Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ανακαλύφθηκαν 14 νέα είδη ζώων στη Βραζιλία

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη χορτολιβαδική έκταση Cerrado της Βραζιλίας, που τείνει να εξαφανιστεί από την εκτεταμένη καλλιέργεια, μία σαύρα χωρίς πόδια, έναν νάνο δρυοκολάπτη και άλλα 12 νέα είδη ζώων.

Σύμφωνα με δήλωση του οργανισμού Conservation International (CI), η ομάδα των Αμερικανών και Βραζιλιάνων επιστημόνων ανακάλυψε τα νέα αυτά είδη κατά τη διάρκεια μία αποστολής 29 ημερών στην αχανή χορτολιβαδική έκταση της Βραζιλίας, μία από τις 34 εκτάσεις προστασίας της βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Το Cerrado, όπως και πολλές ακόμα χορτολιβαδικές εκτάσεις, απειλούνται από την εκτεταμένη καλλιέργεια. Η αποστολή επικεντρώθηκε στην περιοχή του Οικολογικού Σταθμού Serra Geral do Tocantins και της γύρω περιοχής, μία έκταση 7.160 τ.χλμ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έκταση του Cerrado.
Τα 14 νέα είδη ζώων που ανακαλύφθηκαν περιλαμβάνουν 8 είδη ψαριών, 3 είδη ερπετών, 1 αμφίβιο, 1 θηλαστικό και 1 πτηνό.
Το νέο είδος σαύρας, του γένους Bachia, μοιάζει κατά πολύ με το φίδι, γιατί δεν έχει πόδια και γιατί χρησιμοποιεί το μυτερό του ρύγχος προκειμένου να κινηθεί στο αμμώδες έδαφος, όπου ζει κατά κύριο λόγο.
Ο δρυοκολάπτης, του γένους Picumnus και ο κερασφόρος βάτραχος, του γένους Proceratophrys είναι δύο ακόμα από τα εντυπωσιακά νέα ευρήματα.


Εκτός, όμως, από τα 14 νέα είδη ζώων, οι επιστήμονες κατέγραψαν και διάφορα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως οι παπαγάλοι Υάκινθοι Μακάο, τα ελάφια των βάλτων, τα αρμαντίλλο με τις τρεις ζώνες, οι χηνοπρίστες και ο νάνος τίναμος. Τα ζώα αυτά είναι μερικά μόνο από τα 440 είδη σπονδυλωτών που καταγράφηκαν.
«Πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τις προστατευόμενες περιοχές και ιδιαίτερα τους οικολογικούς σταθμούς, κύριος σκοπός των οποίων είναι η επιστημονική γνώστη για την βιοποικιλότητα στη Βραζιλία, που έχει μελετηθεί ελάχιστα αλλά απειλείται σε τεράστιο βαθμό,» εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής Cristiano Nogueira.
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE