Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Θέλει δουλειά ο Φετφατζίδης

http://www.onsports.gr/media/k2/items/cache/a81206a7b9750aa9599006537dd288f9_L.jpg?timestamp=943912800Η ανανεωμένη Εθνική κέρδισε με 3-1 τη Μάλτα και κρατήθηκε στην κορυφή του ομίλου της...







Στο παιχνίδι του Σαββάτου πρωταγωνιστής ήταν ο Φετφατζίδης. Ο νεαρός χαφ του Ολυμπιακού πέτυχε δύο γκολ και ξεδίπλωσε τις αρετές του. Την επόμενη ημέρα για τον νεαρό χαφ γράφτηκαν αποθεωτικά σχόλια. Όμως το ίδιο είχε συμβεί και μετά την εκπληκτική εμφάνισή του τον περασμένο Οκτώβριο στο παιχνίδι με τους Ισραηλινούς. Είναι δεδομένο πως ο νεαρός χαφ έχει ταλέντο και τεχνική, είναι προικισμένος ποδοσφαιριστής. Διαθέτει καλή πρώτη ντρίπλα και αξιοζήλευτη επαφή με την μπάλα. Προσόντα που αναδεικνύονται εύκολα αγωνιζόμενος με αντιπάλους χαμηλού επιπέδου που παίζουν άμυνα παθητικά.





Πέρα λοιπόν από τα μπράβο που δικαιολογημένα παίρνει για την απόδοση με τη Μάλτα, το ζητούμενο για τον ίδιο είναι πως θα φτάσει στο σημείο να κρίνει παιχνίδια με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Για να κάνει μεγάλη καριέρα καλείται να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό και τις δυνατότητες που του δίνει η σωματοδομή του. Τα εγκωμιαστικά σχόλια που γράφονται για τον ίδιο είναι επικίνδυνα. Ο Φετφατζίδης πρέπει να καταλάβει πως ο Βαλβέρδε δεν τον πάρκαρε τυχαία στο δεύτερο γύρο. Για να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο του λείπουν βασικά στοιχεία και χρειάζεται πολλή δουλειά. Καλώς ή κακώς, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μεγάλοι ποδοσφαιριστές με τη σωματοδομή του Φετφατζίδη δεν βγαίνουν. Και μην μου γράψετε στα σχόλια για τον Μέσι, καθώς. εκτός του ότι οι περιπτώσεις δεν συγκρίνονται, ο Αργεντίνος έχει τρομερή επιτάχυνση.





Συνήθως ποδοσφαιριστές με τα προσόντα του Φετφατζίδη κάνουν καριέρα παίζοντας σαν επιτελικοί χαφ. Οι Ρικέλμε, Ιμπαγάσα δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν μεγάλη καριέρα παίζοντας στις πλευρές. Ανέπτυξαν λοιπόν πολύ την τεχνική τους κατάρτιση, έμαθαν να παίζουν με τους συμπαίκτες τους και έφτασαν στο επίπεδο να δίνουν το δικαίωμα στους προπονητές να χτίζουν ομάδες πάνω τους. Ο Φετφατζίδης βρίσκεται σε μια χώρα που δεν υπάρχει ποδοσφαιρική παιδεία. Το άθλημα το βλέπουμε με βάση την τελευταία εικόνα, ευκαιριακά. Σήμερα έχουμε ξεχάσει πως ο Βαλβέρδε σταμάτησε από ένα σημείο και μετά να τον υπολογίζει και στεκόμαστε μόνο στην εικόνα που έδειξε στο παιχνίδι με τη Μάλτα.





