Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Αντιδράσεις για το Tag Suggestions του Facebook

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα τεχνολογία του Facebook κατά την οποία τα πρόσωπα αναγνωρίζονται μέσω ενός ειδικού λογισμικού και έτσι εντοπίζονται ευκολότερα οι φίλοι
.
Πρόκειται για το...

Tag Suggestions το οποίο εφαρμόστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από ένα εξάμηνο ωστόσο δεν υπήρξε καμία αντίδραση με αποτέλεσμα να προωθηθεί και σε άλλα κράτη.

Σύμφωνα με αυτό, γίνεται σύγκριση των φωτογραφιών που έχει αναρτήσει ο κάθε χρήστης και έτσι για το βαρετό tag σου προτείνει αυτόματα το Facebook από μόνο του

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την εταιρία Sophos που δραστηριοποιείται στον τομέα της λεγόμενης κυβερνο-ασφάλειας αναφέροντας πως δεν πρέπει να πραγματοποιείται αυτή η αναζήτηση χωρίς τη συγκατάθεση του απεικονιζόμενου.

Ωστόσο το Facebook ισχυρίζεται πως υπάρχει η δυνατότητα-επιλογή να εξαιρεθεί ο χρήστης από την υπηρεσία με τους επικριτές να απαντούν ότι η ενεργοποίηση πρέπει να αποτελεί επιλογή.

Υπολογίζεται πως το Facebook μετρά 600 εκατομμύρια μέλη σε όλη την υφήλιο ενώ επί του θέματος ανέφερε πως το λογισμικό δημιουργήθηκε για να βρίσκουν οι χρήστες πιο εύκολα τους φίλους τους.

Τόνισε μάλιστα τη χρησιμότητα της εφαρμογής μια και αυτό συμβαίνει περισσότερο από 100 φορές ημερησίως. Όποιος δε θέλει να συμπεριληφθεί σε αυτή εξαιρείται μέσα από το κουμπί Private Settings και απενεργοποιώντας τη.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικές δείχνουν οι Electronic Privacy Information Center και Big Brother Watch που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων φοβούμενοι το... θάνατο της ιδιωτικότητας.

Και σε όσους νομίζουν ότι οι οργανώσεις αυτές είναι υπερβολικές εκείνες απαντούν φέρνοντας ένα απλό παράδειγμα: φανταστείτε να σας βγάλει φωτογραφία ένας άγνωστος στο δρόμο, να τη βάλει στο Facebook και μέσω της εφαρμογής να μάθει τα πάντα για εσάς.

Παρόμοιο λογισμικό που κυκλοφόρησε η Google πριν από λίγο καιρό το κατάργησε για χάρη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων