Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

H Ελλάδα μας. Οι Πετριές Ευβοίας













Το δημοτικό διαμέρισμα Πετριών αποτελείται από τους οικισμούς Πετριές, Αγιους Απόστολους, Κλιμάκι και Λιάναμμο.
ΠΕΤΡΙΕΣ
Οι Πετριές είναι ένας γραφικός παραδοσιακός οικισμός στην πλαγιά λόφου. Ξεχωριστό χρώμα του δίνουν τα πετρόκτιστα σπίτια και οι παλιοί νερόμυλοι. Επίνειο των Πετριών είναι ο οικισμός Αγιοι Απόστολοι, που παρουσιάζουν αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη.
Πληθυσμός:285 κατά την απογραφή του έτους 2001Βρίσκεται:• 63 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 1 ώρα και 15 λεπτά.• 6 χλμ. ανατολικά των Κριεζών. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 10 λεπτά.

Αγ Αποστολοι

Ο οικισμός των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται στο...
ακρωτήρι Πούντα. Οι Αγιοι Απόστολοι είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που βρέχεται από τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου πέλαγους και είναι περιτριγυρισμένο από μικρές όμορφες παραλίες. Απέναντι τους βρίσκεται το βραχονήσι Γκαμήλα. Τα τελευταία χρόνια, ο οικισμός παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και αρκετά καταστήματα για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες











Πληθυσμός:622 κατά την απογραφή του έτους 2001 Βρίσκεται:• 66 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 1 ώρα και 20 λεπτά.• 10 χλμ. ανατολικά των Κριεζών. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 15 λεπτά.• 4 χλμ. ανατολικά των Πετριών. - Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 5 λεπτά..
Το κλιμακι ειναι εναs οικισμός παραθαλάσσιος, στον όρμο των Πετριών. Η Λιάναμμο βρίσκεται στον όρμο των Πετριών. Διαθέτει πολύ ωραία παραλία και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο το καλοκαίρι. Η Γκαμήλα είναι βραχονησίδα σε σχήμα καμήλας, όχι μακριά από την είσοδο του όρμου των Αγίων Αποστόλων. Αποτελεί ασφαλή κυματοθραύστη του λιμανιού από τους νότιους ανέμους.

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ιστορία του νησιού είναι συνδεδεμένη με ένα τραγικό περιστατικό. Στις 12 Μαϊου 1843 στο νησάκι είχαν καταφύγει πολλοί Ελληνες από την απέναντι ακτή για να σωθούν από τους Τούρκους. Εναντίον τους κατέπλευσε ο Καρυστινός Τούρκος Μουσταφάς Οντάπασης με 40 άνδρες. Οι άνδρες γνώρισαν φρικτό θάνατο, ενώ οι γυναίκες πουλήθηκαν ως σκλάβες.

Αρχαιολογικοί χώροι - Μνημεία:

Παραθαλάσσιος προϊστορικός οικισμός εντοπίστηκε στη νότια πλευρά του κόλπου των Αγίων Αποστόλων. Λείψανα κτιρίων σώζονται σε ύψος μόλις 2-3 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κατασκευή των κτιρίων με μικρούς πλακοειδείς λίθους είναι ακριβώς ίδια με αυτή των σύγχρονων σπιτιών της περιοχής. Δίπλα στα κτίρια βρέθηκαν θραύσματα νεολιθικών αγγείων. Αρκετά είναι τα θραύσματα οψιανού και πυριτόλιθου.

www.panoramio.com


ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE