Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Μεγάλη ζημιά για τα ελληνικά προϊόντα η απαγόρευση εισαγωγών της Ρωσία

Στόχος των παραγωγών να προστατευθεί η καλή φήμη των προϊόντων μας...



Καταστροφική θα είναι για τα καλοκαιρινά φρούτα που εξάγει η χώρα μας η επέκταση της απαγόρευσης που επέβαλε η Ρωσία μετά τα αγγουράκια και τις φράουλες από την ΕΕ, και σε άλλα φρούτα, σημειώνει...

...σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εισαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών.



Από χθες το μεσημέρι (4/6, ώρα 2 μ.μ.) η Ρωσία επεξέτεινε την απαγόρευση εισαγωγής και για στις φράουλες της ΕΕ, πέραν της απαγόρευσης λαχανικών, μέχρι να διαπιστωθεί η προέλευση της επιδημίας από το βακτήριο E-coli (EHEC), μολονότι έχει ήδη ανακληθεί από την ΕΕ η προειδοποίηση για τα αγγούρι.



Ο σύνδεσμος αναφέρει ότι φορτία με φράουλες τις χώρας μας βρέθηκαν και βρίσκονται καθ΄ οδόν προς την Ρωσία και οι Έλληνες εξαγωγείς θα υποστούν μεγάλες ζημιές από την απαγόρευση αυτή. Προσθέτει ότι ζημιές επίσης θα υποστούν και οι έλληνες παραγωγοί για την παραγωγή τους που βρίσκεται αδιάθετη. Και απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες παραστάσεις διαμαρτυρίας τους προς τις ρωσικές αρχές.



Ο σύνδεσμος αναφέρει ότι εκφράζονται από παράγοντες της αγοράς φόβοι ότι το μέτρο μπορεί, ενδεχομένως, να επεκταθεί και για τα υπόλοιπα φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, μήλα, βερίκοκα και επιτραπέζια σταφύλια), ''κάτι που θα ισοδυναμεί με εχθρική εμπορική πρακτική, την οποία θα πρέπει να μελετήσει με προσοχή η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ''.



Ζητείται η λήψη από την Ε.Ε. μέτρων αποζημίωσης των ζημιωθέντων και ζημιούμενων παραγωγών και εμπόρων φρούτων και λαχανικών, τόσο για την υποκατανάλωση και κατάρρευση των τιμών των λαχανικών που προκλήθηκε από τον πανικό του λανθασμένου συναγερμού για υπαιτιότητα των αγγουριών για το βακτήριο, όσο και για τις απαγορεύσεις των Ρώσων, ενώ καλείται η Επιτροπή να προκηρύξει μια διαφημιστική εκστρατεία - καμπάνια για τις ιδιότητες των φρούτων και λαχανικών και τη διαβεβαίωση ότι είναι ασφαλή τηρουμένων λεπτομερώς των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τους προς προστασία των καταναλωτών, προκειμένου να καθαρίσει την εικόνα μιας ολόκληρης παραγωγικής ομάδας της οικονομικής δραστηριότητας στα κράτη μέλη.



Επαναλαμβάνει, τέλος, ο σύνδεσμος ότι επιβάλλεται να προστατευθεί η καλή φήμη των προϊόντων μας το συντομότερο δυνατό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επειγόντως, να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το βακτήριο E-coli (EHEC) για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά και να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές - πελάτες των προϊόντων μας περί της καθαρότητας τους τόσο σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων αλλά και του βακτηρίου.



Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE