Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον τοξικό υδράργυρο

Μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ιαπωνία, όλοι αναρωτιόμαστε τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η εκροή ραδιενέργειας, όχι μόνο στην ίδια τη χώρα..
.

αλλά και παγκοσμίως. Περισσότερο -δε- από όλους, είναι φυσικό να ανησυχούν οι



γονείς για το μέλλον των παιδιών τους.

Παρ'όλα αυτά, η μόλυνση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη ενός εμβρύου ή ενός παιδιού, δεν προέρχεται μόνο από παρόμοια ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια, αλλά και από τα ηλεκτροπαραγωγά εργοστάσια, που αποβάλουν στο περιβάλλον και μόνο με τη λειτουργία τους, υδράργυρο! Κάτι που κανένας δεν αναφέρει…

Ο υδράργυρος αποτελεί για τον οργανισμός μια ισχυρή νευροτοξίνη, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τις θηλάζουσες μητέρες και τις γυναίκες εκείνες, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η έκθεση ενός αναπτυσσόμενου παιδιού στον υδράργυρο επηρεάζει την ικανότητά του στο περπάτημα, την ομιλία, το διάβασμα και γενικότερα την εκμάθηση νέων πραγμάτων.

Συνήθως αυτό το τοξικό στοιχείο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω των τροφών, οι οποίες μολύνονται από τον εμποτισμένο με υδράργυρο υδροφόρο ορίζοντα. Έτσι, μια έγκυος μπορεί με τη σειρά της να περάσει στον οργανισμό του εμβρύου, που κυοφορεί, υδράργυρο μέσω του πλακούντα ή μια μητέρα, που θηλάζει το νεογέννητό της, μέσα από το γάλα!

Η καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, εκλύει στην ατμόσφαιρα μόρια υδραργύρου, που αυτά με τη σειρά τους, πέφτουν στη γη με την βροχή. Έτσι, μολύνονται τα ποτάμια, οι λίμνες, η θάλασσα, αλλά και τα λαχανικά και τα έμβια όντα, που ζουν και αναπτύσσονται εκεί.

Όταν, λοιπόν, εμείς αγοράζουμε -για παράδειγμα- ψάρια, αυτομάτως βάζουμε στο τραπέζι μας ένα τρόφιμο, στο οποίο περιέχεται υδράργυρος και μολύνει τον οργανισμό μας.

Εν τούτοις, αν και όλο αυτό φαίνεται τρομακτικό και απαισιόδοξο, μια και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε οι ίδιοι, οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να «κλείσουν το θέμα», εφαρμόζοντας τεχνικές, που αποτρέπουν την εκροή τέτοιων στοιχείων στην ατμόσφαιρα.

Το μόνο μέτρο που θα μπορούσε κανείς να πάρει, με σκοπό να προφυλάξει το παιδί του, είναι να αποφεύγει την αγορά μεγάλων ψαριών –όσο πιο μεγάλο ψάρι, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να περιέχει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου- καθώς και να προτιμά προϊόντα ελεγμένα και από την εγχώρια αγορά. Αν και σε όλα τα άλλα τα έχουμε κάνει μούσκεμα, φαίνεται να είμαστε μια από τις λιγότερο μολυσμένες χώρες στον κόσμο. Έχουμε και κάτι καλό! Μην είμαστε αχάριστοι!
mother.gr