Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Μύθος η μείωση του σπέρματος


Νέα δεκαπενταετής µελέτη δανών επιστηµόνων ακυρώνει τις προηγούµενες που έδειχναν µείωση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των σπερµατοζωαρίων λόγω και της περιβαλλοντικής αλλαγής.


Ισχύει τελικά η επιστηµονική θεωρία ότι οι άνδρες γίνονται ολοένα και λιγότερο γόνιµοι; Για ποιους λόγους µειώνεται η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρµατος; Εάν ισχύει αυτό σε όλο τον κόσµο, τότε το σπέρµα µπορεί να εκπέµπει τα πρώιµα σήµατα ενός περιβαλλοντικού κινδύνου.

Και οι βασικοί ύποπτοι, όπως έχουν δείξει µελέτες, είναι υλικά όπως τα πλαστικά και ουσίες όπως τα παρασιτοκτόνα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έστω και λίγο µιµούνται τη δράση των γυναικείων ορµονών στα ανδρικά κύτταρα.

Μια νέα δεκαπενταετής µελέτη, όµως, η οποία έγινε σε 18χρονους Δανούς υποψήφιους στρατιώτες, δείχνει ότι το σπέρµα δεν υφίσταται µείωση ούτε προς την ποιότητα ούτε προς την ποσότητα.

Η αντίθετη θεωρία, δηλαδή ότι κάθε χρόνο το σπέρµα γίνεται ολοένα και χαµηλότερης ποιότητας, είχε προκύψει επίσης από δανέζικη µελέτη το1992, η οποία είχε σηµάνει συναγερµό.

Οπως αναφερόταν, η ποσότητα του σπέρµατος είχε µειωθεί 50%σε όλους τους άνδρες του κόσµου από το 1938 έως το 1991 και παράλληλα οι επιστήµονες επεσήµαναν τον κίνδυνο περαιτέρω µείωσης.

Η µελέτη δέχθηκε δριµεία κριτική από πολλούς επιστήµονες, καθώς την κατηγόρησαν για απώλεια στοιχείων από τη βασική διαδικασία συλλογής σπέρµατος, λάθη στη µεθοδολογία ανάλυσής του και άλλα προβλήµατα που «διέγνωσαν» οι ειδικοί στην υποανάλυση.

«Η µελέτη ήταν προβληµατική και σήµανε συναγερµό χωρίς να προλάβει η επιστηµονική κοινότητα να δει αναλυτικότερα τα δεδοµένα», σχολιάζει η Ντολόρες Λαµπ, πρόεδρος της Αµερικανικής Ακαδηµίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Από το 1991 ακολούθησαν αρκετές έρευνες για το συγκεκριµένο θέµα. Αλλες στοιχειοθετούσαν υπέρ της παγκόσµιας µείωσης ποιότητας και ποσότητας σπέρµατος και άλλες κατά. Αποτέλεσµα όλων των αµφιλεγόµενων µελετών ήταντο 1999 να συνέλθει το Σώµα της Εθνικής Ακαδηµίας Επιστηµών των ΗΠΑ και να αποφανθεί πως τα διαφορετικά αποτελέσµατα προκύπτουν επειδή οι µελέτες είναι ελαττωµατικές.

Στο µεταξύ, η ίδια επιστηµονική οµάδα από τη ∆ανία συνέλεξε δείγµα σπέρµατος από υποψήφιους 18χρονους στρατιώτες, οι οποίοι γενικά βρίσκονταν σε καλή φυσική κατάσταση. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι ειδικοί είχαν συγκεντρώσει 5.000 δείγµατα τα οποία ανέλυσαν. «Τα δεδοµένα σε αυτή τη µελέτη είναι αρκετά πιο έγκυρα από οποιαδήποτε άλλη µέχρι σήµερα, καθώς όλοι οι άνδρες ήταν συνοµήλικοι και κατάγονταν από την ίδια περιοχή – η ποιότητα σπέρµατος διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Επιπλέον, η ανάλυση έγινε µε σύγχρονα µηχανήµατα και αµέσως, ώστε να µην επηρεαστεί το δείγµα»,σχολιάζει η δρ Ντολόρες Λαµπ.

Εντούτοις,«η οµάδα των ∆ανών, παρά τη συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων, δεν έδινε στη δηµοσιότητα τα αναλυτικά αποτελέσµατα της µελέτης παρόλο που τα έχουµε ζητήσει, καθώς το δηµόσιο ενδιαφέρον είναι µεγάλο» λέει ο Ζενς Πίτερ Μποντ, ερευνητής - ειδικός στην ανδρική γονιµότητα από το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο της Κοπεγχάγης. Από την πλευρά του ο Νίελς Ερικ Σκακεµπέκ από το Πανεπιστήµιο της Κοπεγχάγης που άρχισε τη µελέτη δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα σχόλιο πριν αυτή δοθεί προς δηµοσίευση σε επιστηµονική επιθεώρηση. Επιπλέον, δεν λέει ούτε πότε σκοπεύουν να τη δηµοσιεύσουν.

Ξαφνικά όµως τα δεδοµένα βρέθηκαν δηµοσιευµένα όχι σε επιστηµονική επιθεώρηση, αλλά στο ∆ιαδίκτυο. Σύµφωνα µε τον κ. Σκακεµπέκ, ο υπεύθυνος της οµάδας έρευνας απέστειλε τη µελέτη στο υπουργείο Υγείας της χώρας, καθώς βοήθησε οικονοµικά για την ολοκλήρωσή της, και τουπουργείο τη δηµοσίευσεστον δικτυακό του τόπο.

Ο κ. Σκακεµπέκ δηλώνει ιδιαίτερα εκνευρισµένος, καθώς όπως λέει «η µελέτη µπορεί να είχε πολύ σωστά δεδοµένα, αλλά η ανάλυσή της δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε η επεξεργασία των στοιχείων είχε προχωρήσει. ∆εν µπορώ να εγγυηθώ πως οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας έχουν δηµοσιεύσει σωστά και έγκυρα στοιχεία».

Προσφάτως, η επιστηµονική Επιθεώρηση «Americanjournal of Epidemiology» δηµοσίευσε και σχολίασε στο βασικό θέµα της τη µελέτη. «Πρόκειται για τα καλύτερα επιστηµονικά δεδοµένα που έχουν συλλεγεί ποτέ», σχολιάζουν οι ειδικοί. Ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Αλεν Γουίλκοξ δήλωσε πως το «Epidemiology» αποφάσισε να αναδηµοσιεύσει τα στοιχεία από τον δικτυακότόπο τού υπουργείου Υγείας της ∆ανίας, καθώς εκτιµά πως είναι ιδιαίτερα σηµαντικά. Επιπλέον, στην εισαγωγή του περιοδικού αναφέρει πως «η παρουσίαση των επιστηµονικών δεδοµένων σε website ενός υπουργείου δεν ήταν σωστή κίνηση και µειώνει την αξία της µελέτης.Από την άλλη, όµως, είναι και απαράδεκτο µία µελέτη µε τόσο καλά δεδοµένα να παραµένει κλειδωµένη σε συρτάρια».
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Sourta-ferta
"