Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Financial Times: Λαϊκή οργή κατά των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Financial Times: Λαϊκή οργή κατά των μεταρρυθμίσεων
Στις έντονες αντιδράσεις που συναντούν τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και...
στο μαζικό πλέον κίνημα των «Αγανακτισμένων» αναφέρεται εκτενώς ανταπόκριση των Financial Times που δημοσιεύεται σήμερα στην βρετανική εφημερίδα.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ χιλιάδες Έλληνες πραγματοποίησαν την Κυριακή διαδήλωση έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντιτιθέμενοι στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που συμφώνησε η Κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για το νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δεύτερο όπως επισημαίνεται σε διάστημα 13 μηνών.



Για το κίνημα των «Αγανακτισμένων Ελλήνων» που οι Financial Times τονίζουν πως βασίσθηκε πάνω στο μοντέλο των Ισπανών Indignados αναφέρουν πως πρόκειται για ποικιλόμορφο σώμα διαδηλωτών, που απαρτίζεται από άνεργους αποφοίτους μέχρι περιβαλλοντικά αφυπνισμένους πολίτες και συνταξιούχους και τους συνδέει η οργή κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση.



Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο βρίσκεται τακτικά στο επίκεντρο των διαμαρτυριών των εργατικών σωματείων που κατά καιρούς εξελίσσονται σε βίαιες συμπλοκές, ωστόσο η συγκεκριμένη παρατεταμένη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί σοβαρά θέματα για την Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη για τα πρόσφατα μέτρα.



Όπως υπογραμμίζεται διακεκριμένοι βουλευτές γίνονται όλο περισσότερο στόχος των διαδηλωτών και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός θεωρεί αρκετούς Έλληνες πολιτικούς υπεύθυνους για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.



Σε αυτό το κλίμα τονίζουν οι Financial Times ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται σήμερα να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές επιδομάτων, αλλά και τις λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικών Μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνει το κλείσιμο εκατοντάδων παρωχημένων κρατικών οργανισμών, περικοπές επιδομάτων προς τους δημοσίους υπαλλήλους και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει το νέο πακέτο Ε.Ε .- ΔΝΤ.