Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

FT: Χωρίς νόημα οι συνομιλίες για την Ελλάδα αν ο πρωθυπουργός δεν λάβει κοινοβουλευτική έγκριση

Οι διεθνείς δανειστές πλησιάζουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης...

για την Ελλάδα, εφόσον αποσαφηνιστεί το μέγεθος συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, επισημαίνει η Financial Times. To νέο δάνειο το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 95 δισ ευρώ θα συμπεριλαμβάνει σκληρά μέτρα στα οποία σύμφωνα με επιπλέον δημοσίευμα της εφημερίδας φαίνεται ότι ο λαός αντιτίθεται, διαμαρτυρόμενος έντονα μέσω συνεχών συγκεντρώσεων έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ σημειώνεται αντίδραση και ανάμεσα στους βουλευτές.



Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται από το Βερολίνο, οι επενδυτές θα ανταλλάσσουν τα υπάρχοντα ελληνικά ομόλογα με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας - ίσως και επτά χρόνια πέρα από τη σημερινή ημερομηνία λήξης, μια διαδικασία που ονομάζεται ' re-profiling' από τους διαπραγματευτές.



Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι αν το ήμισυ των ιδιωτών πιστωτών που κατέχουν ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2013 συναινέσουν, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλλει έως και 30 δισ. ευρώ για εξοφλήσεις. Το σχέδιο θα μείωνε σημαντικά το νέο δανεισμό που απαιτείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το Βερολίνο θεωρεί ότι το καθεστώς αυτό δεν θα προκαλέσει αθέτηση πληρωμών ή νέα αναταραχή στην αγορά, αλλά ακόμη πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση από την ΕΚΤ, η οποία πιέζει για 'μετακύλιση' του ελληνικού χρέους.



Ανάμεσα στα πιο ακανθώδη ζητήματα είναι το πώς να πείσει τους κατόχους ομολόγων να διατηρήσουν τις θέσεις τους 'εθελοντικά', δεδομένου ότι κάθε σημάδι ότι δεν θα λάβουν δίκαιη αποζημίωση, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεοκοπία. 'Η εθελοντική προσέγγιση θα απαιτούσε μια υγιή δόση πολιτικής πίεσης', δήλωσε η Sony Kapoor, διευθύνων σύμβουλος της Re-Define. Μόνο οι νέες εκδόσεις ομολόγων-απαραίτητα για τις ελληνικές τράπεζες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ΕΚΤ για ρευστότητα, θα γίνουν αποδεκτές ως ασφαλείς από την ΕΚΤ.



Εναλλακτικά, οι κάτοχοι των νέων ομολόγων θα μπορούσε να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης στο μέλλον προσφέροντας ανταλλαγή, ή οι προγενέστεροι κάτοχοι ομολογιών θα μπορούσαν να γίνουν πιο επιρρεπείς στην χρεοκοπία μέσω της χρήσης των 'ρητρών συλλογικής δράσης'.'Αυτό μπορεί να είναι η τελευταία ή από τα τελευταία ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν', δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής.



Ωστόσο, 'οι συνομιλίες θα μπορούσε να είναι χωρίς σημασία, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν μπορεί να λάβει κοινοβουλευτική έγκριση για τη νέα συμφωνία λιτότητας', αναφέρει η εφημερίδα. Η διακομματική στήριξη υπήρξε προϋπόθεση για την έγκριση των νέων ενισχύσεων.

Αναφορά των FT κίνημα των «Αγανακτισμένων»



Επιπλέον, σε δεύτερο δημοσίευμα η Financial Times αναφέρεται στο κίνημα των 'αγανακτισμένων' που κατέκλυσε χθες την περιοχή γύρω από το ελληνικό κοινοβούλιο, φωνάζοντας 'κλέφτες, κλέφτες ... Πού πήγαν τα λεφτά μας', φυσώντας σφυρίχτρες και ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες, ενώ τα ΜΑΤ ήταν διασκορπισμένα στο κέντρο της πρωτεύουσας. 'Στο πρότυπο του αντίστοιχου ισπανικού κινήματος, χιλιάδες έλληνες έχουν στρατοπεδεύσει σε σκηνές γύρω από την πλατεία για περισσότερο από μία εβδομάδα.



Η απογοήτευση για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης έχει ενώσει άνεργους πτυχιούχους, περιβαλλοντολόγους και συνταξιούχους - υπό την αιγίδα του νέου κινήματος'.'Τι πήγε στραβά; Χρειαζόμαστε απαντήσεις αυτή τη στιγμή ', δήλωσε ένας τεχνικός υπολογιστών που βοηθά εθελοντικά στην παροχή wi-fi υπηρεσιών στο στρατόπεδο διαμαρτυρίας. 'Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν πιο σκληρά μέτρα, αλλά είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέους φόρους και χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας', δήλωσε συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος.



Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Ελληνικός λαός θεωρεί πολιτικά υπεύθυνους για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, τους υψηλεπιφανείς βουλευτές , σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.



Σήμερα που η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοινώνει τις λεπτομέρειες της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, η παρατεταμένη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος ενισχύει τις προκλήσεις για το κυβερνών κόμμα, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει πολιτική υποστήριξη για τα τελευταία μέτρα.



newscode.gr

"