Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Πιθανός ο συμβιβασμός Μέρκελ – Σαρκοζί για Ελλάδα

"http://www.newscode.gr/photos/images/sized/articles/merkel_-_sarkozy-458x315.jpgΟ Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Werner Hoyer δήλωσε σήμερα πως αναμένεται να υπάρξει...

κάποια λύση στην κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί και ότι Γαλλία και Γερμανία θα καταλήξουν μάλλον σε συμβιβασμό την Παρασκευή για την συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.



'Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση θα οδηγήσει σε κάποια λύση', είπε ο Hoyer στη γερμανική τηλεόραση ZDF. 'Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό' τονίζει ο Hoyer σύμφωνα με το Reuters.



Ερωτηθείς για το τι θα περιλαμβάνει ο συμβιβασμός, ο Hoyer είπε ότι δεν γνωρίζει, αλλά είναι αισιόδοξος ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel συναντάται με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες πρόσθετης βοήθειας για την Ελλάδα.



Τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες είναι η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, η στήριξη του ευρώ, αλλά και πολλές εκκρεμότητες στη διμερή ατζέντα των γαλλογερμανικών σχέσεων.



Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι Γαλλία και Γερμανία εξακολουθούν να ερίζουν για τη σωστή στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα, καθώς το Βερολίνο επιμένει στη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ το Παρίσι παραμένει αντίθετο, καθώς εκτιμά ότι η συμμετοχή των πιστωτών θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στις γαλλικές τράπεζες και επιπλέον θα συνέβαλε στη μετάδοση του «ελληνικού προβλήματος» σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.



Πηγές της καγκελαρίας δηλώνουν στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ ότι η απόφαση για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα ληφθεί «το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο» χωρίς πάντως να κινδυνεύει η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το σημερινό πακέτο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχε συμφωνηθεί τον Μάϊο του 2010.



Ένα ακόμα «αγκάθι» για τους δύο ηγέτες είναι η τροποποίηση επί το αυστηρότερον του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει στην επιβολή «ημιαυτόματων κυρώσεων» σε περίπτωση παραβίασης του Συμφώνου και μάλιστα απειλεί ότι αν δεν συμφωνήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, θα μπλοκάρει την ψήφιση ολόκληρου του πακέτου οικονομικής πολιτικής που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.



Γαλλία και Γερμανία αντιδρούν στην «αυτοματοποίηση των κυρώσεων» μετά την τελευταία ιδιαίτερη συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ στο Ντοβίλ της Νορμανδίας.



newscode.gr



"