Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

10 ζώα του πλανήτη που είναι άκρως απειλούμενα


Η σημερινή μου εγγραφή είναι μια λίστα από 10 ζώα (δεν είναι τα μοναδικά βέβαια), τα οποία θεωρούνται άκρως απειλούμενα και έχουν συμπεριληφθεί στην κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών IUCN.







Η λεοπάρδαλη Amur


Ένα πανέμορφο, άγριο αιλουροειδές, που ζει στις ορεινές περιοχές της τάιγκα και σε εύκρατα δάση στην Κορέα, την βορειοανατολική Κίνα και τη ρώσικη Άπω Ανατολή.
Ένα από τα σπανιότερα αιλουροειδή, αφού υπολογίζεται ότι μόνο 30-35 ζώα ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης.

Ο αετός των Φιλιππίνων


Ένα από τα σπανιότερα, μεγαλύτερα και πιο δυνατά πουλιά του κόσμου. Αυτό το αρπακτικό είναι ενδημικό των δασών στις Φιλιππίνες, όπου είναι εθνικό πτηνό. Το να σκοτώσεις έναν τέτοιο αετό στις Φιλιππίνες τιμωρείται με δώδεκα χρόνια φυλάκιση. Από το 2008 είναι στην κόκκινη λίστα, ως άκρως απειλούμενο είδος. 180-500 πτηνά επιβιώνουν στις Φιλιππίνες και κινδυνεύουν από την αποψίλωση των δασών και την επέκταση της γεωργίας.

Ο Ιβηρικός λύγκας


Άλλο ένα άκρως απειλούμενο είδος, του οποίου πατρίδα είναι η Ιβηρική χερσόνησος. Μελέτες που έγιναν το 2005, υπολόγισαν ότι υπάρχουν γύρω στα 100 από τα ζώα αυτά. Απειλείται κυρίως από την καταστροφή των οικοτόπων του, δηλητηρίαση, οδικά ατυχήματα, αδέσποτα σκυλιά και την λαθροθηρία.

Ο παπαγάλος του Πουέρτο Ρίκο


Το μόνο πουλί που είναι ενδημικό στο αρχιπέλαγος του Πουέρτο Ρίκο. Από το 1994 έχει καταχωρηθεί στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών. Το 2006 υπολογισμοί έδειχναν ότι υπάρχουν 34-40 τέτοια πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον και 143 σε αιχμαλωσία.

Ο μαύρος δρυκολάπτης


Ένα πουλί με μήκος 45-47 εκατοστά και άνοιγμα φτερών 64-78 εκατοστά. Το ράμφος του είναι 6,2 εκατοστά. Ζει σε δάση σε όλη τη βόρεια Παλαιαρκτική. Είναι πουλί που δεν μεταναστεύει. Είναι ολόμαυρο, εκτός από το κόκκινο στέμμα που έχει στο κεφάλι και που στα αρσενικά είναι πιο έντονο.

Η βακτριανή καμήλα


Ζει στις στέπες της κεντρικής Ασίας. Έχει δύο καμπούρες στην πλάτη της, σε σχέση με τις απλές καμήλες. Σήμερα υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια βακτριανές καμήλες, που οι περισσότερες είναι σε αιχμαλωσία. Σε άγρια κατάσταση υπάρχουν μόνο 800 ζώα (υπολογισμός του Οκτωβρίου 2002).

Η κινέζικη γιγάντια σαλαμάνδρα


Είναι η μεγαλύτερη σαλαμάνδρα στον κόσμο και φτάνει σε μήκος τα 180 εκατοστά. Είναι ενδημικό της Κίνας και άκρως απειλούμενο, λόγω της καταστροφής των ενδιαιτημάτων της.

Ο γορίλλας Cross River


Πατρίδα του τα τροπικά δάση στα σύνορα Νιγηρίας-Καμερούν. Περίπου 280 ζώα ζουν σε άγρια κατάσταση. Η απώλεια των ενδιαιτημάτων και το κυνήγι άγριων ζώων έχουν συμβάλλει στην μείωση αυτού του είδους.

Ο κόκκινος λύκος


Ένα είδος που ζει στη Βόρεια Αμερική και το οποίο το 1980είχα εξαφανιστεί από την άγρια φύση. Τώρα, παρόλο που ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 100, θεωρείται ακόμα άκρως απειλούμενο.

Η αντιλόπη Hirola


Ζει σε πεδιάδες στα σύνορα Κένυας και Σομαλίας.
Υπάρχουν γύρω στα 500-1200 ζώα στην άγρια φύση και κανένα σε αιχμαλωσία.


topeiraxtiri.gr
"