Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Στα χέρια της UEFA το ελληνικό ποδόσφαιρο…

Στα χέρια της UEFA…Η UEFA θα ελέγξει όλες τις διαδικασίες που ακολούθησε η επιτροπή της ΕΠΟ...

για να αδειοδοτήσει τις ομάδες, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Τζάνι Ιφαντίνο με τους Σοφοκλή Πιλάβιο και Πάνο Μπιτσαξή.





Ο γενικός γραμματέας της UEFA, είχε συνάντηση για περισσότερες από δύο ώρες με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τον γενικό γραμματέα αθλητισμού, έτσι ώστε να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο με την κουβέντα να επικεντρώνεται στο licensing και στο ζήτημα της βίας.



«Το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι πολύ σημαντικό, το παίρνουμε πολύ σοβαρά και εξετάζουμε προσεκτικά τις διαδικασίες που ακολουθεί η ΕΠΟ. Θα ήθελα να συγχαρώ την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της για τη δουλειά που κάνουν σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των ομάδων. Αυτό σχετίζεται με την αυτοδιοίκηση του ποδοσφαίρου», ήταν τα πρώτα λόγια του Τζάνι Ιφαντίνο, αμέσως μετά τη συνάντηση.



Στη συνέχεια, ο «νο 2» της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες στην κυβέρνηση για τη στήριξή της στο έργο της Ομοσπονδίας και όλα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Θα το αναλύσουμε και θα επανέλθουμε με τα συμπεράσματά μας τις επόμενες ημέρες».



Ενώ τέλος, επισήμανε: «Συζητήσαμε και για άλλα θέματα όπως η βία, που είναι πολύ σοβαρό θέμα και μία από τις προτεραιότητες της UEFA. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως η βία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και την ΕΠΟ στον τομέα αυτό».





Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Μπιτσαξής δήλωσε: «Είχαμε μία αναλυτική συζήτηση για το σύστημα των αδειοδοτήσεων, τη βία στα γήπεδα και τις προοπτικές του ποδοσφαίρου. Οι άξονες συνεργασίας είναι σημαντικοί. Το UEFA licensing είναι ένα νεοείσακτο σύστημα και είναι απαραίτητο για να σταματήσει την εξάρτηση των ομάδων από την πολιτική διαπλοκή. Η ελληνική Πολιτεία στηρίζει το financial fair play. Ως νεοείσακτο σύστημα αναδεικνύει τις παιδικές του ασθένειες».

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Η υπερβολική αγκύλωση στις προθεσμίες είναι ένα θέμα σημαντικό, όπως και η ισονομία. Η UEFA με πρόσκληση της ΕΠΟ δεσμεύτηκε να εξετάσει το σύνολο των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και θα εκφράσει τα συμπεράσματά της για το αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και οι κανονισμοί κατά τη φετινή περίοδο στην Ελλάδα. Θα πει δηλαδή η UEFA αν υπήρχαν συνθήκες ισονομίας. Η UEFA θα εξετάσει τις διαδικασίες από τη σκοπιά της τήρησης των προϋποθέσεων και θα υπάρξει επιστολή της με αυτό το περιερχόμενο, αλλά και εγκύκλιος για τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν».



Όσο για το θέμα της βίας, ανέφερε: «Η UEFA μας ενημέρωσε πως υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για απομάκρυνση των ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Επισημάναμε την ανάγκη αυστηροποίησης του κώδικα κι έγινε εκτεταμένη ανάλυση των κρουσμάτων βίας και πώς αντιμετωπίστηκαν από την ελληνική Πολιτεία».



Ο κ. Μπιτσαξής, είπε ακόμα πως: «Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της UEFA για την αυτονομία των Εθνικών ομάδων και τη διασφάλιση ότι οι Εθνικές θα παίζουν στα πρωταθλήματα χωρίς εμπόδια από τους συλλόγους. Θα στηρίξουμε την απόφαση της ΟΥΕΦΑ υπό την πολωνική προεδρία».



Τέλος, για το θέμα της προσφυγής ομάδων στα πολιτικά δικαστήρια, είπε: «Καμία άποψη δε μπορώ να εκφράσω. Καθένας έχει το δικαίωμα της έννομης προστασίας και μπορεί να πάει στα πολιτικά δικαστήρια. Κάθε ομοσπονδία έχει τις διαδικασίες της και τους κανονισμούς της και η UEFA έχει την πολιτική να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις, δεν παίρνει θέση η Πολιτεία σε αυτό».



onsports.gr

"