Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ακραία δίαιτα συντελεί στην θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ

Άμστερνταμ
Οι πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία μπορούν να απαλλαγούν από τον διαβήτη, είτε με
χειρουργική διαχείριση τους βάρου ή με ακραία δίαιτα διάρκειας οκτώ εβδομάδων, αν όμως ο διαβήτης έχει διαγνωστεί πρόσφατα.



Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Archives of Surgery, ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ρικ Μέιτζερ του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου Vrije του Άμστερνταμ, επαναξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) εννέα προηγούμενες έρευνες πάνω στο θέμα, οι οποίες αφορούσαν χιλιάδες διαβητικούς ασθενείς, για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μετά από χειρουργική επέμβαση διαχείρισης του βάρους (βαριατρική).



Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οκτώ στους δέκα πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία μπορούσαν πλέον να σταματήσουν τη λήψη των φαρμάκων κατά του διαβήτη. Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί είτε σε γαστρική παράκαμψη ή άλλη βαριατρική μέθοδο. Στην περίπτωση του γαστρικού bypass, η τροφή διοχετεύεται, αντί για το στομάχι, μέσω «παρακαμπτηρίας οδού» σε ένα ειδικό σάκο, έτσι ώστε να μειώνεται δραστικά η τροφή που απορροφάται από τον οργανισμό. Σε μια εναλλακτική μέθοδο, τοποθετείται ένας δακτύλιος στο άνω μέρος του στομάχου, που περιορίζει πόση ποσότητα τροφής μπορεί να φάει ο ασθενής.



Με την τεχνική της παράκαμψης, σύμφωνα με την μελέτη, το 83% των ασθενών απαλλάχτηκε από τα φάρμακα κατά του διαβήτη και μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, μέσα σε λίγες μόνο μέρες μετά την επέμβαση. Με την μέθοδο δακτύλιου, το 62% των ασθενών ήταν πλέον σε θέση να σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος.



Όπως επεσήμανε ο Δρ Μέιτζερ, τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνούν αυτά που μπορούν να επιτευχθούν με τις συμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης του διαβήτη. «Συνήθως, μόνο μια πολύ μικρή μειονότητα ατόμων, με σιδερένια θέληση, καταφέρνει να χάσει αρκετό βάρος μόνη της, ώστε να θεραπευτεί από το διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταλήγουν να έχουν μια χρόνια πάθηση που απαιτεί την καθημερινή λήψη φαρμάκων», τόνισε.



Το 90% των περιπτώσεων διαβήτη ΙΙ οφείλονται στο υπερβολικό βάρος, αλλά δεν είναι όλοι οι διαβητικοί κατάλληλοι υποψήφιοι για βαριατρική επέμβαση. Δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μπορεί να διαρκέσει το όφελος της βαριατρικής χειρουργικής ως προς τον διαβήτη, ενώ δεν λείπουν και οι κίνδυνοι επιπλοκών (μολύνσεις, αιμορραγία, πρόβλημα στους νεφρούς, ναυτία, δυσανεξία σε τροφές κ.α.).



Μια έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το ένα τρίτο των ασθενών που είχαν εξαλείψει το διαβήτη μέσω χειρουργικής επέμβασης, συνέχιζαν να τον έχουν υπό έλεγχο μετά από δέκα χρόνια. Εξάλλου, μερικοί ασθενείς ξαναπαίρνουν βάρος μερικά χρόνια μετά την επέμβαση.



600 θερμίδες ημερησίως



Μια δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόι Τέιλορ του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia, βασίστηκε σε ένα μικρό δείγμα 11 ανθρώπων.



Διαπίστωσε ότι μια δραστική δίαιτα 600 θερμίδων την μέρα επί δύο μήνες μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του λίπους στο πάγκρεας και στο ήπαρ, με συνέπεια η παραγωγή ινσουλίνης να επανέρχεται στο φυσιολογικό και έτσι ο διαβήτης να αναστρέφεται.



Επτά στους 11 ασθενείς (που όλοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κατά την τελευταία τετραετία), χάρη στη δίαιτα, είχαν πλέον απαλλαχθεί από το διαβήτη μετά από τρεις μήνες.



Όμως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βεβαιωθεί ότι η αναστροφή της νόσου είναι μόνιμη και όχι παροδική.



Η δίαιτα περιείχε μόνο μη αμυλούχα λαχανικά και διαιτητικά ποτά.



Μετά τη λήξη της δίαιτας και την αναστροφή του διαβήτη, οι ασθενείς μπόρεσαν να επανέλθουν στην κανονική διατροφή τους, με λογικούς περιορισμούς, όσον αφορά το μέγεθος των μερίδων και την υγιεινή διατροφή.



Από την άλλη, η δίαιτα δεν είχε αποτέλεσμα σε όλους, πράγμα που δείχνει ότι ο οργανισμός των ανθρώπων είναι σε διαφορετικό βαθμό ευάλωτος στη νόσο.



Ο διαβήτης τύπου ΙΙ προκαλείται από την υπερβολική παρουσία γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, με άμεση συνέπεια τη ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