Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Oι καιροί αλλάζουν! 8 τρόπο για να μπορέσετε να αγαπήσετε αληθινά σήμερα

Νέοι δρόμοι για να φτάσουμε στην αγάπη
Αν φοβάστε ότι θα μείνετε στο ράφι μη ακολουθώντας τις σοφές συμβουλές...


των παππούδων και των γονιών σας, μπορείτε να χαλαρώσετε.



Οι περισσότεροι μύθοι σε σχέση με την αγάπη και την ευτυχισμένη συμβίωση καταρρίπτονται.





Μην είσαι εκλεκτικός, μην προσπαθείς να αλλάξεις τον σύντροφό σου, ο καλός σύντροφος φαίνεται στα δύσκολα, οι άνδρες είναι δυνατοί... Ξεχάστε τα! Το αμερικανικό περιοδικό O, The Oprah Magazine παρουσιάζει τις 8 νέες προσεγγίσεις της αγάπης.



Να είστε εκλεκτικοί, πολύ εκλεκτικοί

Αν οι γιαγιά σου παραπονιόταν ότι έτσι που «ο ένας σου ξινίζει κι ο άλλος σου βρωμάει, θα μείνεις γεροντοκόρη», μην το σκέφτεσαι πια. Έρευνα του Northwest University έδειξε ότι οι άνθρωποι εκείνοι που είναι πιο εκλεκτικοί και «δύσκολοι» με τα ραντεβού τους είναι περισσότερο θελκτικοί κι ενδιαφέροντες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνοι που ήταν πρόθυμοι να βγουν ραντεβού με όποιον εκδήλωνε ενδιαφέρον, έδειχναν σχεδόν απελπισμένοι.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι γιαγιάδες μας ήταν τελείως λάθος. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε με τον οποιονδήποτε, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε και σνομπ. Σε ένα πάρτι μπορούμε να αφήσουμε κάποιον που μας ενδιαφέρει να μας πλησιάσει, ενώ θα είμαστε τυπικές προς τους υπόλοιπους. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να του τραβήξουμε την προσοχή.



Δεν είναι ο προορισμός. Είναι το ταξίδι

Ο έρωτας, η αγάπη, το σεξ, είναι λόγοι ψηλά στην λίστα των ανθρώπων που αποφασίζουν να έρθουν εις γάμου κοινωνία. Πού βρίσκεται όμως, ο αποτελεσματικός συγχρονισμός και η συνεργασία; Στην καθημερινή συμβίωση οι σύντροφοι γίνονται συν-διαχειριστές πολλών πραγμάτων. Το νοικοκυριό, τα ψώνια, οι λογαριασμοί, η ανατροφή των παιδιών. Αν δεν υπάρχει καλή συνεργασία, τότε ο ένας από τους δύο, αισθάνεται εξουθενωμένος και απογοητευμένος.

Για να διαλύσετε λοιπόν, το ροζ συννεφάκι και να βάλετε την σχέση στις πραγματικές διαστάσεις μιας συμβίωσης μπορείτε σύμφωνα με τους ειδικούς να την τεστάρετε από νωρίς. Σπρώξτε την στα όρια και δείτε πόσο αποτελεσματικά θα συνεργαστείτε για παράδειγμα πηγαίνοντας για ελεύθερο κάμπινγκ ή ένα μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο.



Πρώτα οι χαρές, μετά οι δυσκολίες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Santa Barbara κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιο σημαντικός για την σχέση ενός ζευγαριού το πώς αντιδρά ο ένας στην χαρά και την επιτυχία του άλλου, παρά το πόσο υποστηρικτικοί είναι στις δυσκολίες. Τα ζευγάρια που «γιόρταζαν» τις ατομικές επιτυχίες, όπως μια προαγωγή ή μια αύξηση στον μισθό, ήταν περισσότερο ευτυχισμένα και είχαν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν.

Όταν λοιπόν, ο σύντροφός μας περάσει χαρούμενος την πόρτα, έστω ένα χαμόγελο είναι καλύτερο από την αδιαφορία, αλλά δεν αρκεί. Δείξτε τον ενθουσιασμό και την χαρά σας, κι αν δεν γίνει αυτό αυθόρμητα κάντε μερικές ερωτήσεις προκειμένου να δείξετε το ενδιαφέρον σας και η θετική του ενέργεια θα σας συνεπάρει.



Δεν φοβάμαι να είμαι αδύναμος

Για πολλούς ανθρώπους το να έχουν ανάγκη από έναν άλλο άνθρωπο, αποτελεί αδυναμία. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι και μια κρυφή πληγή των σύγχρονων ζευγαριών. Οι σύζυγοι συχνά ντρέπονται να πουν στις δυναμικές γυναίκες ότι τις έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε καυγάδες. Από το να κατηγορήσουμε τον άλλο ότι είναι ανεπαρκής επειδή δεν μαγείρεψε ή ότι ενδιαφέρεται για όλους τους άλλους εκτός από εμάς, είναι καλύτερο αν πούμε: «Αισθάνομαι μοναξιά, θα ήθελα να σε βλέπω περισσότερο μέσα στην ημέρα». Ας εκφράσουμε την πραγματική μας ανάγκη για τον άλλο κι ας μην προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τον θυμό με θυμό.



Μην κάνετε σχέδια. Αρκούν 60 δευτερόλεπτα

Ακούμε συχνά ότι τα ζευγάρια πρέπει να περνούν μαζί χρόνο, να κάνουν δραστηριότητες, να κάνουν πρόγραμμα για να βρεθούν. Λάθος, λένε οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ackerman για την οικογένεια. Γιατί τα προγράμματα μοιάζουν κι αυτά σαν δουλειά και μας αγχώνουν αντιστοίχως.

Υπάρχουν όμως, πολλά πράγματα που μπορούν τα ζευγάρια να κάνουν για μόλις ένα λεπτό την ημέρα για να διατηρούν την επαφή τους. Ένα τηλεφώνημα, ένα email με την σελίδα ενός εστιατορίου και σημείωμα για δείπνο το ίδιο βράδυ, ένα αστείο sms την ώρα της δουλειάς. Αν τα ζευγάρια φροντίζουν να έχουν τρία λεπτά την ημέρα για κάτι ευχάριστο, τότε η επαφή τους θα γίνει πιο στενή και δεν θα μοιάζει σαν είναι μαζί μόνο το Σαββατοκύριακο.



Τα παιδιά δεν φέρνουν την ευτυχία… από μόνα τους

Το ένα τρίτο των ζευγαριών σημειώνουν πτώση της ευτυχίας που αισθάνονται τα τρία πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού, σύμφωνα με τους ερευνητές, γεγονός που αντανακλά προβλήματα που δεν είχαν εκδηλωθεί όσο η συμβίωση ήταν πιο χαλαρή. Τα ζευγάρια που καταφέρνουν να λύσουν τα προβλήματά τους και να συνεργάζονται αρμονικά, μπαίνουν και σε αυτήν την φάση με επιτυχία.

Οι επιτυχημένοι άνδρες είναι πιο πρόθυμοι να μοιραστούν αρμοδιότητες, ενώ συγχρόνως, κάνουν την γυναίκα τους να νιώθει άνετα με την εμφάνισή της όσο είναι έγκυος. Αυτοί καταφέρνουν καλύτερα και να υιοθετήσουν κοινή γραμμή ανατροφής προς το παιδί και να διατηρήσουν την ευτυχία της οικογένειας τους.



Μπορείς να αλλάξεις τον σύντροφό σου

Αν δεν αντέχεις έναν σύντροφο ακατάστατο, που θέλει να ελέγχει τα πάντα ή υποχόνδριο, μην περιμένεις να αλλάξει τελείως. Μπορείς όμως, να ζητήσεις και να πετύχεις μικρές αλλαγές, που θα κάνουν την συμβίωση ευκολότερη και πιο ευχάριστη.

Μπορούμε λοιπόν, αντί να πούμε: «Πότε επιτέλους θα πάψεις να είσαι τόσο ακατάστατος;», είναι πιο αποτελεσματικό να ζητήσουμε να βάζει τα άπλυτα ρούχα στο καλάθι ή να απλώνει τα ρούχα πάνω σε μια καρέκλα, αντί να τα σκορπίζει σε όλο το σπίτι.



Ο γάμος θέλει τακτικό τσεκ - απ

Η συμβουλή να επισκεφθούμε έναν σύμβουλο γάμου προτού φτάσουμε στο διαζύγιο, είναι πια παρωχημένη. Μοιάζει με προσωρινή θεραπεία, προκειμένου να μην έχουμε ενοχές ότι δεν προσπαθήσαμε. Πρέπει όμως, να σκεφτούμε ότι ο γάμος είναι ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται τακτικό τσεκ - απ. Αν έχουμε φαινομενικά ασήμαντα προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε, τότε αυτά θα μεγεθυνθούν. Εκεί θα πρέπει να ζητήσουμε εγκαίρως την βοήθεια ενός ειδικού.





"