο σου λέει ότι έχεις απέναντι σου έναν ψεύτη αλλά χρειάζεσαι και λογικά επιχειρήματα για να το επιβεβαιώσεις. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αναρωτηθείς αν πραγματικά θέλεις να γνωρίζεις.

Κάποιες φορές μας είναι πολύ επώδυνο να διαπραγματευτούμε την αλήθεια. Έπειτα πρέπει να αναρωτηθείς γιατί κάποιος να σου πει ψέματα. Τι όφελος έχει; Σε φοβάται; Πιστεύει ότι έτσι θα διευκολυνθεί ώστε να πάρει κάτι από εσένα; Για παράδειγμα τα παιδιά μας λένε ψέματα γιατί φοβούνται την επικείμενη τιμωρία τους. Ο γονιός για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να ενθαρρύνει το παιδί και να το κάνει να αισθάνεται ασφαλές ακόμα και αν πρέπει να αντιμετωπίσει το λάθος του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπορείς να παρακολουθήσεις τον τρόπο που μιλάει και τη γλώσσα του σώματος του.

Κατά πόσο ελλοχεύει μια αγωνία και ένα άγχος πίσω από τα λεγόμενα του. Συνήθως όταν κάποιος λέει ψέματα είτε παγώνει τις κινήσεις του προσπαθώντας να συγκεντρωθεί είτε υπερπροσπαθεί και δραματοποιεί τα πράγματα με χειρονομίες ώστε να σε πείσει. Τέλος, αν έχεις καταλάβει ότι αποφεύγει να σε κοιτάξει στα μάτια ίσως να δυσκολεύεται πραγματικά.



queen



"