Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Οι πολιτικοί τριγμοί βουλιάζουν το Χρηματιστήριο – Επίπεδα ρεκόρ για spreads και cds

Με κατακόρυφη πτώση μετοχών και δεικτών και εκτόξευση των CDS σε νέα ...



ιστορικά υψηλά πάνω από τις 1.700 μ.β. απαντούν οι ελληνικές αγορές χρεογράφων στον πολιτικό κίνδυνο που σηματοδότησε από χθες η αιφνιδιαστική ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λιάνη, την στιγμή που η έκτακτη συνάντηση του Πρωθυπουργού σε μια ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρνει ακόμα πιο κοντά την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.



Το ελληνικό χρηματιστήριο 'βουλιάζει' στο -3,70% γράφοντας νέα χαμηλά 14 ετών στις 1.220 μονάδες με τον τζίρο να παρουσιάσει σημαντική αύξηση στα 52 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ταμπλό να δέχεται ισχυρές πιέσεις, εκτινάσσοντας στα ύψη την ανησυχία για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.



Ο 20αρης σημειώνει πτώση 4,55% με τον τραπεζικό δείκτη να ακολουθεί ελεύθερη πτώση 5,46% και το σύνολο των τραπεζικών δεικτών να χάνει πάνω από 4% ακόμα και 7%. Η μετοχή της Εθνικής δέχεται ισχυρότατες πιέσεις με τις απώλειες να ξεπερνούν το 8,5% με κίνηση προς τα 4,40 ευρώ εν μέσω υψηλών συναλλαγών που ξεπερνούν τα 2,2 εκατ.τεμ. Πάνω από 4,5% οι απώλειες για την Alpha Bank που επιστρέφει στα 3 ευρώ με όγκο 820.000 τεμ., στο -5%, η Eurobank που προσεγγίζει τα 2,85 ευρώ, απώλειες 5% για την Πειραιώς στην τιμή των 0,96 ευρώ, στο -4,3% η Αγροτική που προσεγγίζει τα 1,10 ευρώ.



Έντονες ρευστοποιήσεις και για τις μη τραπεζικές μετοχές με την μετοχή του Ελλάκτωρα να υποχωρεί κατά 12% στα 1,92 ευρώ, την MIG να προσεγγίζει εκ νέου τα ιστορικά χαμηλά επιστρέφοντας με -6,5% στα 0,55 ευρώ, τον Μυτιληναίο να χάνει 6% στα 4,50 ευρώ και την ισχυρή κρατική τριάδα να χάνει πάνω από 3%. Στα 9,30 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, κάτω από τα 6 ευρώ επιστρέφει ο ΟΤΕ, προς τα 11,10 ευρώ κινείται η μετοχή του ΟΠΑΠ.



Ιδιαίτερα βαρύ το κλίμα και στο υπόλοιπο ταμπλό που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ισοζύγιο κερδισμένων -χαμένων όπου μόνο 8 μετοχές επιτυγχάνουν να διαφοροποιηθούν θετικά έναντι 86 που υποχωρούν.



Η κατάσταση πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο τίθεται εκτός ελέγχου, σπεύδουν να σχολιάσουν χρηματιστηριακά στελέχη, με τις επικείμενες πολιτικές ανατροπές να θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και κατ΄επέκταση την χρηματοδότηση της χώρας, εξέλιξη που οδηγεί στην έξοδο ακόμα και τα πιο ψύχραιμα χαρτοφυλάκια και έχει ανοίξει πλέον για τα καλά την είσοδο της αγοράς σε αχαρτογράφητες περιοχές.



newscode.gr

"