Ο ίδιος όμως έχει αποδείξει τόσο στο παιχνίδι με το Ισραήλ όσο και στο φιλικό με τον Καναδά πως παίζοντας σε χαμηλό επίπεδο και απέναντι σε μπακ που δεν απειλούν επιθετικά, μπορεί να αναδείξει τα προσόντα του. Καριέρα όμως δεν κάνεις παίζοντας καλά σε αυτά τα παιχνίδια. Ο Φετφατζίδης τη νέα χρονιά πρέπει να δουλέψει και να πείσει Βαλβέρδε, Σάντος ώστε να του δώσουν μεγάλα παιχνίδια. Το πρόβλημα είναι πως οι προπονητές του δεν μπορούν εύκολα να πιστέψουν πως μπορούν να χτίσουν την ομάδα πάνω του. Δύσκολα λοιπόν θα τον δούμε στο ρόλο του μοναδικού οργανωτή, παίζοντας δηλαδή σαν επιτελικός χαφ στο 4-3-1-2 ή στο 4-2-3-1.





Μέχρι σήμερα όταν θέλουν να του δώσουν παιχνίδια οι προπονητές τον πηγαίνουν στην εύκολη λύση βάζοντάς τον στα πλάγια, ο Βαλβέρδε στο 4-2-3-1 και ο Σάντος στο 4-3-3. Το κακό για αυτόν είναι πως το σώμα του δεν τον βοηθάει να κυνηγάει τα μπακ. Είναι ένας χαφ βγαλμένος από ένα ποδόσφαιρο περασμένης δεκαετίας που είναι χρήσιμος με την μπάλα στα πόδια και δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως καθαρός εξτρέμ. Δεν είναι τυχαίο πως απέναντί του ο Σπυρόπουλος έκανε το καλύτερό του φετινό παιχνίδι στο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Ο Φετφατζίδης δεν γίνεται ούτε να επιτεθεί στη γραμμή αλλά ούτε να κυνηγήσει τον αντίπαλο μπακ. Όταν παίζει στα πλάγια είναι δεδομένο πως θα κλείσει πιο εσωτερικά για να έχει την μπάλα στα πόδια του και να αγωνιστεί ως δημιουργός. Με αυτόν τον τρόπο ελευθερώνεται ο ακραίος μπακ που αγωνίζεται στην πλευρά του.





Στα εύκολα παιχνίδια λοιπόν όπως αυτά που δίνει ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκης για το ελληνικό πρωτάθλημα, ή με καμιά Μάλτα η Εθνική, η κίνηση αυτή του νεαρού δίνει ένα επιπλέον όπλο. Σε αυτό το επίπεδο οι αντίπαλοι μπακ δεν ανεβαίνουν και ο Φετφατζίδης μπορεί να φανερώσει τα τεχνικά του προσόντα χωρίς η ομάδα του να πληρώσει τις αδυναμίες του. Όσο όμως το επίπεδο του αντιπάλου μεγαλώνει αλλάζουν και οι απαιτήσεις. Στη λογική λοιπόν να παίρνει παιχνίδια στα πλάγια αναγκάζονται οι προπονητές του στα μεγάλα μάτς να τον αφήνουν στον πάγκο. Τουλάχιστον αυτό έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο μικρός λοιπόν δεν πρέπει να ασχοληθεί καθόλου με αυτά που γράφονται στις εφημερίδες καθώς βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήταν στις 12 Οκτωβρίου μετά τον αγώνα με το Ισραήλ.





Ο ίδιος πρέπει να δουλέψει πολύ στην προετοιμασία ώστε να αναγκάσει τους προπονητές του να τον βάλουν στη θέση του. Δηλαδή σε αυτήν του επιτελικού χαφ. Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει να γίνει πιο ομαδικός, πιο απλός και να δημιουργεί για την ομάδα και όχι για τον εαυτό του. Επαναλαμβάνω, ταλέντο ο Φετφατζίδης έχει, θέλει όμως πολύ δουλειά σε όλα τα επίπεδα και ανθρώπους που να προσπαθήσουν να του φτιάξουν τη νοοτροπία του, να του μάθουν να λειτουργεί σαν σύγχρονος ποδοσφαιριστής και να του δώσουν ρόλο που θα μπορεί να υπηρετήσει.





onsports



"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE