Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes) Special Olympics

Το πρόγραμμα «Υγιείς Αθλητές» έχει σαν στόχο, μέσω δωρεάν ιατρικών εξετάσεων, να βελτιώσει την υγεία και τη φυσική κατάσταση των αγωνιζόμενων αθλητών
, με σκοπό να ενισχυθεί η ικανότητα τους για άσκηση και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής τους. Από τις 26 Ιουνίου έως

και τις 4 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις σε ένα φιλόξενο και ευχάριστο περιβάλλον. Όλοι οι αθλητές θα έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι θα τους εξετάσουν αλλά και θα τους ενημερώσουν για θέματα υγείας και προαγωγής της υγείας. Οι επαγγελματίες υγείας που θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό, θα τους δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τις ιδιαίτερες ανάγκες της υγειονομικής φροντίδας των ατόμων με διανοητική αναπηρία, δημιουργώντας έτσι και μια σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον.



Το Πρόγραμμα «Υγιείς Αθλητές» κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Αγώνων 2011 θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ειδικότητες:



Οφθαλμομετρία - Optometry (Opening Eyes®)

Στόχος του Opening Eyes® είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ατόμων που έχουν διαγνωστεί με διανοητική αναπηρία, βελτιστοποιώντας την όρασή τους, την υγεία των ματιών και των οπτικών δεξιοτήτων τους, μέσω παροχής ποιοτικής φροντίδας. Στις εξετάσεις του Opening Eyes®, οι αθλητές των Special Olympics περνούν από εξειδικευμένα τεστ όρασης και εξετάσεις των ματιών: γίνεται διάθλαση για όσους χρήζουν περαιτέρω έλεγχο, συνταγογράφηση γυαλιών οράσεως, συνταγογράφηση, κατά περίπτωση, προστατευτικών αθλητικών γυαλιών, καθώς επίσης, όπου χρειάζεται , παραπομπή για επανεξέταση ή περαιτέρω φροντίδα.



Οδοντιατρική - Dentistry (Special Smiles®)

Το πρόγραμμα Special Smiles® μέσω των οδοντιατρικών ελέγχων, έχει ως στόχο να τονίσει τη σπουδαιότητα της στοματικής υγείας τόσο στους αθλητές και τους γονείς τους, όσο και σε εκείνους που τους φροντίζουν. Στο πρόγραμμα αυτό πραγματοποιούνται οδοντιατρικοί έλεγχοι, ενημέρωση για τη στοματική υγιεινή καθώς επίσης και δίνονται κατά περίπτωση, προσωπικά προστατευτικά στόματος σε όσους αθλητές αγωνίζονται σε αθλήματα υψηλού κινδύνου και σωματικής επαφής.



Ακοολογία -Audiology (Healthy Hearing)

Στο πρόγραμμα Healthy Hearing, οι αθλητές εξετάζονται για πιθανές διαταραχές στην ακοή τους και ενημερώνονται, τόσο οι ίδιοι όσο και οι προπονητές τους, για το αν χρειάζονται επαναληπτικές εξετάσεις ή μελλοντική παρακολούθηση. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει επίσης στο μέτρο του δυνατού, βοηθήματα ακοής και ακουστικά βαρηκοΐας, σε όποιον αθλητή τα χρειάζεται. Παράλληλα ερευνά την συχνότητα και την διάρκεια της απώλειας ακοής των αθλητών Special Olympics.



Φυσιοθεραπεία - Physiotherapy (FUN Fitness)

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων FUNfitness, οι εθελοντές φυσιοθεραπευτές, βοηθοί και φοιτητές , αξιολογούν την ευελιξία και την λειτουργική μυϊκή δύναμη των αθλητών, καθώς επίσης και τη συνολική τους σωματική ισορροπία. Επιπλέον το πρόγραμμα προβλέπει τη διανομή εκπαιδευτικού υλικού για τους αθλητές των Special Olympics, το οποίο πληροφορεί τους γονείς και τους προπονητές τους, τόσο για την σπουδαιότητα όσο και για τις μεθόδους βελτίωσης της ευελιξίας, της ενδυνάμωσης των μυών καθώς επίσης και της σωματικής ισορροπίας, στην άθληση και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.



Προαγωγή της Υγείας - Health Promotion

Το πρόγραμμα Health Promotion έχει σα στόχο να ενημερώσει και εκπαιδεύσει τους αθλητές σε θέματα που αφορούν στον υγιεινό τρόπο ζωής και στις υγιεινές επιλογές. Προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση, καθώς και συμβουλές για την υγεία των οστών, την παύση του καπνίσματος και την προστασία από τον ήλιο χρησιμοποιώντας διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παροχή πληροφοριών που δίνουν κίνητρα και ενθαρρύνουν την αλλαγή συμπεριφοράς.



Ποδιατρική - Podiatry (Fit Feet)

Αρκετοί αθλητές Special Olympics υποφέρουν από πόνους στα πόδια και τους αστραγάλους καθώς και δυσπλασίες οι οποίες επηρεάζουν την αθλητική τους επίδοση. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι αθλητές δεν φοράνε τα κατάλληλα παπούτσια και κάλτσες για το άθλημα που αγωνίζονται. Έτσι κατά τη διάρκεια αυτής της κλινικής, επαγγελματίες υγείας εξετάζουν και αξιολογούν τα προβλήματα που υπάρχουν στους αθλητές και παρέχουν κατάλληλες συμβουλές και εκπαίδευση για την υγιεινή των ποδιών και των δαχτύλων.