Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Βρετανία | Απινιδωτής που προβλέπει ενδεχόμενη καρδιακή προσβολή

Μια πρωτοποριακή συσκευή, η οποία υπόσχεται να προβλέπει ενδεχόμενη καρδιακή προσβολή και να την σταματά
, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε κάποιο κακόγουστο ιατρικό αστείο, αλλά μια ηλεκτρική συσκευή που παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό και παρέχει στο κάτοχό της ένα μικρό «ηλεκτροσόκ», όταν αυτό απαιτείται.

Η συσκευή είναι ο πρώτος φορητός απινιδωτής του κόσμου και βοηθά τους ασθενείς με αρρυθμία, η οποία προκαλεί ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Το συγκεκριμένο Gadget μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε άτομα που αναρρώνουν από καρδιακή προσβολή.


Η συσκευή είναι ουσιαστικά κολλημένη στο δέρμα, αποτελείται από στηρίγματα στους ώμους και γύρω από το στήθος, περιέχει ηλεκτρόδια και καταλήγει σε μια εξωτερική οθόνη. Όταν τα ηλεκτρόδια ανιχνεύουν τις ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, ένα μπάλωμα που βρίσκεται στην πλάτη του ασθενούς, αρχίζει να δονείται, ώστε να προειδοποιήσει τον ασθενή. Εάν σε δέκα δευτερόλεπτα δε σταματήσει η αρρυθμία, τότε εμφανίζεται σήμα κινδύνου στην οθόνη.


Εάν ο ασθενής δεν πατήσει το κατάλληλο κουμπί για να σταματήσει τη λειτουργία, σε 59 δευτερόλεπτα η συσκευή εκπέμπει μια προφορική προειδοποίηση, λέγοντας όποιος είναι κοντά να σταθεί πίσω. Τότε το ηλεκτροσόκ γίνεται πραγματικότητα. Οι κραδασμοί που παραδίδονται μέσω των ηλεκτροδίων δε σταματούν, μέχρι να αντιληφθούν ένα φυσιολογικό καρδιακό παλμό.Η οθόνη δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς, όταν ο ασθενής μεταφερθεί σε νοσοκομείο, να δουν το τι έγινε και να λάβουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες.


Η συσκευή χρησιμοποιείται ήδη σε 25 νοσοκομεία στη Βρετανία. Η πρώτη ιδιωτική χρήση όμως, θα γίνει από τον 71χρονο, Peter Field, έναν συνταξιούχο λογιστή από το Hambleden του Oxfordshire


protothema.gr