Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ο νέος «Special One»

http://www.onsports.gr/media/k2/items/cache/e8f3456e21c23a7ac50b1b823b2974b3_L.jpg?timestamp=1308650785Σε ηλικία μόλις 33 ετών, ο Αντρέ Βίγιας Μπόας κατάφερε να κατακτήσει…

τέσσερις τίτλους σε μία σεζόν, να πάρει προαγωγή για την Τσέλσι και να θεωρείται προπονητής της χρονιάς. Κι ολά αυτά χωρίς να έχει παίξει ποτέ ποδόσφαιρο!

Με αφορμή την επικείμενη μετακόμισή του Μπόας στο Στάμφορντ Μπριτζ, το Givemefootball δημοσίευσε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στα έργα και τις ημέρες του Βίγιας Μπόας εξηγώντας πως ο νέος 'Special One' κατάφερε να γίνει γνωστός σε όλη την υφήλιο αναγκάζοντας την Τσέλσι να καλύψει τη ρήτρα αποδέσμευσης των 15 εκ. ευρώ που προέβλεπε το συμβόλαιό του στην Πόρτο.

Η μεγάλη γνωριμία

Γεννημένος τον Οκτώβρη του 1977, ο Βίγιας Μπόας ήταν από μικρός κολλημένος με το ποδόσφαιρο, αλλά και την Πόρτο, την οποία υποστήριζε με... θέρμη. Πριν καν συμπληρώσει τα 17 χρόνια ζωής, η τύχη του χαμογέλασε. Αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία των Δράκων το 1994, ο σερ Μπόμπι Ρόμπσον έτυχε να... πιάσει σπίτι στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο που κατοικούσε η οικογένεια Βίγιας Μπόας.

Ο πιτσιρικάς Πορτογάλος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και συχνά πυκνά επισκεπτόταν τον Ρόμπσον για να συζητήσουν για ποδόσφαιρο. Ο πολύπειρος προπονητής εντυπωσιάστηκε πολύ γρήγορα από τις γνώσεις του Μπόας σε ό,τι αφορά συστήματα και τακτικές. Και δεδομένου ότι ο... μικρός μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αποφάσισε να τον εντάξει στο τμήμα σκάουτινγκ της Πόρτο. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα...

Ο Ρόμπσον βοήθησε τον Μπόας να πάρει και δίπλωμα προπονητή. Ο Πορτογάλος παρακολούθησε σε ηλικία 17 ετών μαθήματα στη Σκοτία και στη συνέχεια, ξανά με παρέμβαση του Ρόμπσον, έκανε για ένα διάστημα «πρακτική» δίπλα στον Τζορτζ Μπέρλι που τότε εργαζόταν στην Ιπσουιτς.

«Παρθένος» στις Παρθένες

Σε ηλικία μόλις 21 ετών, προσελήφθη ως εκτελεστικός διευθυντής από τις Παρθένες Νήσους για να βοηθήσει με τον τρόπο του στην προσπάθεια της Εθνικής να προκριθεί στο Μουντιάλ του 2002. Εναν χρόνο αργότερα, επέστρεψε στην αγαπημένη του Πόρτο, αυτή τη φορά ως τεχνικός των Ακαδημιών. Ηταν τότε που πρωτοσυνάντησε τον Ζοσέ Μουρίνιο.

Η σχέση που ανέπτυξαν ήταν ιδιαίτερα στενή. Ο Μουρίνιο τον έχρισε ως 'κατάσκοπο' και σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε ότι 'ο Μπόας είναι τα μάτια μου και τα αυτιά μου στην ομάδα'. Οι δυο τους έφυγαν μαζί από το Ντραγκάο για την Τσέλσι το 2004 και στην Αγγλία ήταν που ο Μπόας έδωσε τα ρέστα του.

