Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Παπακωνσταντίνου: Έκτακτη εισφορά από το 2010 έως το 2015

Η έκτακτη εισφορά ή «εισφορά αλληλεγγύης», 1% ως 4%, στα εισοδήματα όλων των πολιτών θα ισχύει για όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος
, δηλαδή ως...
το 2015, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.



«Η εισφορά αλληλεγγύης αρχίζει από φέτος, δεν είναι η πρόθεσή μας να συνεχιστεί ως το 2015, αυτός είναι όμως ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει εισφορά 1% ως 4% και για τα εισοδήματα του 2010. Θα υπάρξει ωστόσο πρόβλεψη για συνταξιούχους και ανέργους ώστε να εξαιρούνται.



Επίσης προανήγγειλε σημαντική αύξηση τεκμηρίων για τους επιτηδευματίες και συνολικά, πόθεν έσχες για όλα τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό και αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.



«Η εκταμίευση της 5ης δόσης εξαρτάται και από τη συζήτηση για το πως η Ελλάδα θα μπορεί να καλυφθεί χρηματοδοτικά και τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών .



Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης τα εξής:



-Θα υπάρξει «μια μορφή εργασιακής εφεδρείας η απομάκρυνση από το Δημόσιο» μετά από αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους σε Οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν.



-Προωθείται η συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης.



-Εισφορά 3% επί του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των ανέργων, αύξηση της ίδιας εισφοράς σε υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες.



-Αναστέλλεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών για εφέτος.



-Επέκταση της αναστολής του «πόθεν έσχες» και πέραν της πρώτης κατοικίας για δυο-τρία χρόνια.



Αρση του τραπεζικού απορρήτου για πολιτικούς, Υπουργούς και γιατρούς του ΕΣΥ



-Αρση του τραπεζικού απορρήτου για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία. Αφορά επίσης ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους και γιατρούς του ΕΣΥ.



Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων:



-Ιδρύεται Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Στο Διοικητικό του Συμβούλιο θα υπάρχουν δυο «παρατηρητές», ένας από το ΔΝΤ ένας από τις χώρες της ευρωζώνης, τα υπόλοιπα μέλη θα ορίζονται από τη Βουλή μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών.



«Ολοι προσπαθούμε να υπάρχει μια λύση τον Ιούνιο» είπε κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι υπάρχει «δηλωμένη πρόθεση πολλών χωρών για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδος μέχρι το 2014» αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για ευαίσθητες διαπραγματεύσεις καθώς η διακράτηση ομολόγων ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.



-Θα μειωθεί το αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσία. Συζητείται εναλλακτικά η επιβολή «ενός μικρού τέλους», ενδεχομένως 1 ή 2 τοις χιλίοις μέσω των λογαριασμών κοινής ωφέλειας επί της αντικειμενικής αξίας.



-Ο φόρος για τα αναψυκτικά θα συζητηθεί στο πλαίσιο της μετάταξης της εστίασης από το 13% στο 23%.



-Το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο θα έχει μια μεταβατική περίοδο 2-3 ετών για τους υπάρχοντες εργαζόμενους


madata.gr