Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η 44η επέτειος του «Πολέμου των 6 ημερών» βάφτηκε με αίμα

«Τους 13 έχουν φτάσει οι νεκροί ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 225», σύμφωνα με τον τελευταίο συριακό επίσημο απολογισμό... Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον Σύρων και Παλαιστίνιων που με αφετηρία τους τον «Λόφο των Κραυγών», στο συριακό έδαφος, επιχειρούσαν να περάσουν μέσα στην ελεγχόμενη από τους Ισραηλινούς περιοχή στα Υψώματα του Γκολάν.



Από ισραηλινής πλευράς, δεν δίνεται μέχρις ώρας ένας απολογισμός για τα γεγονότα αυτά. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «ριζοσπαστικά στοιχεία, που επιδιώκουν τις προκλήσεις».



Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα, που απεικονίζουν πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες να διέρχονται από ένα δασωμένο πέρασμα, κατευθυνόμενοι προς την ελεγχόμενη απ τους Ισραηλινούς περιοχή στα Υψώματα του Γκολάν.

Εδειξε, επίσης, η συριακή τηλεόραση ισραηλινούς 'ελεύθερους σκοπευτές' ξαπλωμένους μπρούμυτα, να είναι τοποθετημένοι σε διάφορες φυσικές επάλξεις στην περιοχή αυτή, έτοιμοι να ανοίξουν πυρ...



Το ισραηλινό Γενικό επιτελείο ανέφερε ότι οι σκοπευτές αυτοί είχαν λάβει εντολή, να μην πυροβολούν τους διαδηλωτές, παρά μόνον εάν αυτοί περνούσαν στην περιοχή, που ελέγχει το Ισραήλ. Εναν κίνδυνο, γιά τον οποίο οι διαδηλωτές προειδοποιούνταν από τις διά μεγαφώνων οδηγίες των Ισραηλινών στρατιωτικών, που δίνονταν στην αραβική γλώσσα.

Η 44η επέτειος της «Naksa»

Σήμερα είναι η 44η επέτειος της ήττας (Naksa) των Αράβων στον «Πόλεμο των έξι ημερών», που έγινε τον Ιούνιο του 1967.



Ο πόλεμος ξέσπασε την 5η Ιουνίου, η ανακωχή έγινε στις 10 του ιδίου μηνός. Τότε το Ισραήλ έκανε στρατιωτική κατοχή στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που ανήκε έως τότε στην Ιορδανία, έκανε στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Οχθη, που ανήκε επίσης στην Ιορδανία, στα Υψώματα του Γκολάν που ανήκαν στη Συρία, στη Λωρίδα της Γάζας, που ανήκε στην Αίγυπτο, όμως και στη χερσόνησο του Σινά, που επίσης ανήκε στην Αίγυπτο.



-Και στη Δυτική όχθη πολλές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, μαζί με 100 ξένους υποστηρικτές τους, θέλησαν να προχωρήσουν πέραν του σημείου ισραηλινού στρατιωτικού ελέγχου της Καλαντίγιε, στη διαδρομή από τη Ραμάλα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι Ισραηλινοί απωθώντας τους διαδηλωτές έκαναν χρήση γκλομπς, χημικού αερίου, σφαιρών από καουτσούκ. Τουλάχιστον 40 διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα απ τη χρήση των δακρυγόνων.

-Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκατ κάλεσε, σήμερα, τη διεθνή κοινότητα «να βοηθήσει να τερματιστεί η παρατεταμένη ισραηλινή κατοχή» και, στη συνέχεια, «να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη στα διεθνή όρια πριν απ τον «Πόλεμο των έξι ημερών». Επίσης, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ψηφίσει στον ΟΗΕ υπέρ της ένταξης στο διεθνή οργανισμό και σε βάση απολύτως ισότιμη του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους--με αυτά τα διεθνή όρια.



Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΑ



ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE