Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΣΟΙΜΠΛΕ: "ΣΕΒΑΣΤΗ ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

Ακόμη και απόρριψη του Μεσοπρόθεσμου είναι έτοιμη να διαχειριστεί η ΕΕ, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
-έχοντας όμως επιμείνει ότι η υιοθέτηση μέτρων από την Αθήνα είναι απαραίτητος όρος για να αποφασιστεί νέα χρηματοδότηση, προϋπόθεση για την...

εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

«Η απόφαση εξαρτάται από την Ελλάδα την ίδια. Εμείς σεβόμαστε κάθε απόφαση. Η συμβουλή μας είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα το μονοπάτι που συμφωνήσαμε, αλλά θα σεβαστούμε κάθε άλλη απόφαση που θα πάρει. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης του Eurogroup ο Β.Σόιμπλε.

Το Βερολίνο επαναλαμβάνει πως το Μεσοπρόθεσμο είναι απαραίτητο για την έγκριση ενός νέου πακέτου: «Πρώτα πρέπει η Ελλάδα να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις, μετά μπορεί να αποφασιστεί ένα νέο πακέτο, έτσι ώστε να είναι εφικτή η εκταμίευση της δόσης» είχε δηλώσει νωρίτερα σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Β.Σόιμπλε.

Έιχε μάλιστα τονίσει πως «ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε, όμως και η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις δικές της».

Το κοινοβούλιο στην Αθήνα καλείται έτσι «να αποσαφηνίσει το τοπίο», όπως ανέφερε ξεχωριστά ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Κράουενμπάουμ, δηλαδή το «εάν θα εγκριθούν και πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα».

«Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την Ελλάδα, πρέπει να δείξει ότι είναι σε θέση να εγκρίνει και να υλοποιήσει σε εθνικό επίπεδο αυτά τα μέτρα» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Εκκλήσεις-πιέσεις για συναίνεση

Στο ίδιο μήκος κύματος με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Βερολίνο επιμένει επίσης στη σημασία συναίνεσης και της αντιπολίτευσης στο νέο πρόγραμμα βοήθειας: «Για το δύσκολο πρόγραμμα που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα θα υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, εάν μπορέσει να υπάρξει η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπως στην Πορτογαλία ή όπως σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε.

Νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ συντάχθηκε πλήρως με την έκκληση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup προς την ελληνική αντιπολίτευση να στηρίξει τα μέτρα για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

«Κάνουμε αυτό που έπραξαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Λουξεμβούργο χθες και αυτό που έκανε πρόσφατα και η καγκελάριος Μέρκελ, δηλαδή καλούμε να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπανδρέου στην πολύ υπεύθυνη και πολύ δύσκολη γραμμή που ακολουθεί για τη χώρα» ανέφερε ο Στ.Ζάιμπερτ στο Βερολίνο.

Επικριτικός για το ζήτημα εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στους γερμανικούς Financial Times, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, και ο Χορστ Ζίχοφερ -επικεφαλής του CSU και Βαυαρός πρωθυπουργός: «Δεν μπορεί, ειδικά το συντηρητικό κόμμα στην Ελλάδα, να μπλοκάρει την εξυγίανση της χώρας», ανέφερε ο Χ.Ζίχοφερ.

«Επιθυμώ την υποστήριξη των συντηρητικών κομμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σε αυτό πρέπει να συναινούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις», είπε ο Χ.Ζίχοφερ.

SPD και Γάλλοι Σοσιαλιστές: «Ενιαία οικονομική διακυβέρνηση»

Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Γάλλοι Σοσιαλιστές τάσσονται από κοινού υπέρ μίας ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης με στόχο να αντιμετωπιστεί η σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της ΕΕ και να διορθωθούν τα «εκ γενετής λάθη της ενοποίησης».

Σε κείμενο που υπογράφουν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD και η Μαρτίν Ομπρί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, oι δύο πολιτικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη «μίας ισχυρής και δημοκρατικά νομιμοποιημένης ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης».

Γκάμπριελ και Ομπρί υπογραμμίζουν ότι πρέπει να διορθωθεί το «εκ γενετής λάθος» της νομισματικής ένωσης, δηλαδή να πλαισιωθεί υποστηρικτικά το κοινό νόμισμα με μία κοινά συντονισμένη οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Πυρήνας της περαιτέρω σύγκλισης στο πεδίο της ευρωπαϊκής φορολογικής και οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η θέσπιση φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τονίζουν οι δύο πολιτικοί, προτείνοντας επίσης ένα ευρύ αναπτυξιακό ευρωπαϊκό σύμφωνο για την ενίσχυση των οικονομιών των αδύναμων χωρών της ΕΕ.

Οι δύο πολιτικοί τάσσονται επίσης υπέρ της θέσπισης ευρωομολόγων και αξιώνουν από τους ιδιώτες πιστωτές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» για την εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Ασκούν δε κριτική στους συντηρητικούς και φιλελεύθερους ηγέτες, πρωτίστως σε Σαρκοζί και Μέρκελ, γιατί εστιάζουν στα συμπτώματα και δεν αντιμετωπίζουν τα αίτια της κρίσης χρέους.