Ο Μουρίνιο τον έστελνε στα προπονητικά κέντρα των προσεχών αντιπάλων των 'μπλε' και ο Μπόας επέστρεφε στο Λονδίνο έχοντας πλήρη εικόνα για την κατάσταση των παικτών της εκάστοτε ομάδας που κατασκόπευε. Ηταν τόσο λεπτομερής η ανάλυσή του, που πριν από κάθε ματς της Τσέλσι, ο ίδιος μοίραζε σε κάθε παίκτη DVD με φάσεις που αποκάλυπταν τα προτερήματα και τις αδυναμίες των ποδοσφαιριστών της αντίπαλης ομάδας.

Ο Μπόας ακολούθησε τον Μουρίνιο και στην Ιντερ. Μέχρι που το 2009 αποφάσισε να ξεκινήσει τη... σόλο καριέρα αναλαμβάνοντας την Ακαδέμικα. Εμεινε εκεί για μόλις 30 ματς, αλλά κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του σε μια αξιοπρεπή θέση, στα μέσα του βαθμολογικού πίνακα, παρότι το υλικό ήταν πολύ μέτριο και το μπάτζετ ιδιαίτερα περιορισμένο.

Στη μεγάλη του αγάπη

Τι κι αν δεν έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο; Το βιογραφικό του και η καλή πορεία της Ακαδέμικα του άνοιξαν κι άλλες πόρτες. Τον περασμένο Ιούνιο λοιπόν, αμέσως μετά την αποχώρηση του Ζεσουάλδο Φερέιρα, η Πόρτο αποφάσισε να του εμπιστευθεί τη θέση του πρώτου προπονητή. 'Τεράστιο ρίσκο' είπαν όλοι, αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά λίγους μήνες αργότερα.

Ο Μπόας ξεκίνησε την περιπέτειά του στο Ντραγκάο με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ Πορτογαλίας, καθώς στον τελικό οι Δράκοι επικράτησαν της Μπενφίκα 2-0 (7 Αυγούστου 2010). Ακολούθησε η κατάκτηση του πρωταθλήματος διά... περιπάτου, του Κυπέλλου με εντυπωσιακή νίκη μέσα στο Ντα Λουζ ξανά επί της Μπενφίκα, αλλά και του Europa League.

Δεν έκανε και κάτι το ιδιαίτερο…

Τι πέτυχε ο Μπόας μέσα σε μόλις μία σεζόν με την Πόρτο; Πάρτε ανάσα και... διαβάστε:

- Εγινε ο νεότερος προπονητής (σε ηλικία 33 ετών και 213 ημερών) που πανηγύρισε την κατάκτηση ευρωπαϊκού κυπέλλου

- Εσπασε το αήττητο σερί του Ζοσέ Μουρίνιο σε όλες τις διοργανώσεις (33 αγώνες) κρατώντας την Πόρτο μακριά από ήττα για 36 διαδοχικά ματς!

- Η Πόρτο έγινε η πορτογαλική ομάδα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές νίκες σε μια σεζόν.

- Κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους περισσότερους βαθμούς... ever (84), με τη μεγαλύτερη διαφορά από τον δεύτερο (21 από τη Μπενφίκα) και με το μεγαλύτερο σερί νικών (16).

- Η Πόρτο επανέλαβε κάτι που το έχει κάνει μόνο η Μπενφίκα της περιόδου 1972-73. Πανηγύρισε το πρωτάθλημα παραμένοντας αήττητη (27 νίκες και 3 ισοπαλίες ο απολογισμός της).

- Και τέλος, κατέκτησε τον τίτλο πέντε αγωνιστικές πριν τη λήξη νικώντας εκτός έδρας τη Μπενφίκα. Η αμέσως προηγούμενη φορά που οι Δράκοι είχαν εξασφαλίσει πρωτάθλημα μέσα στο Ντα Λουζ ήταν το 1939-40!

Που να είχε παίξει και ποδόσφαιρο δηλαδή...



onsports

"