Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Πρωτοριακή μεταμόσχευση σε ασθενή με μύκητες στους πνεύμονες!

Μια νεαρή γυναίκα ανέκτησε την πνευμονική λειτουργία της, έπειτα από μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση πνευμόνων που έγινε εν όσω έπασχε από προχωρημένη και ανθεκτική μυκητίαση του αναπνευστικού!
Η 20χρονη Μπέκι Τζόουνς χειρουργήθηκε στις 29 Μαϊου και ήδη βρίσκεται εκτός εντατικής, τρέφεται μόνη της και κάνει όνειρα για το μέλλον.

«Δεν θυμάμαι να έχω νιώσει ποτέ καλύτερα στη ζωή μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Οι αλυσίδες μου έσπασαν! Μπορώ να αναπνέω ελεύθερα, να προγραμματίζω ταξίδια και να σπουδάσω». Η Μπέκι κατάγεται από την Ιρλανδία και η μεταμόσχευση έγινε από κορυφαίους ειδικούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιου Μάντσεστερ, στο Ουϊδενσοου.


Η Μπέκι πάσχει από κυστική ίνωση και εξαιτίας της ανέπτυξε ασπεργίλλωση – μία νόσο που οφείλεται στον μύκητα ασπέργιλλο, στον οποίο και παρουσίασε αλλεργία.


Επειδή έπαιρνε ειδικά φάρμακα για να αναπνέει, ο μύκητας αναπτύχθηκε ανεξέλεγκτα και στους πνεύμονές της δημιουργήθηκαν μεγάλα μορφώματα μυκήτων γνωστά ως ασπεργιλλώματα. Για να τα αντιμετωπίσει όλ’ αυτά, έπαιρνε ειδικά αντιμυκητιακά φάρμακα, αλλά ο ασπέργιλλος ανέκτυξε αντοχή σε όλα.


Η κατάστασή της χειροτέρευε διαρκώς και τον τελευταίο χρόνο βρισκόταν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνευμόνων, ενώ παρέμενε κλεισμένη στο σπίτι καθώς αδυνατούσε να περπατήσει κανονικά. Με τη μεταμόσχευση, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που χειρουργείται εν όσω πάσχει από πολυανθεκτικό ασπέργιλλο και ταυτοχρόνως από πολλαπλά ανθεκτικά μορφώματα μυκήτων.


Οι γιατροί δέχτηκαν να την μεταμοσχεύσουν επειδή το νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε φιλοξενεί το Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης (NAC) της Βρετανίας, το οποίο εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της νόσου. «Η μεταμόσχευση της Μπέκι έγινε χάρη σε έναν εκπληκτικό συνδυασμό εξειδίκευσης στις μυκητιάσεις, στον μοριακό έλεγχο, στις προηγμένες τεχνικές μεταμόσχευσης και στην εξελιγμένη εντατική φροντίδα», δήλωσε ο καθηγητής David Denning, διευθυντής του NAC.


«Από το 2004 και μετά ανέπτυσσε αντοχή στο ένα φάρμακο για τον ασπέργιλλο μετά το άλλο, και πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση». Η Μπέκι υποβάλλεται πλέον σε προληπτική αντιμυκητιακή αγωγή, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκ νέου μόλυνσής της από τον ασπέργιλλο – κάτι που μερικές φορές παρατηρείται έπειτα από την μεταμόσχευση πνεύμονος, εξαιτίας των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που λαμβάνονται για να μην απορριφθούν τα μοσχεύματα.



http://ygeia.tanea.gr