Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Το top 5 των τροφίμων αν θέλετε να μαυρίσετε βαθιά

Χρυσαφένιο μαύρισμα με φρούτα και λαχανικά
Ιδού ένας επιπλέον λόγος για να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή: φρούτα, λαχανικά, αλλά...

και άφθονο νερό, έχουν τη δυνατότητα να σας χαρίσουν χρυσαφένιο μαύρισμα.



Τα θρεπτικά συστατικά τους μπορούν να επηρεάσουν τόσο το χρώμα όσο και τη λάμψη του μαυρίσματος. Είναι αυτονόητο βεβαίως ότι θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερέκθεση στον ήλιο. Αν και οι ακτίνες του είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό βιταμίνης D, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα και τον οργανισμό.



Ο κ. Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, αναφέρει για του λόγου το αληθές, έρευνα που δημοσιεύθηκε εντός του 2011 στο Evolution and Human Behaviour, με θέμα το υγιές μαύρισμα.



«Η συχνή κατανάλωση περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση του χρώματος του δέρματος και στην επίτευξη ενός «χρυσαφένιου» και λαμπερού δέρματος», τονίζει ο κ. Γρηγοράκης.



«Η απόδοση της απόχρωσης αυτής οφείλεται στο σύνολο καροτενοειδών που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά και ευθύνονται για το πορτοκαλο - κόκκινο χρώμα τους, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το αποτέλεσμα μαυρίσματος που προέρχεται από τα καροτενοειδή των τροφών είναι μακράν καλύτερο σε σχέση με το αποτέλεσμα μαυρίσματος με τη βοήθεια καλλυντικών προϊόντων».

Οι διατροφικές πηγές των καροτενοειδών είναι οι ακόλουθες:



για το Β-καροτένιο, φυσικά τα καρότα! Επίσης, τα βερίκοκα, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, η πορτοκαλί πιπεριά. Το β-καροτένιο αποτελεί προ-βιταμίνη της Α, αφού σημαντικό μέρος αυτού μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό.



Για το λυκοπένιο: ντομάτα, καρπούζι, κεράσια. Έχει αποδειχθεί ότι η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου πολλαπλασιάζεται στη ντομάτα που έχει υποστεί κάποια θερμική επεξεργασία, π.χ. μαγείρεμα, καθώς και όταν είναι σε επαφή με λιπαρά, π.χ. λάδι.



Για λουτεΐνη, ψάξτε στο σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι, το καλαμπόκι, καθώς και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Η λουτεΐνη χαρακτηρίζεται μάλιστα για την προληπτική και προστατευτική δράση της ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.



«Πέραν των καροτενοειδών, στο αποτελεσματικό μαύρισμα συμβάλλουν καταλυτικά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το συγκεκριμένο σύμπλεγμα βοηθά στην εξισορρόπηση του σμήγματος καθώς και στη λίπανση του δέρματος. Επίσης, η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης, ουσίας που ευθύνεται για το μαύρισμα και την φυσική απόχρωση του δέρματος», εξηγεί ο κ. Γρηγοράκης.



Μη ξεχνάτε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των ζεστών θερινών μηνών είναι ιδιαίτερα σημαντική η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού και ιδίως των ιστών. Βοηθά στην ομοιομορφία του μαυρίσματος, αλλά και στην περαιτέρω λάμψη του, καθώς και στη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητάς του.



Η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να αποθηκεύσει νερό, με αποτέλεσμα η ελλιπής πρόσληψη υγρών να προκαλεί πλήθος συμπτωμάτων όπως ξηροστομία, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους και βέβαια, αφυδάτωση στου δέρματος_ ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.



Ιδιαίτερα σημαντικό εξάλλου για την ενυδάτωση των ιστών είναι το υαλουρονικό οξύ. Πρόκειται για ουσία που υπάρχει στον οργανισμό και συγκρατεί νερό, συμβάλλοντας κατ' επέκταση στην ενυδάτωση. Καλές πηγές υαλουρονικού οξέος είναι βέβαια τα φρούτα και τα λαχανικά με περισσότερο εμπλουτισμένα τα παντζάρια και το κρέας.



Top 5 τροφίμων για υγιές και ομοιόμορφο μαύρισμα

Καρότα: πλούσια σε β-καροτίνη και ευεργετικά για την αντιοξειδωτική τους δράση.



Παντζάρια: ενισχύουν την ενυδάτωση του δέρματος μέσω του υαλουρονικού οξέος που περιέχουν. Επίσης, καθαρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν λάμψη



Ελιές: πλούσιες σε βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει την υγεία και τη λάμψη του δέρματος.



Θαλασσινά: Διαθέτουν αυξημένη περιεκτικότητα ψευδάργυρου



Ακτινίδια και λεμόνια: αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών



Μικρά μυστικά για αποτελεσματικό μαύρισμα

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με στόχο την κατανάλωση 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.



Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών οξέων στην καθημερινότητά σας. Τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν σε αφθονία στα γλυκά, στο βούτυρο, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα τηγανιτά και στα αλμυρά snacks (πχ. πατατάκια, γαριδάκια).



Καταναλώνετε καθημερινά άφθονο νερό και υγρά (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια).



Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στα φαγητά σας.