Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Έρχονται αλλαγές στα μέτρα

Έρχονται αλλαγές στα μέτραΤι σχεδιάζει ο νέος υπουργός Οικονομικών

Βουτιά στα βαθιά νερά των φορολογικών μέτρων έκανε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσπαθεί να αμβλύνει τις γωνίες του μεσοπρόθεσμου σχεδίου που αναμενεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του μήνα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε τον καυτό φάκελο των φορολογικών μέτρων και προσπαθεί να δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία με μέτρα που δεν θα ξεφύγουν όμως από τις επιταγές του μνημονίου.

Οι προσωπικές πινελιές του νέου υπουργού Οικονομικών θα φανούν στους εφαρμοστικους νόμους του μεσοπρόθεσμου σχεδίου αλλά και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται στην Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Βασικός στόχος είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 15%, καθώς και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες με ταυτόχρονες μετατάξεις προϊόντων. Είναι πιθανή η επανεξέταση της φορολογικής κλίμακας και του μέτρου των αποδείξεων, ενώ ζητούμενο είναι η λειτουργία ενός ικανού φοροελεγκτικού μηχανισμού χωρίς να αποκλείονται και οι «αποκεφαλισμοί» στις εφορίες.

Από την ηλεκτρική καρέκλα στο στρατηγείο της πλατείας Συντάγματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επανεξετάσει και το θέμα του κεφαλικού φόρου καθώς θέλει να προχωρήσει σε βελτιώσεις προς όφελος χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων

Σε κάθε περίπτωση ο νέος υπουργός οικονομικών δηλώνει ανοιχτός και στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που ζητά από την κυβέρνηση:

• Να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Παγκόσμια Τράπεζα

• Να βάλει και πάλι μπροστά τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης

• Να επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ

• Να προχωρήσει στον απαραίτητο συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο

• Να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση προς της τράπεζες θα καταλήξει και στην πραγματική οικονομία

O Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει και τον πλήρη έλεγχο των αποκρατικοποιήσεων όπου θέτει ως βασική προτεραιότητα τη ΔΕΗ.