Με τρεις φόνους, μικρός αριθμός αναλογικά με άλλους κατά συρροή δολοφόνους, είναι μία από τις λίγες σειριακούς δολοφόνους θηλυκού γένους της Ευρώπης και η μοναδική της γειτονικής χώρας. Το χαρακτηριστικό στην υπόθεσή της δεν ήταν τόσο ο τρόπος με τον οποίο δολοφονούσε τα θύματά της, όσο η «αξιοποίηση» των πτωμάτων τους μετά.
Οικογενειακή ζωή
Η Leonarda γεννήθηκε το 1893, σε μια φτωχή οικογένεια στο Montello di Avellino, μια οικογένεια με πολλά παιδιά, από τα οποία η Leonarda ήταν το λιγότερο αγαπημένο. Η μητέρα της την είχε συλλάβει μετά από βιασμό και ποτέ δεν αγάπησε αυτό το παιδί, το ανεπιθύμητο, που της θύμιζε τη μεγάλη της ντροπή. Η Leonarda μεγάλωνε απομονωμένη και ξεκομμένη από τα υπόλοιπα αδέλφια της, που επίσης της εκδήλωναν την αντιπάθειά τους με κάθε τρόπο. Ένοιωθε τόσο δυστυχισμένη που προσπάθησε να αυτοκτονήσει δύο φορές, πριν καν αφήσει την παιδική της ηλικία.
Leonarda
Μπαίνοντας στην εφηβεία, ο χαρακτήρας της Leonarda αλλάζει ριζικά. Το μονίμως μελαγχολικό, μοναχικό, καταθλιπτικό και με έντονες ευχές θανάτου παιδί, μεταμορφώνεται σε ένα νεαρό κορίτσι εξωστρεφές, κοινωνικό, με πιο εύθυμη διάθεση και καλή συμπεριφορά απέναντι σε όλους. Το 1914 αφήνει για πάντα το σπίτι της οικογένειάς της και ανοίγει το δικό της με τον Raffaele Pansardi, υπάλληλο στο ληξιαρχείο της πόλης. Στο γάμο αυτό εναντιώνεται ολόκληρη η οικογένεια της Leonarda, καθώς είχε στα σκαριά ένα προξενιό για εκείνη, όπως ήταν σύνηθες φαινόμενο της εποχής. Το νιόπαντρο ζευγάρι εγκαταλείπει το Montello di Avellino και εγκαθίσταται στο Lariano, στην Alta Irpinia. Εκεί θα ζήσουν χωρίς πρόβλημα μέχρι το 1930, οπότε ένας σεισμός καταστρέφει το σπίτι τους. Μετακομίζουν εκ νέου, αυτή τη φορά για το Correggio, στην επαρχία του Reggio Emilia. O Rafaelle, σταδιακά, θα βυθιστεί στη λησμονιά που προσφέρει το αλκοόλ, μέχρι που κάποια στιγμή θα εγκαταλείψει την οικογένειά του. Ποτέ κανείς δεν τον ξαναείδε ζωντανό, όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις για ενδεχόμενη δολοφονία του από τη Leonarda.
Η εκκεντρική κ. Leonarda
Από το γάμο της με τον Rafaelle, η Leonarda έμεινε έγκυος 17 φορές. Τρεις από αυτές τις εγκυμοσύνες κατέληξαν σε αποβολές, ενώ δέκα από τα παιδιά της πέθαναν σε μικρή ηλικία, από τις κακουχίες και διάφορες ασθένειες. Τα τέσσερα παιδιά που της είχαν απομείνει, αποτελούσαν για τη Leonarda τη μεγαλύτερη περιουσία της και ήταν γι αυτήν το κέντρο του κόσμου. Προσπαθούσε με όλες της τις δυνάμεις να τους προσφέρει το καλύτερο, με οποιοδήποτε κόστος. Και έπρεπε να τα προστατέψει από το κακό, το κάθε μορφής κακό, με όλους τους τρόπους. Βλέπετε, η Leonarda δεν είχε ξεχάσει τα λόγια μιας τσιγγάνας, που είχε διαβάσει την παλάμη της όταν ήταν μικρή: «Θα παντρευτείς και θα κάνεις πολλά παιδιά, όλα όμως θα πεθάνουν». Θα έπρεπε, όμως, εξίσου να θυμάται και τα λόγια μιας άλλης μάντισσας, χρόνια αργότερα: «Στη δεξιά σου παλάμη βλέπω τη φυλακή και στην αριστερή το άσυλο για τους ψυχοπαθείς εγκληματίες».
