Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Καντάφι: Θα νικήσω το ΝΑΤΟ

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δεσμεύεται σε ηχητικό απόσπασμα δηλώσεών του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση να νικήσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ
που προσπαθεί να τον απομακρύνει από την εξουσία.

'Αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν ένα ένοπλο έθνος εκατομμυρίων', σημείωσε. 'Θα ηττηθούν, η συμμαχία θα ηττηθεί', προσέθεσε.

Η κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι το ηχητικό αυτό απόσπασμα είναι από 'τηλεφωνική κλήση του αδελφού ηγέτη στις 17 Ιουνίου', δηλαδή σήμερα, μολονότι αυτό δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

'Βρισκόμαστε στη χώρα μας και είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε και να την υπερασπιστούμε (...). Θα μείνουμε, θα μείνουμε. Αφήστε τους να χρησιμοποιήσουν ακόμη και πυρηνικές βόμβες', προσέθεσε ο Καντάφι, προτού αναφερθεί στους αντικαθεστωτικούς που επιζητούν την ανατροπή του χαρακτηρίζοντάς τους 'προδότες' και 'δειλούς'.

Παράλληλα η Ιταλία υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τον επικεφαλής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών στη χώρα, για την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης μετανάστευσης που προκλήθηκε από τη βία.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη από το Φεβρουάριο που άρχισε η εξέγερση κατά του Καντάφι. Πολλοί προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ιταλία με πλοία που δεν τηρούν τις προδιαγραφές της ασφάλειας και εκατοντάδες έχουν πεθάνει στην προσπάθεια αυτή.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και ο ηγέτης του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης Μαχμούντ Τζεμπρίλ συμφώνησαν σήμερα για την ανταλλαγή πληροφοριών για τη λαθρομετανάστευση και τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος που την ενθαρρύνουν όπως και για τη μεταξύ τους συνεργασία για τον επαναπατρισμό των μεταναστών.

'Η συμφωνία αυτή δείχνει πόσο στενή είναι η συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο (...) και πόσο σοβαρή θεωρεί το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο τη συνεργασία με τις χώρες που το έχουν αναγνωρίσει', σημείωσε ο Φρατίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νάπολη.

Η Ιταλία υποστήριξε πλήρως τους εξεγερμένους στη Λιβύη τον Απρίλιο, τους οποίους αναγνώρισε ως τους μόνους νόμιμους εκπροσώπους της Λιβύης.




'Κυνικό κόλπο δημόσιων σχέσεων'
Το ΝΑΤΟ απέρριψε σήμερα μία πρόταση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για τη διεξαγωγή εκλογών ως ένα κυνικό κόλπο δημόσιων σχέσεων και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την αποστολή του μέχρι οι δυνάμεις του Καντάφι να πάψουν να αποτελούν απειλή για τους πολίτες.

Ο γιος του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι μπορούν να διεξαχθούν εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου παρουσία διεθνών παρατηρητών και ότι ο πατέρας του είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί αν χάσει.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση 'ένα κυνικό κόλπο δημόσιων σχέσεων'.

'Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι έπειτα από 41 χρόνια στη διάρκεια των οποίων ο Καντάφι δεν είχε επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών, είχε καταργήσει το σύνταγμα, τα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα, εν μία νυκτί ο δικτάτορας θα γίνει δημοκράτης', δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.

'Αυτό που επιθυμούμε εμείς, ή ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, είναι να δούμε είναι πράξεις και όχι λόγια', πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Μάικ Μπράκεν δήλωσε από τη μεριά του ότι οι δυνάμεις του Καντάφι εξακολουθούν να επιτίθενται και να απειλούν τους πολίτες που η Συμμαχία έχει εντολή, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ, να προστατεύει.

Έδειξε εξάλλου ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις να εκτοξεύουν πυραύλους από ένα τζαμί με στόχο μία κατοικημένη περιοχή.

'Η εκστρατεία του ΝΑΤΟ για την προστασία του λαού της Λιβύης πρέπει να συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί μέχρι οι δυνάμεις του Καντάφι να σταματήσουν να επιτίθενται στον ίδιο τους το λαό', επεσήμανε ο Μπράκεν.

Η Λουνγκέσκου μάλιστα καθησύχασε τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει μακροπρόθεσμα την αποστολή του. 'Μπορούμε να παρατείνουμε αυτή την επιχείρηση για όσο επιλέξουμε', υπογράμμισε. 'Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι έχουμε τους πόρους, έχουμε την αποφασιστικότητα που χρειάζεται (...) και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Καντάφι'.
express