Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Credit Suisse: Ράλι ανακούφισης στις ελληνικές τράπεζες μετά τον Ιούνιο

Η Credit Suisse σε σημερινή της έκθεση, αναφέρει πως αναμένεται άμεσα λύση στο ελληνικό θέμα, ωστόσο ...εκφράζει την ανησυχία ότι μπορεί να είναι κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς.

Επίσης εκτιμά τονίζει ότι «βλέπει» ράλι ανακούφισης στις ελληνικές τράπεζες, μετά τις συναντήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που θα πραγματοποιηθούν προς τα τέλη του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να επιδεινώνεται, με το ΔΝΤ να προβλέπει τώρα ύφεση της τάξης του 3,8% το 2011, παρά τη θετική έκπληξη της ανάπτυξης 0,2% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010. Επίσης, λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη είσπραξη εσόδων, το έλλειμμα της χώρας αναμένεται είναι πολύ υψηλότερο από τον στόχο του 7,4% της κυβέρνησης.

Ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στο αρνητικό έδαφος και θα φθάσει στο -6% το 2011, καθώς η οικονομία παραμένει σε ύφεση, μειώνοντας τη ζήτηση ενώ η αναγκαστική απομόχλευση μειώνει την προσφορά.

Η πιο πιθανή έκβαση για τις επόμενες εβδομάδες είναι, σύμφωνα με τον οίκο, η καταβολή της δόσης των 12 δισ. ευρώ του προγράμματος του ΔΝΤ/ΕΕ (με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ). Οπως τονίζεται, επειδή αυτό το ποσό χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τη λήξη των ομολόγων της 20ης Αυγούστου, ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για τη χώρα δεν είναι απαραίτητο μέχρι εκείνο το διάστημα.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, οι διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να απέχουν πολύ από το να βρουν ένα «κοινό» σημείο, και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει και πολλά ακόμη να προσφέρει ( βλέποντας τόσο την πολιτική όσο και την κοινωνική στήριξη να μειώνονται), κι έτσι η Credit Suisse θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό ότι μια πλήρης διάσωση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το 2013, να μην αποφασιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οπως εκτιμά, πάντως, ο οίκος, αναμένεται να υπάρξει ένα ράλι ανακούφισης στις ελληνικές τράπεζες – στις οποίες δίνει σύσταση market weight - μετά από μια τουλάχιστον μερική λύση της ελληνικής κρίσης στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα. Οπως σημειώνεται, η αγορά, πάντως, ίσως και να είναι υπεβολικά αισιόδοξη για μία πλήρη λύση του ελληνικού θέματος. Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές αποτιμούν ένα haircut της τάξης 35% και επανακεφαλαιοποίηση στο 9% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1.

O oίκος κανει αναφορά στην έκθεσή του και στους συγκεντρωμένους της πλατείας Συντάγματος, ένα κίνημα το οποίο φαίνεται, όπως σημιεώνει, να δημιουργεί ένα γενικό κλίμα κατά της χρεοκοπίας, κατά των μέτρων λιτότητας και της διαφθοράς, με ειρηνικές διαθέσεις. Ομως, μέχρι να υπάρξει ένα βασικό μήνυμα του τι ακριβώς ζητούν, ο οίκος θέλει να πιστεύει ότι δεν αποτελούν σημαντική δύναμη για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, εκτός του ότι ίσως κάνουν τους πολιτικούς περισσότερο νευρικούς για την ψήφιση του μνημονίου.

Τέλος, όπως τονίζεται, μπορεί και να υπάρξει ένας πραγματικός κίνδυνος μιας ισχυρής, σωστά καθορισμένης ενεργής πολιτικής κίνησης που να προέρχεται μέσα από τα πλήθη, που μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον.



newscode.gr



"