Το σπίτι της Leonarda
Τσάι και κεκάκια
Ο πρώτος φόνος
Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο του 1939. Η Ναζιστική Γερμανία έχει ήδη εισβάλει στην Πολωνία, όμως η Ιταλία, αν και είναι μια από τις δυνάμεις του Άξονα, θα μείνει ουδέτερη και εκτός πολέμου για δέκα ακόμη μήνες. Εντούτοις, γνωρίζοντας πως το αναπόφευκτο πλησιάζει, ετοιμάζει το στρατό της. Οι νέοι Ιταλοί στρατολογούνται κατά χιλιάδες. Ανάμεσά τους και ο Giuseppe, γιος της Leonarda και το πιο αγαπημένο της παιδί. Τα δύο άλλα της αγόρια θα ακολουθήσουν σύντομα.
Η Leonarda αποφασίζει πως πρέπει να προστατέψει τα παιδιά της. Καθώς δεν είναι δυνατόν να αποφύγουν τη στράτευση, προσπαθεί να βρει άλλους, ανορθόδοξους τρόπους προστασίας. Καταλήγει πως η ανθρωποθυσία είναι ο πιο σίγουρος από αυτούς. Βλέπει στον ύπνο της την Παναγία, η οποία της λέει ρητά και κατηγορηματικά, πως πρέπει να θυσιαστεί μια ανθρώπινη ζωή για καθένα από τα αρσενικά παιδιά της. Έτσι θα βγουν από τη λαίλαπα του επικείμενου πολέμου σώα και αβλαβή.
Faustina Setti
Την τελευταία μέρα πριν την αναχώρησή της για την πόλη του «γαμπρού», η Faustina επισκέπτεται για τελευταία φορά τη Leonarda, για να την αποχαιρετίσει και να την ευχαριστήσει για τους κόπους της. Οι δυο γυναίκες κάθονται στο τραπέζι της κουζίνας και η Leonarda προσφέρει στην επισκέπτρια ένα ποτήρι κρασί. Η Faustina το απολαμβάνει με ευθυμία, χωρίς να γνωρίζει πως είναι γεμάτο με υπνωτικό. Όταν χάνει τις αισθήσεις της, η Leonarda τη σκοτώνει με ένα τσεκούρι και κρύβει το πτώμα της σε μια ντουλάπα. Αργότερα την ίδια μέρα θα το τεμαχίσει σε εννέα κομμάτια, συγκεντρώνοντας το αίμα σε έναν κουβά. Αργότερα, στην επίσημη κατάθεσή της, θα περιγράψει την αποτρόπαια πράξη της ως εξής:
Leonarda
«Έριξα τα κομμάτια σε ένα καζάνι και, σύμφωνα με τη συνταγή μου, πρόσθεσα δέκα κιλά καυστικής σόδας, στυπτηρία ρετσίνι, τα οποία είχα αγοράσει από το σαπωνοποιείο, και άρχισα να ανακατεύω το μίγμα. Δεν σταμάτησα παρά μόνο όταν είχε γίνει ένα παχύρευστος, σκούρος πολτός, τον οποίο μοίρασα σε διάφορους κουβάδες. Από αυτόν έφτιαξα σαπούνι και κεριά. Αυτές τις εποχές λείπουν και τα δύο… Ό,τι περίσσεψε το άδειασα σε μια παρακείμενη χαβούζα. Όσο για το αίμα που είχα συλλέξει στον κουβά, περίμενα μέχρι να πήξει, το στέγνωσα στο φούρνο μέχρι να γίνει σκόνη και στη συνέχεια το ανέμιξα με ζάχαρη, σοκολάτα, γάλα και αυγά, καθώς και λίγη μαργαρίνη. Στο μίγμα πρόσθεσα και τα οστά, που είχα κονιορτοποιήσει. Έδωσαν ένα πολύ καλό αλεύρι. Έπλασα μικρά κέικς για το τσάι, τα οποία, όταν ψήθηκαν, έγιναν πεντανόστιμα και τραγανά. Τα σέρβιρα στις κυρίες που έρχονταν σπίτι. Αλλά τόσο εγώ όσο κι ο Giuseppe φάγαμε μερικά».
Τις 30.000 λίρες που η Setti είχε μαζί της, η Leonarda τις κράτησε ως αμοιβή για τις υπηρεσίες της!
H Leonarda σε μεγαλύτερη ηλικία
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Είναι ο Σεπτέμβρης του 1940, ο Giuseppe βρίσκεται ήδη στο μέτωπο και ο δεύτερος γιος στρατολογείται. Έχει φτάσει η ώρα για τη επόμενη ανθρωποθυσία. Αυτή τη φορά η Leonarda επιλέγει την 53χρονη Francesca Soavi, την οποία πείθει ότι της εξασφάλισε μιαν εξαιρετική θέση σε ένα σχολείο θηλέων στην Piacenza.
Francesca Soavi
Από τη Soavi η Leonarda θα «κληρονομήσει» 3.000 λίρες.
Ο τρίτος –και τελευταίος- φόνος
Η τρίτη δολοφονία θα γίνει στο τέλος του ίδιου μήνα. Θύμα θα είναι η 60χρονη Virginia Cacioppo, μια όμορφη γυναίκα, πρώην σοπράνο, που είχε μάλιστα τραγουδήσει και στη Σκάλα του Μιλάνο. Από τότε, όμως, είχαν περάσει χρόνια και η Virginia ζούσε στο Correggio βουτηγμένη στην αφάνεια και τις αναμνήσεις της.
Virginia Cacioppo
«Κατέληξε στο καζάνι, όπως και οι άλλες δύο. Η σάρκα της ήταν παχουλή και λευκή, όταν έλειωσε πρόσθεσα ένα μπουκάλι κολώνια και αφού έβρασε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπόρεσα να φτιάξω ένα πολύ καλό κρεμώδες σαπούνι. Μοίρασα αρκετές πλάκες σε γείτονες και γνωστούς. Επίσης, τα κεκάκια είχαν καλύτερη γεύση. Αυτή η γυναίκα ήταν πολύ γλυκειά…»
Η κουζίνα της Leonarda
Το τέλος
Είναι πιθανόν οι δολοφονίες να σταματούσαν εδώ, καθώς είχαν ήδη γίνει οι τρεις απαιτούμενες ανθρωποθυσίες, για την εξασφάλιση της προστασίας των τριών αγοριών της Leonarda. Είναι εξίσου πιθανόν, όμως, να συνεχίζονταν, καθώς η Leonarda είχε ήδη γλυτώσει με τρεις φόνους, χωρίς να παραβλέψουμε και το χρηματικό όφελος. Αυτό είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ, γιατί είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για εκείνη.
Οι δικηγόροι της Leonarda
Οι δικαστές
Η Leonarda στο δικαστήριο
Το ακροατήριο
H Leonarda στην αναπαράσταση
Η Leonarda, λίγο πριν το θάνατό της
Το τσεκούρι, στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Ρώμης
Το σφυρί, στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Ρώμης
Εργαλεία και σκεύος, στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Ρώμης
Το καζάνι, στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Ρώμης
ΠΗΓΕΣ
*La saponificatrice – Erica de Peri
*The Nation Master Encyclopedia
*Rome’s Criminological Museum
*Time Magazine – 24th June 1946
*The Serial Killer Central Photo Gallery
eglima.wordpress.com